Başkonsolos Yücekök: Berlin Türkiye’nin mozaiği gibi

Başkonsolos Yücekök: Berlin Türkiye’nin mozaiği gibi

ABONE OL
17:03 - 16/04/2022 17:03
Başkonsolos Yücekök: Berlin Türkiye’nin mozaiği gibi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Türk Eğitim Derneği TED salonlarında gerçekleşen ikinci iftar programına katılımın yine yoğun olduğu gözlendi.

İftar programına T.C Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, T.C Berlin Başkonsosluğu Eğitim Ataşesi Erdal Tanas Karagöl de katıldı. Başkonsolos Yücekök, programda yaptığı selamlama konuşmasına 350 bin Türk’ün yaşadığı Berlin’de görev yapmanın Türkiye’de 3 küçük ili yönetmekte olan bir mülki amir sorumluluğu taşımakla eşdeğer olduğunu belirterek başladı.

“Ramazan 1.000 aydan daha hayırlıdır” buyurur Yüce Mevlâ’mız.  Mevlâ’mız söylediyse o söz test edilmez, o doğrudur.  Ama biz test ettik haddimiz olmayarak bu Ramazan’da. El-Hak bu buyruk doğrudur. Salgından iki buçuk yıl sonra Ramazan ayında (2022) iftar sofraları capcanlı. Müslümanlar özlemişler iftar sofralarını, iftar sofrası derken yemek yemeyi değil, bir araya gelmeyi, kucaklaşmayı, hal hatır sormayı özlemişler. Türk Eğitim Derneği’nin hazırladığı iftar sofrasında (15.04.2022) biz buna şahit olduk. Yüce Mevlâ’mızdan temennimiz sıkıcı, sıkıcı olduğu kadar da tehlikeli olan o günlerin geriye gelmemesidir.  Yemekleri Türkiyem restoran hazırlamış. Hatırı sayılır bir menü hazırlamış.

İftar sonrası sohbeti, Rüştü Kam’ın dernek ile ilgi yaptığı tanıtımla başladı. “Halil İbrahim soframıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bir ay var önümüzde, nasıl geçecek bu kadar uzun zaman derken bir de bakmışız bugün on beşinci güne gelivermişiz. Allah kabul etsin.

Derneğimiz 2000 yılında kurulmuştur. Dernek bünyesinde Almanya’nın ilk Türk Kütüphanesi vardır. 10.000 küsur kitabımız mevcuttur. Ayrıca 3 ayda bir çıkan MOCCA dergimiz vardır. İki dilde çıkar. Okuyucusunun sabırsızlıkla beklediği bir dergidir. Berlinli iş adamlarımız tarafından desteklenmektedir.

Ayrıca her sene yaptığımız kamp ve gezilere başlanacaktır. Bu senenin kampında misafirimiz Prof. Dr. Ömer Özsoy ve Prof. Dr. Serdar Kurnaz olacaktır. Gezimiz Ekim ayındadır (21 Ekim-1 Kasım) Doğu Anadolu gezisidir. Süre 10 gündür. Bu gezi için kayıtlarımız başlamıştır. Acele etmek lazımdır.”

Türk Eğitim Derneği’nin onur konuğu T.C. Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök ve Eğitim Ataşesi Erdal Tanas Karagöl idi.

Erdal Tanas Karagöl selamlama konuşmasında Berlin’de oruç tutmanın verdiği mutluluktan bahsetti. Kendisini Türkiye’deymiş gibi hissettiğini belirten Karagöl şunları söyledi: “1600 öğrenciye Türkçe dersleri veriyoruz. 20 tane öğretmenimiz var. Özverili olarak çalışıyorlar. Bu sayının artması biraz da velilerin elindedir. Organize olurlar ve bizlere müracaatta bulunurlarsa biz hemen gerekeni yapıyoruz. STK’ler fizik mekan konusunda yardımcı oluyorlar. Huzurunuzda onlara teşekkür ediyorum. Türk Eğitim Derneği bunlardan biridir. Eğitim Ataşeliğine randevusuz gelebilirsiniz, kapımız her daim açıktır.”

Berlin’den önce yaptığı hizmetleri ve yerlerini anlatarak başladığı konuşmasında, Başkonsolos Rıfkı Olgun Yücekök şunları söyledi:

“2019” dan beri Berlin’deyim. Fenerbahçeliyim. Evliyim, eşim de Büyükelçilikte hizmet veriyor. Türk Eğitim Derneği. Güzel işler yapıyor. Mocca Dergisi”nin Ermeni Tehciri ile ilgili çıkardığı özel sayı takdire şayan bir çalışmanın ürünüdür. Paris’te kaldığım süre içinde benim de yakından ilgilendiğim bir konudur.

Almanya benim için beyaz bir sayfa idi. Bizim görev felsefemizde halkı kucaklamak esastır. Düsturumuz böyledir. Berlin’de ben Türkiye’deki 3 küçük ilin mülki amiri gibiyim.  Berlin’de 350.000 vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Berlin Türkiye’nin mozaiği gibi. Türk toplumu şehrin iskeletine nüfuz etmiş. Türk toplumunu çeker alırsanız iskelet çökecektir. Berlin’in 12 ilçesi var, ben on birini ziyaret ettim. Almanya’da yaşayan halkımızın Almanya aleyhine gündemi yoktur, bugüne kadar olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır inşallah. Türk halkı vefalıdır. 60 seneden beri hep üzerine koyarak ilerliyorsunuz. Bundan sonra entegrasyondan, asimilasyondan kimse bahsedemeyecektir. Ben hep bardağın dolu tarafıyla ilgilenirim boş tarafıyla değil. Tavsiyem de böyledir.

Fotoğraf: Akif Demirel

Türk halkı burada prensip sahibi olmalıdır, kol kırılır yen içinde kalır mantığıyla hareket etmelidir. Birlik ve beraberlik içinde hareket etmelidir. Sosyal medyadaki paylaşımlarda da aynı hassasiyet gösterilmelidir. Sağduyulu davranmak esas olmalıdır, bizim çekişmelerimiz başkalarının ekmeğine yağ sürmek olacaktır. Türkiye 780.000 km. yüzölçümüne sahip bir ülkedir. 90 milyona varan nüfusa sahiptir. Kimse Türkiye’yi test etmeye kalkışmamalıdır.”

Konuşmasını ayakta yapan Yücekök vatandaşların sorularını da cevapladı.

Bazı konularda sıkıntılı olan vatandaşlara randevu bile verdi.

Yücekök, kadınların sorunlarıyla da yakından ilgilendi.

Program çekilen aile fotoğrafıyla son buldu.

ha-ber.com/ Zülfikar Kam/Berlin
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.