Berlin`de 10 Büyükelçiliğin katılımı ile Nevruz kutlandı

Berlin`de 10 Büyükelçiliğin katılımı ile Nevruz kutlandı

ABONE OL
23:11 - 20/03/2024 23:11
Berlin`de 10 Büyükelçiliğin katılımı ile Nevruz kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

2024 yılı Nevruz kutlaması Berlin’deki 10 Büyükelçiliğin katılımı ile Lansstraße 8, 14195 Berlin adresindeki Berlin Etnoğrafya Müzesi’nin giriş kısmında kutlandı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin de ortak sunucu olduğu bir kararla, 2010 yılında 21 Mart gününü “Uluslararası Nevruz Günü” olarak kabul etmiş, böylelikle Nevruz Bayramı ‘nın uluslararası mahiyeti de teyit edilmişti.

2009 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nevruz Şenliği’ne Berlin’deki Afganistan, Azarbeycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan Büyükelçilikleri folklor grupları, müzik grupları, sanatçılar ile katıldılar.

Ülkeler şenliğe gelen ziyaretçilere ülkelerine özgü yiyecekler ikram etti, kendi kültürlerini, el sanatlarını ve edebiyatlarını tanıtılar.

Nevruz kutlama etkinliğe, büyükelçilerin veya yardımcılarının sahneye çıkarak kendi dillerinde Nevruzu kutlamaları ile başladı, daha sonra ülkeler kendilerine ayrılan süre içinde sahneye çıkarak hazırlamış oldukları programları sundular.

Oldukça renkli gösterilerin olduğu sahne programları büyük ilgi gördü.

Türkiye, etkinliğe Berlin Büyükelçiliği ve Berlin Yunus Emre Enstitüsü ile katıldı.

Büyükelçi Yardımcısı ve Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Yankı Kocaefe yaptığı konuşmasında, „Baharın gelişini, doğanın yeniden dirilişini, bolluk ve bereketi simgeleyen Nevruz Bayramında sizlerle bir arada olmaktan, bu anlamlı günü kültürümüze yakışır bir şekilde kutlamaktan mutluluk duyuyorum.

Balkanlar’dan Orta Asya’ya, geniş bir coğrafyaya yayılan Nevruz kutlamaları, toplumsal birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma gibi değerlerin öne çıkarılmasına, coşku ve sevinç içerisinde insanlığın tüm ortak değerlerinin yeniden hatırlanmasına vesile olmaktadır.

Türk dünyasında “yeni yılın başlangıcı”, “baharın müjdecisi”, “doğa bayramı” olarak kabul gören Nevruz’un bilinen tarihi 18 asırdan fazladır. Nevruz, aynı zamanda dünyamızın içinde bulunduğu zorlu zamanlarda dostluk, kardeşlik, birlik ve dayanışma mesajlarının verilmesi, barış ve istikrarın öne çıkarılarak işbirliği ve yapıcılığın öneminin vurgulanması açısından önemli bir kültürel diplomasi aracı niteliğindedir.

Türk dış politikasının ana hatları, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği şekilde “Yurtta sulh, cihanda sulh” şiarını temel almaktadır. Bu çerçevede, bölgemiz ve ötesinde sürdürülebilir barış, istikrar ve refahın tesis edilmesi her zaman en öncelikli hedefimiz olmuştur “dedi ve tüm katılımcıların ve ziyaretçilerin Nevruz Bayramını kutladı.

Yunus Emre Enstitüsü Türk Halk Müziği sanatçısı ve gölge oyunu ile etkinlikte yer aldı, ziyaretçileri Türk kültürü, sanatı, müziği ve gelenekleri konusunda bilgilendirmiş ve çeşitli ikramlarda bulundu.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.