Batı’dan “Ukrayna Krizinin En Tehlikeli Anı” Uyarısı

Batı’dan “Ukrayna Krizinin En Tehlikeli Anı” Uyarısı

ABONE OL
17:00 - 10/02/2022 17:00
Batı’dan “Ukrayna Krizinin En Tehlikeli Anı” Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı asker yığınağının ardından Belarus ve Karadeniz’de askeri tatbikatlara başlaması üzerine İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batı’nın önümüzdeki birkaç gün içinde Moskova’yla yaşanan çıkmazın “en tehlikeli anıyla” karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Ukrayna’nın da savaş oyunlarına girişmesiyle birlikte gerginlik yüksek seyrediyor. Ancak tüm tarafların liderleri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un “yıllardır Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı en büyük güvenlik krizi” olarak nitelediği meseleye diplomatik çözüm bulunması konusunda hala umutlu olduklarının sinyalini veriyor.

Johnson’dan Moskova ve Brüksel ziyaretleri

Başbakan Boris Johnson Rusya’da görüşmelerde bulundu ve Brüksel’deki NATO karargahını ziyaret etti. Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’dan yetkililerse Normandiya Formatı çerçevesinde Berlin’de biraraya geliyor.

Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Johnson, Moskova’nın Ukrayna’ya olası saldırısına ilişkin açıklamasında, “(Moskova’nın) henüz bu konuda bir karara vardığını düşünmüyorum. Ancak bu, çok yakında bir felaketin yaşanmasının imkansız olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

Johnson, sözlerine, “Önümüzdeki birkaç günün Avrupa’nın yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük güvenlik krizinde en tehlikeli anın içinde olduğumuzu düşünüyoruz. Doğru adımları atmalıyız. Yaptırımlar ve askeri kararlılıkla birlikte diplomasinin birbirini izleyeceğini düşünüyorum” şeklinde devam etti.

Avrupa güvenliği açısından tehlikeli bir anın içinde olunduğu görüşünü destekleyen Stoltenberg, “Rus askerlerinin sayısı artıyor. Olası bir saldırıya ilişkin uyarı süresi kısalıyor” dedi.

Öte yandan Rusya’nın askeri tatbikatlarını eleştiren Ukrayna, tatbikatların Karadeniz ve Azov Denizi’nde ilerlemeyi “imkansız” hale getirdiğini kaydetti.

İngiltere ve Rusya Dışişleri Bakanları görüştü

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Moskova’da biraraya geldi.

Moskova’yı ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u Ukrayna’ya saldırması halinde Batı’nın Rusya’ya yaptırım uygulayacağı konusunda uyardı.

Moskova’nın krizi çözmek için diplomasiden yana olduğunu söyleyen Lavrov, İngiltere’nin Rusya’nın Belarus’taki askeri tatbikatları konusundaki kaygılarını anlayamadığını söyledi ve Rusya’nın herhangi bir ülkeye baskı uyguladığı iddiasını reddetti.

Batı’nın Ukrayna’yı Rusya’ya karşı kullandığını söyleyen Lavrov, Kiev’i de Ukrayna’nın doğusundaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmaları yeniden yazma girişiminde bulunmakla suçladı.

Lavrov, “Hayal kırıklığı içindeyim çünkü bir aptalla ve sağır arasındaki konuşmayı dinliyor gibiyiz. Sanki dinliyoruz ama duymuyoruz” dedi.

Mekik diplomasisi

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın Moskova’daki görüşmeleri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu hafta başında Moskova ve Kiev’e yaptığı ziyaretleri izliyor. Macron’un Amerika ve İngiltere liderlerinin aksine, Rusya’nın Ukrayna’yı kısa süre içinde işgal etme olasılığını önemsemediği gözleniyor.

Rusya, Ukrayna’nın asla NATO’ya üye yapılmaması ve NATO’nun doğu yönündeki genişlemesinin durdurulması başta olmak üzere Batılı ülkelerden bir dizi güvenlik talebinde bulunmuştu.

Avrupa Birliği’nden Perşembe günü yapılan açıklamada, Rusya’nın taleplerine 27 üyeli birlik ülkeleri adına tek sayfalık bir mektupla yanıt verildiği bildirildi.

NATO ve Amerika, daha önce, Rusya’nın ana taleplerinin tartışmaya açık olmadığını kaydetmişti.

Stoltenberg, geçen hafta, Rusya’nın Belarus’a 30 bin asker, Spetsnaz özel operasyon kuvvetleri, SU-35 savaş uçakları, S-400 hava savunma sistemleri ve nükleer kapasiteli İskander füzeleri konuşlandırmasının beklendiğini söylemişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, geçen ay Rusya-Belarus ortak askeri tatbikatının ilk aşamasının açıklanmasından sonra Rusya’nın askeri ataşeler için sadece sekiz dakika süren bir brifing verdiğini, zaten başlamış olan askeri tatbikatın haberini ilettiğini söyledi.

Amerikalı yetkili, “Bu, Avrupa’daki geniş kapsamlı askeri tatbikatların şeffaflığına ilişkin anlaşmalar açısından son derece tutarsız bir durum. Bu iyi bir haber değil” şeklinde konuştu.

Ukrayna da Perşembe günü kendi tatbikatını başlattı. Ukrayna’nın tatbikatı, Rusya-Belarus ortak tatbikatı gibi 20 Şubat’a kadar devam edecek.

Tatbikata katılan Ukraynalı asker sayısı açıklanmadı. Tatbikatta Ukrayna’nın yabancı ortakları tarafından sağlanan Bayraktar İHA’larının, Javelin tanksavarlarının ve NLAW füzelerinin kullanılacağı bildirildi. Kiev, Perşembe günü, Amerika’nın ilave askeri yardımının nakliyesini teslim alacak.

Tatbikatların oluşturduğu gergin ortama rağmen Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in özel temsilcisi Dimitri Kozak, Berlin’de Ukrayna, Almanya ve Fransa’dan yetkililerle görüşecek.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Normandiya Formatı’nda gerçekleştirilecek görüşmelerin önemli olduğunu, Ukrayna’nın doğusundaki meselenin çözümü için Üçlü Temas Grubu’nun yeniden işlevsel hale getirilmesini umduğunu dile getirdi. Üçtü Temas Grubu; Rusya, Ukrayna ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) oluşuyor.

VOA tarafından geçilen Batı’dan “Ukrayna Krizinin En Tehlikeli Anı” Uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Batı’dan “Ukrayna Krizinin En Tehlikeli Anı” Uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Batı’dan “Ukrayna Krizinin En Tehlikeli Anı” Uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.