Berlin Türk Eğitim Derneği ‘5. Berlin Kültür Turu

Berlin Türk Eğitim Derneği ‘5. Berlin Kültür Turu

ABONE OL
20:22 - 11/02/2024 20:22
Berlin Türk Eğitim Derneği ‘5. Berlin Kültür Turu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk Eğitim Derneği’nin düzenlediği 5. Berlin Kültür Turu katılımcıları 4 saatlik bir tarih yolculuğuna çıkardı. Türk Eğitim Derneği Başkanı Rüştü Kam öncülüğünde ve deneyimli rehber Filiz Knopf eşliğinde gerçekleşen tarihi Berlin Turu’nda kentin pek çok önemli mekânı gezildi.

Tarihe yolculuk

Kültür turuna katılan yaklaşık 50 Berlinli, Berlin Duvarı, Müzeler Adası, Unter den Linden Bulvarı, Brandenburg Kapısı, Checkpoint Charlie, Berlin Katedrali (Dom), Hackesche Höfe, Jandarmalar Meydanı, Alexander Platz, Berlin Zafer Sütunu, Charlottenburg Sarayı ve Bebel Platz (Adolf Hitler’in kitapları yaktırdığı meydan) başta olmak üzere Berlin kentini şekillendiren tarihi eserleri görme şansı buldu. Rehber Filiz Knopf Berlin tarihinin kilometre taşlarını katılımcılara örneklerle anlattı.

Kam: “Hedefimiz kültür turlarıyla vatandaşlara bilgi vermek ve onlara yeni bir boyut kazandırmak”
Zaman zaman rehber dışında kendisi de başkentle ilgili bilgi veren Rüştü Kam, Berlin’in dünya tarihini şekillendiren önemli bir kent olduğunu vurguladığı konuşmasında: “Hedefimiz özellikle düzenlediğimiz kültür turlarıyla vatandaşlara bilgi vermek ve yaşadıkları kenti yakından tanımalarına imkân vermek.” dedi. Kam, gördüğü bu büyük ilgi ile kültür turlarının devam edeceğini de söyledi.

 

Kültür turunda Berlin bilinmeyen yönleriyle tanıtıldı

Berlin’in kuruluşundan günümüze uzanan tarih yolculuğunda katılımcılar ilginç bilgiler edindiler. Bataklık üstüne kurulan Berlin’de açılan kanallarla bataklıkların kurutulduğu ve yeni yerleşim birimlerinin açıldığı, bir balıkçı köyü olan Berlin’in gelen göçle birlikte zenginleştiği, ilk patates ekiminin Lustgarten’da yapıldığı, Fransa’dan kaçan Kalvinist Hugonotlar ve Yahudilerle kentin ticaret ve kültürel yapısının zenginleştiği, Weimar Cumhuriyeti döneminde kentin, Avrupa’nın önemli kültür merkezleri arasına girdiği, Adolf Hitler’in iktidara gelmesiyle Bebel meydanında yakılan kitaplar, Yahudi katliamı ve sürgünleri, Soğuk Savaş döneminde inşa edilen ve pek çok insana mezar olan Berlin duvarı ve Yozgatlı Osman Kalın’ın inşaa ettiği Almanya’nın ilk ve son gecekondusunun traji komik öyküsü katılımcıların bilgi dağarcığına eklendi.

 

Gezi sonrası Türk Eğitim Derneği Başkanı Rüştü Kam’dan teşekkür

Türk Eğitim Derneği Başkanı Rüştü Kam, ‘Kültür Gezileri’nden birini daha tamamlamasının ardından katılımcılara teşekkür etti. Kam, “28 Ocak’ta yapılan bu geziye katılan gezi rehberi Filiz Hanım tecrübesini konuşturdu. Kaptanımız Serkan, Amasyalı genç bir delikanlı, güleryüzü ve efendiliğiyle katılımcıları mutlu etti. Geziyi organize eden Türk Eğitim Derneği, rehber Filiz Hanım, Kaptan Serkan, katılımcılar da Türk olunca doyamadık geziye. Velhasıl gezide biz bizeydik. Dört saatlik sürenin nasıl geçtiğini anlayamadık. Katılımcılar oldukça ilgiliydi, Filiz Hanıma sorular sorarak bilgi dağarcıklarına bir şeyler eklemeye çalıştılar. Demlik restoranın sahibi Yavuz eden Türk ikramı olan poğaçalar da geziye ayrı bir lezzet kattı. Geziyi Hüseyin İşlek fotoğrafladı, gazeteci Egemen Cantürk’te notlar alarak geziyi ölümsüzleştirdi.
Emeği geçen herkese teşekkürler.”

Rüştü Kam’dan duyuru:

“Türk Eğitim Derneği olarak, 26-28 Nisan 2024’te Eğitim Kampımız var. TBMM. 22. Dönem Başkanı Bülent ARINÇ ve Dr. Hureyre KAM bu kampta bizlerle olacaklar. Ayrıca 1 Mayıs- 11 Mayıs tarihlerinde de Balkanlar gezimiz var. Bunlar kaçırılmayacak etkinlikler. Bizler telefonun diğer ucunda sizleri bekliyor olacağız.” Kaynak: SES

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.