Bahattin Gemici: Çifte vatandaşlık şimdi çok yakın

Bahattin Gemici: Çifte vatandaşlık şimdi çok yakın

ABONE OL
00:29 - 23/12/2023 00:29
Bahattin Gemici: Çifte vatandaşlık şimdi çok yakın
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Seçim Hakkı Girişimi sözcüleri eğitimci-yazar Bahattin Gemici ile Dr. Aysun Aydemir, “SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin çifte vatandaşlık yasa tasarısı üzerinde uzlaşmaya varmasını sevinçle karşılıyor; onları kutluyor ve destekliyoruz. Yeni yasa uyum için atılmış cesur ve önemli bir adımdır.” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya KRV- Seçim Hakkı Girişimi sözcüleri yazar Bahattin Gemici ile Dr. Aysun Aydemir, “Koalisyon partilerinin çifte vatandaşlık yasa tasarısı üzerinde uzlaşmaya varmaları Almanya’da yeni bir dönemin kapısını aralamıştır. Çifte vatandaşlığın yasalaşmasıyla Alman vatandaşlığına başvuran Türklerin sayısında artış olacaktır.” dedi.
Yeni Vatandaşlık Yasası’nın modernleştirilmesine karşı çıkan CDU ve AfD’nin tutumlarını eleştiren girişim sözcüleri Gemici ile Aydemir şunları söyledi: “Çifte vatandaşlık konusunun seçim malzemesi yapılması yabancı düşmanlığını körüklemekte, toplumsal huzuru ve barışı tehlikeye düşürmektedir. Bu partileri, çağın gereklerini yerine getirmeye ve göçmenlerin uyumu için çaba göstermeye davet ediyoruz.”


YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Girişim başkanı Bahattin Gemici, “Çifte vatandaşlığın kabulü ile Almanya’da yeni bir dönem başlayacak; Almanya’nın kalifiye elemanlara duyduğu ihtiyaç karşılanacak, ülkede yaşayan göçmenlerin entegrasyonu ve demokratik yaşama katılımı kolaylaşacaktır.” görüşünü savundu.

Yasanın, Ocak ayında Federal Meclis’de görüşülerek karara bağlanacağını ve böylece çoklu vatandaşlığın önünün açılacağını belirten Gemici, vatandaşlığa başvurmak için Almanya’da 8 yıl yaşamış olmak koşulunun beş yıla, uyum için özel çaba gösterenler için ise üç yıla ineceğini söyledi. Gemici, daha önce Alman vatandaşı olmak için kendi vatandaşlığından vazgeçmek zorunda kalan yurttaşlarımızın da yeniden Türk vatandaşlığına geçmelerinin önünü açılacağını belirtti.


HÜKÜMETTEN TALEPLERİMİZ

Daha önce hükümet ve parti yetkililerine mektuplar yazarak taleplerini ilettiklerini ve bunların çoğunun kabul gördüğünü belirten KRV- Seçim Hakkı sözcüleri Gemici ile Aydemir şunları söyledi:
“Daha önce Alman vatandaşlığına kabul edilen ancak 2000’den sonra Türk vatandaşlığına geçtikleri için bu haklarını elinden alınan onbinlerce insanın mağduriyetleri giderilmelidir. Beş yıldan fazla Almanya’da yaşayan ancak Alman vatandaşlığına geç(e)meyen göçmenlere yerel seçimlere katılma hakkı verilmeli, onların politik yaşama katılmaları sağlanmalıdır.”


MÜCADELE EDENLER KAZANIR

1985 yılında Prof. Dr. Hakkı Keskin’in başlattığı ve Almanya Türk Toplumu’nun sürdürdüğü çifte vatandaşlık mücadelesinin, 2015 yılında KRV Eyaletinde 75 kuruluşun bir araya gelmesiyle kurulan KRV- Seçim Hakkı Girişiminin yoğun çalışmaları ile ivme kazandığını belirten Gemici şunları söyledi:

“Almanya’daki demokratik göçmen örgütlerinin 40 yıldır verdikleri mücadele boşa gitmemiştir. Emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Eşit haklar için her alanda mücadelemizi yılmadan ve sabırla sürdürmeliyiz.”

 

Dr. Aysun Aydemir, “Yeni yasa ile Alman vatandaşlığını alan yurttaşlarımızın Almanya’daki konumları güçlenecek ve seçimlerde oy kullanabilecektir. Yurttaşlarımız Alman siyasi partilerine üye olmalı, ülke sorunlarına çözüm bulmak için aktif siyasete katılmalıdır.” dedi.

ha-ber.com/ Dortmund

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.