“Batı’nın Hakimiyeti Sona Eriyor”

“Batı’nın Hakimiyeti Sona Eriyor”

ABONE OL
17:40 - 17/07/2022 17:40
“Batı’nın Hakimiyeti Sona Eriyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Çin’in Rusya’yla ortaklıkta süper güç statüsüne yükselirken, Ukrayna savaşının Batı’nın hakimiyetinin sona geldiğini gösterdiğini belirtti.

Blair’e göre bu durum son birkaç yüzyılın en önemli dönüm noktalarından biri.

Blair, dünyanın İkinci Dünya Savaşı’nın sonu ya da Sovyetler Birliği’nin yıkılması gibi bir dönüm noktasıyla karşı karşıya olduğunu ama bu sefer Batı’nın kesinlikle hakim konumda olmadığını kaydetti.

Blair, “Batılı siyaset ve ekonomik hakimiyetin sonuna geliyoruz” ifadesini kullandı.

Blair bu açıklamaları, “Ukrayna sonrası Batı liderliği için dersler” konulu bir forumdaki konuşmasından.

Dünyanın en azından çift kutuplu ya da muhtemelen çok kutuplu olacağını belirten Blair, bu yüzyılın en büyük jeopolitik değişiminin Rusya’dan değil Çin’den geleceğini vurguladı.

Blair, Ukrayna’daki savaşın Batı’nın Çin’in rasyonel davranmasına güvenemeyeceğini gösterdiğini de kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’e destek vermeyi sürdürüyor ve Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını ‘taciz’ olarak niteliyor.

1979’da İtalya’dan küçük bir ekonomiye sahip olan Çin, yabancı yatırımlara kapısını açması ve piyasa reformlarının ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelmiş durumda.

Ekonomisinin 10 yıl içinde Amerika’yı geçeceği öngörülüyor.

Çin’in süper güç olmasının doğal ve gerekçeli olduğunu belirten Blair, Pekin’in Sovyetler Birliği olmadığını belirtti.

Blair, Batı’nın Çin’in askeri üstünlük sağlamasına izin vermemesi gerektiğini de vurguladı.

Eski İngiltere Başbakanı, “Savunma harcamalarını arttırmalıyız ve askeri üstünlüğü muhafaza etmeliyiz. Amerika ve müttefikleri bütün bölgelerde bir çeşit çatışmada daha üstün olmalı” ifadelerini kullandı.

Blair, 1997-2007 yılları arasında İngiltere’de başbakanlık koltuğunda oturdu.

Rusya’nın Ukrayna işgali binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Savaş ayrıca Rusya’yla Batı dünyası arasında 1962 yılındaki füze krizinden bu yana ilişkilerdeki en ciddi krize de neden oldu.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, Batı’nın yaptırımlarla Moskova’ya ekonomik savaş ilan ettiğini belirtiyor. Kremlin, Çin ve Hindistan gibi ülkelere yöneleceğini kaydediyor.

VOA tarafından geçilen “Batı’nın Hakimiyeti Sona Eriyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Batı’nın Hakimiyeti Sona Eriyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Batı’nın Hakimiyeti Sona Eriyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.