BAŞBAKAN ADAYI

ABONE OL
12:44 - 01/05/2021 12:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Federal Almanya Başbakanı Dr. Angela Merkel 26 Eylül 2021 genel seçimlerinde tekrar aday olmayacağını bildirdi.

O tarihten beri Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nde (CDU) bir türlü sular durulmuyor.

Hayli çekişmeli seçimde Ocak ayında, Armin Laschet genel başkan seçilmişti. Parti geleneğine göre partinin lideri aynı zamanda başbakan adayı olurdu. Fakat CDU kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) lideri Markus Söder de aday olunca işler oldukça karıştı.

Rekabet mücadeleye dönüştü. Kim daha iyi başbakan olur sorusu yerine, kim seçilebilir diye, soruldu. CDU içinde bölünme görüldü, heyecan doruğa çıkınca dokuz gün sonra karara varıldı, derin bir nefes alındı. On beş aydır devam eden pandemi haberleri ilk defa ikinci sırada verildi. Mücadele şeffaf yapıldığı için, sade vatandaş bile takip edebildi.

Ben o partiye üye olmadığım gibi, seçmemde. Buna rağmen ben de karardan sonra derin nefes alanlardandım.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder’i Almanya, Korona virüs kriz çalışmalarında tanıdı. Tutarlı duruş gösterdi. Fakat benim aklımda kalan başbakan olur olmaz, resmi dairelere dini sembol haç koydurmuştu. Bavyera eyaleti lâiklik prensibinden oldukça uzak, okullarda zaten vardı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasına karşı çıkan politikacılar da hep o eyaletten çıkar. CSU yalnız o eyalette var.

Armin Laschet, 60 yaşında Aachen ketinde doğdu. 18 yaşında CDU partisine üye oldu. Hukuk okudu, gazeteci olarak da çalıştı. 2005-2010 yılları arasında Kuzey Ren Westfalya eyalet hükümetinde Aile, kadın ve göçmenlerin Uyumu Bakanı olarak görev yaptı. 2017 yılından beri aynı eyalette CDU ve FDP koalisyon hükümetinin başbakanı.

Tarihte Türk dostu olarak anılan bir politikacı daha vardı. İkinci Paylaşım Savaşı’ndan sonra, sığındığı Türkiye’den dönen Ernst Reuter, Berlin Büyük Şehir Belediye Başkanı seçilmişti (1951).

Türk dostu sıfatını almak öyle kolay olmadı. Basında medyada geçen sözlerini hatırlamaya çalıştım.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci BioNtech kurucularının Korona virüse karşı aşı buldu haberinde, ilk açıklamayı yapanlar arasında Armin Laschet vardı. Sevincini paylaşırken gözleri gülüyordu. Bir konuk işçi çocuğunun insanlığı kurtarıcı olarak tarihe geçmesini, takdirle karşıladığını anlatıyordu. Sağcı düşünen bile onların Almanya’ya ait olup olmadığını sorgulayamaz, çünkü onu da aşı ile kurtaracaklar, diyordu.

İlk kapanan kömür ocağında babasının ocağa giriş madalyasını aldı. Medyaya, babasının bin metre derinlikte Türk konuk işçilerle çalıştığını, anlattı. Orada bütün işçilerin rengi karadır, kimse hangi dinden olduğunu sormaz. Bağlı olduğun din Almanya’ya ait değildir, demez. O karanlıkta tek önemli olan prensip, birbirine güvenmektir. Babam canını o işçilere emanet etti, onlara güvendi.

Almanya’nın bir göç ülkesi olarak kabul edilmesinde çok etkisi oldu. İslâm’ın da ülkenin bir parçası olduğunu savundu. Müslümanlar bu ülkeye aittir, ama İslâm Almanya’ya asla ait olamaz, diyenlere karşı cevabı dürüst ve cesurdu.

Kuzey Ren Westfalya eyaletinde bir milyon Türk ve Türk kökenli Alman yaşıyor. Temsilcileri ve kurumlarıyla iyi ilişkiler içinde olduğundan başka, çok sayıda Türkiye kökenli göçmenin siyasi kariyer yapmasına olanak sağladı. Bu nedenle o partiyi seçenler üye olup, partide aktif olarak çalışmalıdır. Türk dernekleri bu konuda öncü fikirleri Türk toplumuna iletmelidir.

Armin Laschet’in başbakan adayı olarak seçildikten sonra verdiği mesajlar, etik bir seçim kampanyası yürütüleceğini gösteriyor.

Popülist yaklaşım ile seçimde rakipler düşman olarak gösterilir. Amerika ve diğer bazı ülkelerde görüldüğü gibi olmasın. Seçimden sonra Amerika Başkanı J. Biden, zorlukla tamir etmeye çalışıyor.

Ben seçimden sonra ülkeme hizmet etmek istiyorum, tamirat ile vakit ve enerji kaybetmek istemediğini açıkladı. Bu ifade de Türk ve Müslüman göçmenleri koruma var. Seçim kampanyalarında en fazla bu azınlık toplumu zarar görür.

Pandemiden sonra çocuk ve gençler için yapılacak çok iş var. Yaşlılar riziko grubunda olduğu için, hep onları konuştuk. İşsizlik başlı başına çözülmesi gereken en büyük sorun.

İki kardeş parti birlikte seçime hazırlanma sözü verdi. Bize de inşallah demek düşer.

Araştırma neticelerinde Yeşiller, Birlik partisinden sonra ikinci sırada. İlk defa Yeşiller partisi başbakan adayı seçti. Laschet’in Merkel’den boşalacak koltuğa oturabilmesi için Annelena Baerbock’u yenmesi gerekecek. Çok donanımlı, Yüksek tahsilini Amerika’da tamamladı. İngiltere’de yaşadı, 40 yaşında genç ve kadın, su gibi İngilizce biliyor.

Almanya süper seçim yılına pandemiye rağmen hazırlanıyor. Sosyal Demokrat Partisi (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz, kamuoyu araştırmalarına göre pek şanslı görülmüyor. Daha beş ay var, bekleyip göreceğiz.

Türk toplumu Aziz Nesin’in sözlerini aklında tutarak politikaya katılmalı. Siz politika yapmazsanız, sizin adınıza politika yaparlar. Bu netice aleyhimize olur, seçim hakkını kullanmayan karşıt istemeyene oy vermiş sayılır.

Seçimle kalın!

 

Bu konuda okuduğum söyleşi:

Moritz von Uslar, Hätten Sie gerne mehr Charisma?,

99 Fragen an Armin Laschet-

ZEIT Magazin No. 15 v. 08.04.2021, Seite 15-22

    

 

 

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.