Berlin`de bu yıl kuruluşunun 10. yılını kutlayan Mina Engelliler Derneği (MINA-Leben in Vielfalt e.V.), önemli bir tiyatro etkinliğiyle sahne aldı. 9 Haziran 2024 Pazar günü, derneğin tiyatro grubu tarafından sergilenen Yılanlar Şahı Şahmeran ve Camsap adlı oyun, izleyicilerde büyük bir etki bıraktı.
Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı, oyunu beğeniyle izledi ve oyuncuları alkışladı. Şanlı, oyun sonrasında oyunculara ve emeği geçen herkese birer gül sunarak, “MİNA Tiyatro Grubu’nca sahnelenen ve engelli bireyler ile annelerinin rol aldıkları ‘Yılanlar Şahı Şahmeran ve Camsap’ adlı tiyatro oyununu büyük beğeniyle izledim. Emeği geçenlere tebriklerimizi sunarım.” dedi.
Tiyatro Pedagogu ve yönetmen Hülya Karcı, Şahmeran adlı mitolojik hikayeyi adapte ederek yazdı ve sahneye koydu. Oyun, Hebbel Tiyatrosu’nun Hallesches Tor’daki HAU 02 salonunda sergilendi.
Oyunun sahne önü ve arkasında oldukça kalabalık bir kadro görev aldı. Hülya Karcı’nın kaleme aldığı oyunun anlatıcısı Ayşe Aytan’dı. Nilüfer Sever, Beyza Çalışkan, Berna Türkel, Havva Güroğlu ve Şadiye Aydın, Şahmeran karakterini başarıyla canlandırdı. Oyunda ayrıca, Samet Erkabalcı’nın Şahmeran’ı ve Asiye Aydın’ın Meryem’i sahneye taşıdı. Duygu Özen, Cansel anne rolünde; Aynur Türkel ise doktor rolünde başarılı performanslar sergiledi.
Köyde dans eden çocuklar, Begümhan Akgün, Buse Nur Uslu, Esra Uzunpınar, Merve Abasıyanık, Mizgin Ersöz, Rehina Shevschşenko, Savsan Awad, Sinem Yürekli, Sinem Güroğlu ve Ali Altparmak’tan oluştu. Laboratuvar Şefi rolünü Begümhan Akgün, dans hocası rolünü ise Rehina Shevschşenko üstlendi. Yaşlılar dans grubu ise Aynur Türkel, Çiğdem Eroğlu, Sebiha Uslu ve Esengül Çalışkan’dan oluştu.
Yönetmen yardımcılığı görevlerini Sevgi Erkabalcı ve Sebiha Uslu yürüttü. Dekorları Abdullah Gügercin, kostümleri Defne Belkıs, Esengül Çalışkan ve Hatice Deniz hazırladı. Sahne malzemelerini Esengül Çalışkan ve Hatice Deniz temin etti. Şarkılar, kadroda yer alan anneler tarafından seslendirildi. Canlı piyano performansını Jannes Arda Cullmann üstlendi. Sahne dekoru ve resim çalışmaları, plakatlar ve tüm koordinasyonlar ise Meral Cendal’ın eseri oldu.
Yaklaşık 10 yıldır engelli bireyler ve annelerinin sahnelediği oyunlarla büyük beğeni toplayan Mina Tiyatro Grubu, ‘Kül Kedisi Sindirella’, ‘Hayat Bayram Olsa’, ‘Mucize Bal’, ‘Ayoğlan’ ve ‘Gülen Ayva ve Ağlayan Nar’ gibi oyunlarına bir yenisini daha ekledi. Bu oyunların bazıları Almanca olarak da sahnelendi.
Haber ve Fotoğraflar: Hüseyin İşlek
ALMANYA
1 saat önceGÜNCEL
5 saat önceGÜNCEL
5 saat önceGÜNCEL
5 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
6 saat önceALMANYA
6 saat önce