Berlin Başkonsolosluğu ’08 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ etkinliği düzenledi

Berlin Başkonsolosluğu ’08 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ etkinliği düzenledi

ABONE OL
14:02 - 10/03/2024 14:02
Berlin Başkonsolosluğu ’08 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ etkinliği düzenledi
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Büyükelçi Ahmet Başar Şen’in evsahipliğinde T.C. Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinlikte, iş göçünün başladığı 1961 yılından bu yana Almanya’ya gelen ilk nesil (birinci jenerasyon) işçi/emekçi kadınların o yıllarda çekilen siyah beyaz resimleriyle, günümüzde emekli olarak yaşamlarını 60 yıla yakın bir süredir Almanya ve Berlin’de sürdüren, Aysel Nalkıran Hope, Azize Tankır, Nevin Çolakoğlu, Gülsevim Özcan, Pembegül Tuğrul, Nurhan Yeşilçimen, Medine Altınok, Elip Kaplan, Şefika Az, Türkan Tekyar, Şükran Seymen, Hatun Güven ve Sübyan Erdim (Bayraktar) adlı emekçi kadınların yeni fotoğraflarının da yer aldığı, ‘Öncü Kadınlar’ (Gastarbeiter) başlıklı fotoğraf Sergisi (Fotoğraflar: Hüseyin İşlek) açıldı.

Etkinliğe T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Büyükelçisi Beniz Uluer Kaymak, T.C. Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı, Başkonsolos Muavini Müslime Azra İlhan, Berlin Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi ve Berlin Büyükelçiliği Müşavir V. Erdal Tanas Karagöl, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri, TDU üyeleri ile Berlinliler katıldı.

Büyükelçi Şen ve Başkonsolos birer konuşma yaparak, tüm dünya kadınları ile salonda bulunan kadınların ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladılar.

Büyükelçi Başar Şen, fotoğraf sergisinde resimleri paylaşılan özel konuklarının masalarında onlarla birlikte yemek yedi ve 60 yıllık gurbetçi yaşamları ile ilgili sorular sorarak sohbet etti.

Kadınlar Günü’nün ilk konuşmasını etkinliği düzenleyen Başkonsolos İlker Okan Şanlı yaptı

Konuşmasına ünlü halk ozanı Neşet Ertaş’ın ‘Kadınlar insandır biz insanoğlu’ veciz sözüyle başlayan Şanlı, “Türk toplumunun güzide üyeleri, Berlinli Türk kadınları, sizler bulunduğunuz toplumda süregiden sosyo-ekonomik hayatın birçok noktasında, pek çok sektörde, müstesna konumlarda, özgüvenli ve güçlü biçimde yer alıyorsunuz. Türk kadınının en iyi biçimde temsil ediyorsunuz. Bu durumun daha da pekişerek devamını diliyoruz. Zira, çok sağlam bir mirasın üzerinde ilerliyorsunuz. O miras, bugün bazıları aramızda olan Almanya’ya birinci nesil olarak çalışmaya gelen saygıdeğer hanımefendilerdir. Kıymetli büyüklerimiz, bilmenizi isterim ki, biz yıllar sonra bile, hala sizlerin maneviyatından ve hikayelerinden çıkarttığımız derslerle, sizlerin açtığı yoldan serüvenimize devam ediyoruz. İyi ki vardınız, iyi ki varsınız. “ dedi.

Büyükelçi Şen konuşmasında kadınların tarih boyunca verdiği mücadeleyi övdü

Konuşmasında kadın haklarına verilen desteğin ve onların mücadelesini sürdürmenin önemli olduğunun altını çizen Büyükelçi Şen Atatürk’ün de kadınlara çok önem verdiğini ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını teşvik ettiği hatırlattı. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de verildiğine işaret eden Şen, bununla her zaman övündüklerini kaydetti.

Türk kadınının Cumhuriyet’in 100 yıl içinde geldiği konumu da anlatan Şen, Türkiye’nin kadınların yaşamda aktif olmaları konusunda çok iyi bir konumda bulunduğunu belirtti ve Dışişleri Bakanlığı’nda toplam 82 kadın Büyükelçi olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra birinci nesil kadınların hikâyelerinin anlatıldığı video gösterisi yapıldı

Konuşmalardan sonra birinci nesil kadınların hikâyelerinin anlatıldığı video gösterimi yapılırken duygusal anlar yaşandı ve bazılarının gözlerinin yaşardığı gözlendi.

Etkinlik Berlin Türk Musikisi Konservatuarı’nın girişimiyle oluşturulan 6 kişilik koro keman (Fahri Karaduman) ve piyano (Senem Tokmak) eşliğinde şarkılar seslendirdi.

Program sonrası konuklara Türk Mutfağı’nın en güzel yemek ve tatlıları ikram edilirken; T.C. Berlin Büyükelçiliği Aile ve Sosyal İşler Müşaviri Gökhan Duman, aralarında 61 yıldır habercilik yapan bu satırların yazarı Hüseyin İşlek’in fotoğraflarının da yer aldığı ‘Öncü Kadınlar’ (Gastarbeiter) adlı sergisini açtı. Kaynak Berlin SES

Haber ve Fotoğraflar: Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.