BELEDİYEDEN 40 YILLIK FUTBOL KULÜBÜNE TUHAF TEKLİF

ABONE OL
23:14 - 17/01/2023 23:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkgücü Frankfurt’ta “kriket” şoku!

Frankfurt’ta kuruluş 40 yıl önce giden futbol kulübü “Türkgücü Frankfurt”, büyükşehir belediyesinden sahalarının çimlendirilmesi ve altyapı tesislerinin geliştirilmesi için destek beklerken, kendilerine tahsis edilmiş olan futbol sahalarının büyük bir bölümün kriket sporuna ayrılmasını öngören bir projeyle karşı karşıya.

Almanya’da Türkiye kökenli göçmenlerin en yoğun olarak yaşadığı metropollerden Frankfurt’ta 40 yıl önce kurulan başarılı futbol kulübü “Türkgücü Frankfurt”, büyük şehir belediyesinden gelen tuhaf bir teklifin şokunu yaşıyor.

Şok teklif, “Türkgücü Frankfurt” ve başta futbol sahaları olmak üzere çeşitli spor altyapı tesislerini birlikte kullandığı “SG Westend” kulübü yönetici ve üyelerine Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “İmar, İskân, Toplu Konut ve Spor Encümeni” olarak görev yapan Mike Josef tarafından bizzat yapıldı. Önümüzdeki mart başında gerçekleştirilecek Frankfurt büyükşehir belediye başkanlığı seçimine SPD’nin (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) adayı olarak katılan Josef tarafından, bizzat ziyaret ettiği kulüp tesislerinde teklife göre uzun yıllar için iki kulübün bünyesindeki futbol takımlarının kullanması için tahsis edilmiş olan, biri çim, diğeri de toprak iki futbol sahasıyla, küçük sahaların bulunduğu alanın ortasını devasa bir kriket sahasının yapılması öngörülüyor.

Resmi kayıtlara “TSKV Türkgücü Frankfurt e.V” olarak geçen 350 üyeli kulübün yöneticileri ve üyeleri, uzun süredir hem kendi olanakları, hem de başta Frankfurt Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu kurumlarının desteğiyle modernleştirmeye ve daha fazla insana hizmet verecek hale getirmeye çalıştıkları spor alanları ve tesislere ilişki bu tuhaf planın önlerine getirilmesini şaşkınlıkla karşıladılar. Josef’in, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Spor Dairesi yöneticilerinden Dr. Karin Ferez’le birlikte gerçekleştirdiği ziyarete Türkgücü ve SG Westend yöneticileri, sporcular ve birçoğu çocukluk yıllarından beri klüp bünyesindeki faaliyetlere katılan üyeler katıldı. Hessen Türk Toplumu (TG-Hessen) Başkanı Atilla Karabörklü’nün yönettiği toplantıyı Frankfurt Büyükşehir Belediyesi İl Genel Meclisi üyelerinden Hüseyin Sıtkı (SPD), KUBİ (Kültür ve Eğitim Derneği) Genel Müdürü Arif Arslaner ile IKS (Kültürlerarası Okul – Interkulturelle Schule Rhein-Main) Sahibi ve Müdürü Dr. İsmail Özkan ve gazeteciler de izledi.

Hem Türkgücü’nün, hem de SV Westend’in hizmet verdiği, çeşitli uluslardan göçmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Frankfurt Gallus, Nied, Griesheim, Gutleut ve Höchst gibi bölgelerde “kriket” sporuna ilişkin bir talep ve beklentinin söz konusu olmadığına işaret eden Türkgücü yönetici ve üyelerinin yaşadığı şaşkınlığı arttıran bir diğer husus da  bu tuhaf öneriye ilişkin planların iki yıl öncesinde büyük şehir belediyesi bünyesindeki ilgili kurumlarda görüşülmüş, karara bağlanmış ve ön plan hazırlıklarının da yapılmış olması. Kendilerine şimdiye kadar bu konuyla ilgili herhangi bir öneri getirilmediğini, fikirlerinin alınmadığını belirten Türkgücü yöneticileri, bünyelerindeki futbol takımları için zaten yeterli olmayan sahaları daha da küçülten bu planı kesin olarak redeceklerini belirttiler. Türkgücü ve SG Westend’in bünyesindeki sorumluluğundaki spor alanları ve tesisler Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’ne ait, kullanım hakkı halen geçerli olan ve daha uzun yıllar boyunca da geçerli olacak anlaşmalar gereğince kamu yararına dernek olarak kayıtlı bu spor kulüplerine ait. Belediyenin Spor Dairesi’nden gelen “kriket sahalı” önerinin gerçekleştirilmesi için bu kulüplerin onayı gerekiyor.

Her iki kulübün sorumluluğunda ikisi toprak, biri de çim futbol sahasıyla, küçük antrenman alanları bulunuyor. Toprak sahalar hiç kullanılamıyor, çim sahadan da yağışlı havalarda yeterince yararlanılamıyor. Türkgücü’nün bünyesinde beş, SG Westend’in bünyesinde de üç futbol takımı bu tesislerden yararlanma durumunda. Sok sayıda Türkiye kökenli göçmeninin yaşadığı bu bölgede Türkgücü’nün sunduğu spor, eğitim ve kültür hizmetlerine büyük talep var. Yüzlerce çocuk ve genç futbol takımlarında spor yapıyor, sosyalleşiyor. Talebi karşılamakta zorlandıklarını belirten kulüp yöneticilerinin önünde üç yaşından itibaren çocuklar için bir “spor çocuk yuvası” ve kadın futbolu planları da yer alıyor.

“ZİYARETTEN MEMNUNUZ AMA!”

Mike Josef’in, Spor Dairesi yöneticilerinden Dr. Karin Ferez’le birlikte kulübün tesislerine yaptığı ziyaretten memnun kaldıklarını belirten Türkgücü Frankfurt’un Başkanı İşadamı Hüseyin Adalı, “Ancak getirdiği bu öneri bizi büyük bir hayal kırıklığına uğrattı.” dedi.

Adalı’nın bu konudaki açıklaması özetle şöyle:

“Halbuki bu buluşmada biz kendisine tesislerin modernize edilmesi, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere bölgemizdeki daha fazla insana hizmet vermeyi hedefleyen önerilerimizi iletmek istiyorduk. Önerilerimizi dinledi, kulübümüzün ikinci başkanı Mimar Osman Akman’ın hiçbir maddi karşılık almadan hazırladığı plan ve projelere de bir göz attı. Ancak ardından kendi hazırladıkları planı tanıtıp, aynen kabul etmemizi rica etti. Üstelik plan üzerinde bazı değişiklikler yapılması halinde yeniden iki-üç yıllık bir bürokratik sürecin söz konusu olduğunu belirtti. Bu kriket sahası önerisinin nereden çıktığı, kimler tarafından gündeme getirildiği, kabul edilmesi halinde kimler tarafından icra edileceği konusunda bir açıklık yok. Elbette Frankfurt’un böyle bir tesise de ihtiyacı olabilir. Ancak bu gerçekleştirmek için bula bula bizim sahalarımızı mı buldular? Bizim elimizdeki saha ve tesisler zaten yeterli değil. Biz burada sadece spor faaliyetleri yürütmüyoruz, aynı zamanda eğitim ve sosyal çalışmalarımız var. Bunları daha da artırmayı hedefliyoruz. Yani Almanların deyimiyle ‘entegrasyon çalışması’ yapıyoruz. Örneğin burada bir spor ağırlık bir çocuk yuvası kurmayı hedefliyoruz. Bu toplantıda hiç olmazsa zaten hakkımız olan ve sözü de verilmiş olan sentetik çim sahanın bir an önce gerçekleştirileceği konusunda bir açıklama bekliyorduk. Mike Josef’in getirdiği bu teklifi kabul etmeyeceğiz. Bu konudaki kendi talep ve beklentilerimizi yeni bir dosya hazırlayıp önümüzdeki gün Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edecek ve kamuoyuna da ileteceğiz.”

Aynı zamanda Mannheim Türkspor kulübünün de başkanlığını yürüten Hüseyin Adalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’den Almanya’ya göçün 61’nci yılındayız. İlk kuşak bu ülkeye çok şey verdi, ama devletin onlara büyük bir hizmeti olmadı. Onların kurduğu, buradan doğan çocukları ve torunları tarafından devam ettirilen bu kulübe bunca yıl sonra devletin destek vermesini bekliyoruz. Burada herkes hiçbir karşılık beklemeden, gönüllülük esasına göre çalışıyor. Buradaki temel hedefimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi sokaktan, suç işlemeye eğilimli kesimlerden uzak tutmak, onlara boş zamanlarını iyi geçirebilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam sunmak. Bize tahsis edilmiş sahanın kenarında soyunma odaları, kulüp lokali, eğitim ve kültür faaliyetleri için salonları içeren hizmet binası için hem kamunun, hem de Frankfurt ve çevresindeki Türk toplunun desteğini bekliyoruz. Ben Mannheim’daki deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Kısa bir süre sonra burada daha geniş spor alanlarına ihtiyacımız olacak. O nedenle belediyenin bizim fikrimiz alınmadan hazırlanan bu projesinin bu bölgede yaşayan insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirilmesini bekliyoruz.”

“FRANKFURT’A YAKIŞMIYOR”

Mike Josef’le yapılan toplantıyı yöneten TG-Hessen Başkanı Karabörklü ve Belediye Meclisi Üyesi Sıtkı da kulüp yöneticileri ve üyeleri gibi şaşkındı. Frankfurt’ta bünyesinde futbol takımları olan spor kulüplerinin büyük birçoğunun Büyükşehir Belediyesi tarafından sentetik sahaya kavuşturulduğunu, Türkgücü’ne bu konuda destek verilmesi gerektiğini hatırlatan Sıtkı, “Bu konuda gerekli kararlar zaten alınmış ve kulübe de söz verilmişti. Ben de mecliste bu konuyu yakından takip ediyorum. Buradaki sahaların durumu Frankfurt gibi bir modern ve zengin kente yakışmıyor. Bu kulüpler burada çok değerli bir entegrasyon hizmeti veriyorlar. Devletin, yerel yönetimin işini kolaylaştırıyor, entegrasyon konusunda topluma paha biçilmez katkıda bulunuyorlar. Futbol sahalarının bir an önce, kentteki diğer sahalar gibi çimlendirilmesi ve kulübün ileriye yönelik projelerinin finansmanına Büyükşehir Belediyesi tarafından destek verilmesi için çalışmalarımı sürdüreceğim” dedi.

Frankfurt Türkgücü’nü ziyaret eden, kulüp yöneticileri ve üyeleriyle toplantıya katıldı. Kulübün SG Westend’le birlikte yararlandığı spor sahalarını ve tesisleri inceleyen sosyal demokrat politikacı Mike Josef bugün de Frankfurt’un önde gelen eğitim ve öğretim kurumlarından KUBİ’de gerçekleştirilen “Spor ve Entegrasyon” konulu toplantıya katılacak.

Josef, uzun yıllar Frankfurt’un kısa bir süre önce halk oylamasıyla görevden alınan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’la birlikte politika yapmış, onun belediye başkanı seçilmesinin ardından sonra SPD’nin ilk teşkilat başkanlığını üstlenmişti. Feldmann’a yakın çevreler, Josef’in görevden alınmasına neden olan “nüfuzunu kötüye kullanma” suçlamaların ortaya atıldığı ilk günlerden itibaren eski başkanı yalnız bıraktığına işaret ediyorlar. Bilindiği gibi kendi partisinin de desteğini yitiren Feldmann, bu süreçte hata üzerine hata yaparak, kamuoyunda da hızla prestij yitirerek, onur kırıcı bir oylamayla görevinden uzaklaştırılmıştı.

Türkgücü Frankfurt

Frankfurt’un en eski Türk spor kulübü Türkgücü’nün tarihi tam 40 yıl geriye gidiyor. 1983 yılında “FC Frankfurt City” adıyla kurulan kulüp, 2004 yılında “TSV Umutspor”la birleşerek “TSKV Umut Cityspor” adını aldı, 2007 yılında da yeniden isim değişikliğine gidildi ve “TSKV Türkgücü Frankfurt” oldu.

Bünyesine halen beş futbol takımı (A ve B takımları, 35 yaş üstü için SOMA takımı, yaşlılar için AH takımı ve 6-18 yaş grubu için A, B, C, D, E, F gençleri) bulunduran Türkgücü, Frankfurt’un en eski spor kulüplerinden “SG-Westend” (kuruluşu 1896) ile ortak olarak büyük şehir belediyesinin tahsis ettiği spor sahaları ve tesislerden yararlanıyor.

“Kültür bölümü”nde folklor ve müzik çalışmaları da sürdürülen Türkgücü’nün bünyesinde öğrencilere yönelik “ev ödevleri yardım kursu” da veriliyor. 350 üyesi bulunan kulübün takımları, Frankfurt ve Hessen eyalet liglerinin başarılı ekiplerinden. 2003 yılında B, C ve D Genç takımları, 2006 yılında A Genç takımı Frankfurt şampiyonluğu olan Türkgücü, Atatürk Kupası turnuvalarında defalarca (1986, 1998, 2002, 2003, 2007) şampiyonluğu kazandı, 2002, 2003 ve 2006’da Atatürk Kupası Almanya 2. ya da 3.’sü oldu. 2010 yılında A Genç Frankfurt ligleri şampiyonu olarak Hessen Eyalet Ligi’ne terfi etti.

Kriket

 

On birer kişilik iki takım arasında, sopa ve top yardımıyla, merkezinde 20 metre (22 yard) uzunluğunda dikdörtgen bir saha bulunan ovalimsi bir alanda oynanıyor.

Kriketin, Türkgücü’nün ağırlıkla hizmet verdiği Frankfurt’un Gallus, Nied, Griesheim, Gutleut ve Höchst gibi bölgelerinde hangi yaygınlıkta olduğu, bu sporun kimler tarafından yapıldığına dair bir bilgi yok.

İlk olarak 16. yüzyılda İngiltere’nin güneyinde oynanan kriket, 18. yüzyıl sonunda ülkenin millî sporu oldu. Britanya İmparatorluğu’nun sınırlarını genişletmesiyle birlikte sömürgelerinde de yaygınlık göstermeye başladı ve 19. yüzyılın ortalarında ilk uluslararası maçlar oynandı. Sporun uluslararası yönetim kurumu olan Uluslararası Kriket Konseyi’nin günümüzde 10 üyesi olup, bu spor dalı Avustralya, İngiltere, Hindistan, Pakistan, Sri Lanka, Zimbabve, Bangladeş, Karayipler ve Güney Afrika’da yaygın olarak oynanıyor.

 

Mike Josef’in kriket sahası içeren planı gerçekleşirse Türkgücü ve SG Westend’in bünyesindeki sekiz futbol takımına sadece bir futbol sahası kalacak.

Mike Josef ve Spor Dairesi’den Dr. Karin Ferez, Türkgücü’nün lokalinde Hessen Türk Toplumu (TG-Hessen) Başkanı Atilla Karabörklü’nün yönettiği toplantıda, Türkgücü yönetici ve üyelerinin büyük bir bölümüyle bir araya geldiler.  Toplantıyı Frankfurt Büyükşehir Belediyesi İl Genel Meclisi üyelerinden Hüseyin Sıtkı (SPD), KUBİ (Kültür ve Eğitim Derneği) Genel Müdürü Arif Arslaner ile IKS (Kültürlerarası Okul – Interkulturelle Schule Rhein-Main) Sahibi ve Müdürü Dr. İsmail Özkan ve gazeteciler de izledi.

Mike Josef ve Dr. Karin Ferez, Türkgücü yönetici ve üyeleriyle birlikte belediyenin uzun süre önce sentetik çim sözü verdiği alanları spor sahalarını gezdiler.

Mike Josef, Türkgücü bünyesinde futbol oynayan genç sporcularla.

Gürsel KÖKSAL

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.