Avrupa’nın Güneyinde Yangınlar

Avrupa’nın Güneyinde Yangınlar

ABONE OL
23:38 - 13/07/2022 23:38
Avrupa’nın Güneyinde Yangınlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa kıyılarında bu yaz da sıcak hava dalgası Portekiz, İspanya ve Fransa’nın aralarında olduğu birçok ülkede yangınlara neden oluyor.

Portekiz’in farklı bölgelerinde çıkan yangınlarda yetkililer 600 kişiyi tahliye etti. 120 kişi hastanede tedavi görürken iki kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi

Söndürme uçakları, yangınların en kötü olduğu ülkenin merkezindeki bölgede, bin 300 itfaiye görevlisine mücadelelerinde yardım etti. Bin kadar itfaiye görevlisi ise diğer bölgelerdeki yangınları söndürmek için çalıştı.

Portekiz’de 2017’de 100’den fazla kişi ölmüştü

Portekiz uzun süredir ölümcül yangınlarla mücadele ediyor. 2017’de 100’den fazla kişi yangınlarda hayatını kaybetmişti. Portekiz’in orman idaresi ve yangınla mücadele stratejilerini geliştirmesi sonucu o tarihten bu yana ülkede yangınlarda kimse hayatını kaybetmedi.

Geçen yıl Portekiz’de 2011’den bu yana en az sayıda yangın görüldü. Ancak Afrika rüzgarlarının getirdiği sıcak ve kuru hava İberya Yarımadası’nda sıcaklıkları normalin üstüne çıkartıyor.

Atlas Okyanusu kıyısındaki ülkede geçen haftadan bu yana yangın alarmı veriliyor. Alentejo bölgesinin orta kesimlerinde sıcaklıkların bugün ve yarın 46 santigrat dereceye kadar çıkması bekleniyor. Yetkililer ülkenin yüzde 96’sının Haziran ayının sonunda ”aşırı ya da ciddi kuraklık” yaşayacağı uyarısında bulunuyordu.

Lizbon Belediye Başkanı Goncalo Lopes’e göre Lizbon’un kuzeyindeki Leiria bölgesinde 3 bin hektar alan kül oldu.

Portekiz BaşBakanı Antonio Costa acil durum yüzünden yurtdışı seyahatini iptal etti. Costa, yangınların önlenmesinde, ormanlık alanların daha iyi kontrol edilmesinin ve terk edilmiş tarım alanlarının korunmasının önemine vurgu yaptı.

Costa, ”2017’de fark ettik ki çok sayıda itfaiye görevlisine sahip olmak önemli ancak yeterli değil. Sorunun temeline inmeliyiz. Orman yangınlarının en büyük risk faktörlerinden biri terk edilmiş alanların kontrolu” diye konuştu.

Komşu İspanya’da da güneydeki kentlerde dün sıcaklıklar 43 santigrat dereceye çıktı.

400’den fazla kişi tahliye edildi, ülkenin batısında çıkan yangında 3 bin 500 hektar kül oldu.

İspanya ulusal meteoroloji kurumu sözcüsü Cayetano Torres yağışın olmamasının ve sıradışı sıcak hava dalgasının yangınlar için uygun zemini hazırladığı uyarısında bulundu.

Fransa’nın güneyinde 2 ayrı yangın

Fransa’nın güneyindeki Bordeaux’nun eteklerinde 800 itfaiye görevlisi iki ayrı yangına karşı mücadele verdi. Landiras ve La Teste-de-Buch kasabaları yakınında dün başlayan yangınlar bugün sabah saatlerine kadar kontrol altına alınamadı.

Kamp alanları ve ormanlık köylerden yaklaşık 6 bin 500 kişi tahliye edildi. İki yangın bin 800 hektarlık alanı yok etti.

Bölgesel yönetim risk altındaki ormanlık bölgelere girilmesini yasakladı. Fransa’nın güneyindeki birçok bölgede sıcak, kuru hava ve rüzgarlar nedeniyle yangın alarmı verildi. Yangınlar geçen hafta Fransa’nın güneydoğusundaki Gard bölgesini de etkilemişti.

Avrupa Birliği yetkilileri geçen hafta iklim değişikliğinin, aşırı kuru ve sıcak yaz aylarının sorumlusu olduğu uyarısında bulunmuş ve yerel yetkililerden yangınlara hazırlıklı olmalarını istemişti.

VOA tarafından geçilen Avrupa’nın Güneyinde Yangınlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa’nın Güneyinde Yangınlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa’nın Güneyinde Yangınlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.