Belediyeler gıda tedariki ve tarımsal sürdürülebilirliğe dikkat çekiyor

Belediyeler gıda tedariki ve tarımsal sürdürülebilirliğe dikkat çekiyor

ABONE OL
09:08 - 25/11/2021 09:08
Belediyeler gıda tedariki ve tarımsal sürdürülebilirliğe dikkat çekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’da üç merkez belediye, salgın sürecinde gıda tedariki ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmada örnek oluyor.

Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez Belediyeleri salgın sürecinin ikinci yılında tarımsal üretimlerine devam ederken ürün çeşitliliğini de artırmaya başladı.

Salgın sürecinde Türkiye’de ilk kez gıda tedarikine ve tarımsal üretime dikkat çekmek amacıyla belediye arazilerini mısır ve buğday ekerek değerlendiren Muratpaşa Belediyesi, ekimi yapılan ürün çeşidini de artırıyor.

Muratpaşa Belediyesi, Antalya’da unutulmaya yüz tutan ve Osmanlı döneminde saray mutfağında tüketilen susam ekimi yaptı. Güzeloba mahallesinde 5 dönüm alanda ekimi yapılan susam hasat edilerek kurumaya bırakıldı.

Belediye Başkanı Ümit Uysal, ‘’Üretmeye devam edeceğiz. Covid-19 salgınının neden olabileceği gıda sıkıntısına dikkat çekmek ve tarımsal üretimde devamlılığın önemini vurgulamak için başlayan çalışmalar sürüyor. Mısır, buğday ve susam ekimi yaptık. Belediye seralarında da deneme amaçlı zencefil ekimi başarılı sonuç verdi’’ dedi.

Balkon üretimi

Uysal, başta çocuklar olmak üzere kent sakinlerinin üretime yönelik çalışmaların parçası olmalarını sağlayacak balkon bahçeciliği projesini de hayata geçirdiklerini, iki etap halinde gerçekleşen projede, 5 bin eve marul, maydanoz, fesleğen ve adaçayıyla birlikte kekik, sarımsak gibi aromatik bitkilerin ekili olduğu saksılar dağıtıldığını söyledi.

Başkan Uysal, ‘’Üretim yaptığımız noktalar hep şehirleşmiş bölgeler ama mesajımız net. Her yerde hep beraber üretelim. Seralarımızda çiçeklerimizi üretiyoruz, kent mobilyalarımızı üretiyoruz, asfaltımızı üretiyoruz. Muratpaşa Belediyesi olarak üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Çandır fasulyesinin hasadı tamamlandı

Konyaaltı Belediyesi de Yarbaşçandır mahallesinde 5 dönüm alanda yöreye özgü Çandır fasulyesi ekimi yaparak hasadını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Semih Esen, şunları kaydetti.

‘’Hem bu değerimizi yaşatmak hem de çiftçimizi teşvik etmek adına kendi tarlamızda Çandır fasulyesi üretimi yapıyoruz. Antalya’nın önemli bir değeri olan Çandır fasulyesinin ülke genelinde bilinirliğini artırmak ve bölge çiftçisini üretime teşvik etmek amacıyla yapılan fasulye hasadı bu yıl da bereketle tamamlandı. Çandır fasulyesi lezzet ve besin değeri açısından da oldukça zengin bir bakliyat ve yok olma noktasına gelmişti. Konyaaltı Belediyesi olarak hem bu değerimizi yaşatmak hem de çiftçimizi teşvik etmek adına kendi tarlamızda Çandır fasulyesi üretimi yapıyoruz.’’

Kepez’de tohumlar ikinci kez toprakla buluştu

Kepez Belediyesi ise Antalya Orman Çiftliğinde, ikinci hububat ekimini gerçekleştirdi. Başkan Tütüncü, ‘Ürünleri yine halkımızla paylaşacağız. Allah bereketler versin’ sözleriyle buğday tohumunu toprağa saçtı.

Kirişçiler mahallesinde 200 dönüm araziye kurulan Antalya Orman Çiftliği’nde, ikinci kez hububat ekimi yaptıklarını anlatan Tütüncü, şöyle devam etti.

‘’Bahar aylarında buğday ovasına, yaz mevsiminde ise kavun, karpuz dikimiyle bostana dönen çiftliğin bereketli toprağı, traktörlerle sürülerek, ikinci hububat ekimine hazır hale getirildi. Atıl arazileri tarıma kazandırarak, tarımsal üretimde farkındalık sağlamayı amaçlıyoruz. Pandemiyle birlikte gıda tedarikinin önemi arttı. Bu noktada tarıma bir farkındalık oluşturmayı çok arzu ettik. Antalya Orman Çiftliğimizi yaptık. Orman çiftliğimiz, son derece modern bir belediyecilik anlayışının ürünü olarak hayata geçmiş bir projedir.’’

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.