Batı Akdeniz 2022’de 3 milyar dolar ihracat hedefledi

Batı Akdeniz 2022’de 3 milyar dolar ihracat hedefledi

ABONE OL
19:34 - 26/12/2021 19:34
Batı Akdeniz 2022’de 3 milyar dolar ihracat hedefledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yaş meyve sebze ve mermer ağırlıklı ihracat gerçekleştiren Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz, 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat hedefledi.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, bölge ve Türkiye ihracatının her geçen gün rekorlar kırarak artarken, ekonomik olarak da zor günlerden geçildiğini belirtti.

Kura bağlı olarak girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle ihracatçının önünü görmesini engellerken, sürdürülebilirlik açısından da büyük sıkıntı oluşturduüuna dikkat çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Umarım atılan son adımlar sonrasında belirsizlik ortadan kalkar, döviz kuru stabil bir hal alır ve biz de işimize odaklanarak, ihracatımızı dün olduğu gibi bugün de yarın da rekorlar kırarak artırırız. İhracatımız rekorlar kırarak artışını sürdürüyor. Birliğimizin tarihi boyunca yıllık bazda hiçbir zaman 2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşamamıştık. Bu yıl ihracatımız ekim ayında ilk defa 2 milyar dolar rakamını aştı. Ve bugün itibariyle ihracatımız Antalya’dan 1,6 milyar dolar, Isparta’dan 330 milyon dolar ve Burdur’dan 245 milyon dolar olmak üzere toplam 2,4 milyar dolardır. 2021 yılını 2,5 milyar dolar ihracatla tamamlamayı öngörüyoruz.’’

2022’de 3 milyar dolar ihracat

Ülkenin zor şartlar arasında yılmadan ihracat gerçekleştiren ve ekonomiye büyük destek sağlayan ihracatçıları kutlayan Çavuşoğlu, ihracatı artırmak için ülkeleri sürekli irdelediklerini söyledi.

İngiltere, Afrika ve Brezilya pazarlarına göz diktiklerini ifade eden BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, şöyle devam etti.

‘’Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesinden 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için BAİB olarak fedakarca çalışmalarımızı sürdürüyoruz. BAİB olarak dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin ithal ettiği ürünleri irdeliyoruz. Ve elde ettiğimiz sonuçlara göre sizleri de dinleyerek, değerlendirmelerinizi alarak, sektörlerimize en uygun ülkeleri belirlemeye çalışıyoruz.

Bu çerçevede Mobilya ve Ağaç Orman Ürünleri Sektörümüz için İngiltere pazarına, gübre sektörümüz için de Brezilya pazarına yönelik URGE Projesi çerçevesinde sektörel ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz.’’

Yol haritası

Alternatif pazarlara açılma konusunda işbirliği ve iletişim halinde olunması  gerektiğini düşündüklerini anlatan Çavuşoğlu, ‘’Bölgemiz ihracatını artırmak için birlikte hareket etmenin doğru olacağı inancını taşıyoruz. Ayrıca Ekim ayında düzenlediğimiz ortak akıl çalıştayı ile üyelerimizi sektörlerine göre çalışma masalarında bir araya getirdik. Sektörlerin ihracatını daha da artıracak, gelişimine katkı sağlayacak adımları çalıştayda ele aldık. Üyelerimizin değerlendirmelerini rapor haline getirdik. Bu bizim için de bir nevi yol haritası oldu’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.