“Ayrılıkçıları Tanıma Çağrısı Değerlendirilmeli”

“Ayrılıkçıları Tanıma Çağrısı Değerlendirilmeli”

ABONE OL
18:00 - 21/02/2022 18:00
“Ayrılıkçıları Tanıma Çağrısı Değerlendirilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, güvenlik konseyiyle yaptığı toplantıda Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölge liderlerinden bu bölgelerin bağımsızlıklarının tanınması yönünde gelen çağrının değerlendirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Pazartesi günü yapılan olağanüstü toplantı sırasında Rus televizyonlarında yayınlanan konuşmasında, Ukrayna’nın NATO’ya katılması halinde Rusya’ya yönelik tehdidin önemli ölçüde artacağını söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendisiyle yaptığı görüşmede, Washington’un Rusya’nın güvenlik talepleri konusundaki tavrında değişiklik olduğunu söylediği ancak bunun ne olduğunu bilmediğini belirtti.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin liderleri Pazartesi günü, Putin’e bu bölgelerin bağımsızlığının tanınması ve bölgelere askeri yardım içeren dostluk anlaşmaları imzalanması çağrısında bulunmuştu. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’dan da geçtiğimiz hafta benzer bir çağrı gelmişti.

Beyaz Saray ve Kremlin’den olası zirveye ilişkin temkinli açıklamalar

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Pazar günü gerçekleştirdiği telefon diplomasisinin ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bir zirvede biraraya gelmeyi ilkesel olarak kabul ettiği açıklanmıştı.

Beyaz Saray ve Kremlin’den olası zirveye ilişkin daha temkinli açıklamalar geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü NBC’de yayınlanan ‘Today’ programına yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Macron dün Başkan Biden’a Rusya işgal etmezse, Cumhurbaşkanı Putin’le görüşmeye ilkesel olarak hazır olup olmadığını sorduğunda, elbette Başkan Biden ‘evet’ dedi. Ancak sahada şu anda Rus güçlerin eğilimleri açısından gördüğümüz her işaret Ukrayna’ya yönelik büyük bir saldırıya hazırlandıkları yönünde” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’dan bir yetkili de, iki lider arasında olası bir zirvenin zamanlaması ya da formatı konusunda bir planlama olmadığını belirtti.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Putin ve Biden’ın zirvenin faydalı olacağını değerlendirdikleri takdirde bir araya gelebileceklerini söyledi ancak zirve için net planlardan söz etmek için henüz erken olduğunu” belirtti.

Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, “Biz zirvelere, toplantılara karşı değiliz. Ancak görüşmeden önce özellikle de bu kadar gergin bir atmosferde, bu zirve ve toplantıların nasıl sonlanacağını anlamak önem taşıyor” dedi.

Belarus ve Rusya tatbikatı genişletti

Diplomasi çabaları sürse de bu adımların daha geniş bir çatışmayı önleyemeyebileceğine ilişkin işaretler var.

Rusya ve müttefiki Belarus Pazar günü Belarus topraklarında yapılan tatbikatı genişlettiklerini açıkladı.

Belarus Savunma Bakanlığı’ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada, Rus askerlerin ülkede süresiz bir şekilde kalabileceğinin işareti verildi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada Rus askerlerin çekilmesinin büyük ölçüde NATO güçlerinin Rusya ve Belarus yakınlarındaki ülkelerden geri çekilmesine bağlı olduğu belirtildi.

Belarus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya’nın tezleri tekrarlanarak, NATO’nun Doğu Avrupa’daki varlığının “saldırgan ve temelsiz olduğu; silahlı çatışma olasılığını artırdığı” ifade edildi.

Rusya Ukrayna’yı suçladı, Ukrayna yalanladı

Rus basınında yer alan haberlerdeyse, Rus askerlerin ve sınır muhafızlarının bir keşif grubunun Ukrayna topraklarından gelerek, Rusya’nın sınırını ihlal etmesini önlediği, 5 kişinin öldüğü iddia edildi.

Ukrayna ise haberleri yalanladı, olayın gerçekleştiğinin iddia edildiği Rostov bölgesinde Ukrayna güçlerinin bulunmadığını belirtti.

Rusya’nın güvenlik servisi FSB’den yapılan açıklamada da Ukrayna topraklarından gelen topçu ateşinin Rusya’nın Rostov bölgesinde sınır muhafızları karakolunu tamamen yok ettiği ancak olayda can kaybının olmadığı belirtildi.

Ukrayna ise olayda sorumluluğu olduğunu reddetti. Rus RIA haber ajansı FSB tarafından yayınlanan bir görüntüyü paylaştı. Görüntüde küçük bir ek binanın imha olduğu görünüyor ancak ateşlenen herhangi bir roket ya da mermi görülmüyor.

Ukrayna Rusya topraklarını topçu ateşine tuttuğu iddiasını yalanladı.

Ukrayna ordusu daha önce Rusya’yı sahte fotoğraflar kullanmakla suçlamış ve ayrılıkçıların kontrolunda bulunan Ukrayna’nın doğusundaki bölgelere Rus özel güçleriyle birlikte provokasyon sahnelemek üzere paralı askerlerin geldiğini söylemişti.

VOA tarafından geçilen “Ayrılıkçıları Tanıma Çağrısı Değerlendirilmeli” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ayrılıkçıları Tanıma Çağrısı Değerlendirilmeli” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ayrılıkçıları Tanıma Çağrısı Değerlendirilmeli” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.