*** Bazı belediyeler içki yasağını genişletiyor

*** Bazı belediyeler içki yasağını genişletiyor

ABONE OL
20:31 - 23/07/2009 20:31
*** Bazı belediyeler içki yasağını genişletiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Bazı belediyeler içki yasağını genişletiyor

Alkole karşı son yasak Kassel şehrinden geldi. Belediye Başkanı Thomas Erik Junge, "gençlerin alkol alıp taşkınlık yaptığı" yönündeki şikayetler üzerine şehrin merkezi yerlerinde alkol içilmesini belediye meclisi kararıyla yasakladı.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’lu Belediye başkanı bundan bir yıl önce, "Bir bardak bira ve bir şişe işçiyi kimseye yasaklayamayız" demişti. Ancak aradan geçen süre zarfından halkın rahatsızlığı artınca başkan da yasaktan yana tavır koymak zorunda kaldı. Kassel belediyesi, dünden itibaren yıl sonuna kadar şehrin en merkezi yeri Königsplatz’da akşam ve gece saatlerinde alkol kullanılmasını yasakladı. Aynı şekilde alkol bağımlılarının ve evsizlerin buluştuğu Bebelplatz ve Wesertorplatz gibi yerlerde de gün boyu alkole yasak getirildi. Şehrin Martin Kilisesi bölgesi de uyuşturucu ve alkol bağımlılarının buluştuğu yerler arasındaydı. Buralar da yasak kapsamına alındı.

İLK YASAK 2007 SONUNDA FREİBURG’DA BAŞLADI

Almanya’da ilk alkol yasağı Freiburg şehrinde uygulandı. Hafta sonlarında gençlerin alkol alıp taşkınlık yapmalarından rahatsızlık artınca Yeşiller Partili şehir idaresi, Kasım 2007’de hafta sonları şehrin merkezi yerlerinde alkollü içeceklerin tüketilmesini yasakladı. Marburg şehir belediyesi 2007 sonunda benzer bir yasağı uygulamaya koydu. Şehir idaresi, kentin merkezi yerlerinde akşam ve gece saatlerinde gençlerin alkol kullanmalarına yasak getirdi. Aynı şekilde Wiesbaden şehri de alkol yasağı uygulanan yerler arasında bulunuyor. Eylül 2008’den beri yürürlükte olan yasağa göre, şehrin merkezi yerlerinde alkol kullanılamıyor. Darmstadt şehri ise alkol yasağında kısmen başarılı olabildi. 1992 yılında şehir merkezi için ilk kez yasak gündeme geldiğinde belediye meclisinde çoğunluk sağlanamadı. Ancak daha sonra oyun alanları ve okul bahçelerinde yasak uygulanmaya başlandı.


Baden-Württemberg eyaletinde ise gençlere alkol satışında sınırlama uygulanıyor. Gençlerin içkinin tesiriyle çok fazla suç işlediği dikkate alınarak başlatılan yasaya göre benzincilerde, süpermarketlerde ve büfelerde yerel saatle 22.00’den 05.00’e kadar içki satışı yasaklandı. Yasak bu yılın Ocak ayından itibaren yürürlükte bulunuyor.


ALMANYA’DA 1,6 MİLYON KİŞİ ALKOL BAĞIMLISI


Öte yandan Almanya’da alkol kullananların sayısı bir hayli yüksek. Federal hükümetin uyuşturucu maddeler ile mücadele görevlisi Sabine Bätzing’in verdiği bilgilere göre ise, ülkede bir milyon 600 bin kişi alkol bağımlısı. 10 milyonun üstünde insan ise sağlığını tehdit edecek derecede alkol tüketiyor. 12 ile 25 yaş grubu arasındaki gençlerin yüzde 20’si düzenli olarak alkol kullanıyor. Almanya’da her yıl aşırı alkol nedeniyle 40 binin üstünde insan hayatını kaybediyor.

(CİHAN) / (A.A)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.