Avrupa’nın Doğal Gaz Endişesi

Avrupa’nın Doğal Gaz Endişesi

ABONE OL
14:45 - 06/02/2022 14:45
Avrupa’nın Doğal Gaz Endişesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Batılı ülkeler Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda sürekli yaptırımları vurguluyor ve bunun en önemli ayağı belki de Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz akışını kesmek.

Kış mevsiminde böyle bir durum Avrupa’yı kara kara düşündürürken, Amerika başta olmak üzere Batılı ülkeler böyle bir açığın nasıl kapatılabileceği üzerinde çalışıyor.

Yaşananlar Avrupa’nın doğal gaz konusunda Rusya’ya ne kadar bağımlı olduğunu bir kez daha gündeme taşımış durumda.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Rusya’nın Avrupa’nın büyük bölümüne sağladığı gazı ekonomik araç olarak kullandığını görüyoruz, buna izin veremeyiz, bu konuda Almanlar ve Amerikalılar’la aynı saftayız” açıklamasını yaptı.

Truss’ın bu sözlerinin nedeni son haftalarda uluslararası kamuoyunun gündeminden düşmeyen Rusya’nın Ukrayna’yı olası işgal senaryoları.

Böyle bir durumda Amerika başta olmak üzere Batılı ülkeler Rusya’nın sert yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss’ın dikkat çektiği Rus doğal gazı da Batı’nın yaptırım planlarının en önemli parçalarından biri.

Rus doğal gazına yaptırım sadece Moskova’yı değil Avrupa’yı da önemli oranda olumsuz etkileyecek. Çünkü Rusya Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi. Kıtanın doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ı Rusya’dan geliyor. Durum böyle olunca, başta Washington olmak üzere Avrupa’nın birçok başkentinde olası yaptırımlarda Rusya’dan doğal gaz akışının kesilmesi ihtimaline karşı alternatif çözümler aranıyor.

Çözüm ise çok kolay görünmüyor.

İlk akla gelen doğal gaz üreticisi ülkelerin bu konuda neler yapabileceği.

Dünyanın en fazla doğal gaz ihraç eden ülkelerinden Katar’ın Emiri bu çerçevede Beyaz Saray’da Başkan Joe Biden’la görüştü.

Ama görüşmede soruna çözüm için önemli bir sonuç elde edilmiş görünmüyor.

Görüşmenin ardından Katar Enerji Bakanı, tek taraflı olarak Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacını karşılayamayacağını açıkladı.

Enerji Bakanı böyle bir adımın atılması durumunda dünya genelindeki diğer tedarik zincirinin etkileneceğini söyledi.

Yani, Katar’ın Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacına yanıt verebilmesi için Asya’da uzun dönemli anlaşmalarla bağlı olduğu ülkelerden kısıntı yapması gerekiyor. Bu da anlaşması bulunan ülkelerin verecekleri yanıtlarla yakından ilgili. Böyle bir durumda Katar’ın önemli oranda tazminat ödemesi de söz konusu.

Ortadoğu Ekonomik Araştırması editörü Jamie Ingram, “Sonunda Katar ve Asya’nın, Asya ekonomilerinin Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya’nın bir anlaşmaya varıp varmamasına gelecek iş. Alıcılar tamam, sizden anlaşma yaptığımız miktardan daha az gaz alacağız diyecekler mi ve Katar bunu Avrupa’ya yönlendirebilecek mi? Çok yüksek fiyatlar nedeniyle bunun için biraz olasılık var. Bazı büyük ekonomiler özellikle Çin, yakıtta değişikliğe gitmeye başladı. Temelde tamam, onun yerine kömür yakalım diyorlar. Yani bu yaklaşım biraz esneklik sağlıyor bu konuda. Ama bu durum Rus doğal gazının yerini tutar mı? Hayır” ifadelerini kullanıyor.

Dünyanın en büyük doğal gaz üreten ülkesi Amerika…

Avrupa’nın Amerika ve diğer bazı bölgelerden sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı rekor seviyelere çıkmış durumda.

Bu oran günde 400 milyon metre küp civarında.

Amerika’nın sıvılaştırılmış doğal gaz ithalat tesisleri son aylarda tam kapasite çalışıyor.

Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Alexander Vındman da “Ufukta enerji tedarik sürecinde büyük aksamalar görebiliriz ve Amerika Ortadoğu’daki ortaklarından da Avrupa’nın ihtiyaçlarının karşılanması için üretimi arttırmalarını isteyebilir. Yapmamız gereken tam da bu. Rusya’ya karşı sağlanacak bu uyumun aynı zamanda Avrupa ekonomileri üzerinde olumsuz etkisi olacak. Bunların bazılarını yumuşatmalıyız, bu bazıları da Avrupalı müttefiklerimizin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakla ilgili” diyor.

Bir sıvılaştırılmış doğal gaz gemisi yaklaşık 125 binle 170 bin metre küp doğal gaz taşıyabiliyor. Bu da örneğin İngiltere’de sadece bir kış günü 17 milyon evin ısınması anlamına geliyor.

Uzmanlar, doğal gaz üreticilerinin kargo gemilerini herhangi bir kesintinin yüzde 10-15’ini karşılayacak şekilde Avrupa’ya yönlendirebileceğini kaydediyor. Ama bu da Avrupalı tüketicilerin daha büyük faturalarla karşılaşacağı anlamına gelebilir.

Kısa vadede Rus gazının Avrupa’ya kesilmesi eski kıtayı olumsuz etkileyecek gibi ama uzun dönemde Moskova için de etkileri olumsuz olabilir.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in politikaları doğal gaz fiyatlarının yükselmesinde önemli etkenlerden.

Avrupa bu nedenle uzun dönem hazırlıklarını yapıyor. Eski kıta, rüzgar enerjisi, Kuzey Afrika hidrojen merkezleri ve Amerikan sıvılaştırılmış doğal gazına yöneliyor. Putin, enerji fiyatlarının Rusya’nın NATO’dan taleplerini karşılamada yardımcı olacağını düşünmüş de olabilir ama Avrupa’nın bu yönde hareket edeceğine dair kanıt yok. Avrupa’nın yenilenebilir enerjiye geçisi biraz zaman alacak olsa da, bu Rusya için kötü haber. Çünkü ülkenin 100 yıl boyunca ithal edebileceği doğal gaz rezervleri bulunuyor.

Rus doğal gazını Baltık Denizi’nden Almanya’ya aktarması planlanan ve bu konuda Almanya’yı daha da Rusya’ya bağımlı hale getireceği belirtilen 11 milyar dolarlık maliyetiyle Kuzey Akım 2 boru hattı da bitmesine rağmen son gelişmeler nedeniyle çalışmaya başlamadı.

Ve Washington’dan gelen açıklamalara bakılırsa işgal olması durumunda çalışmaya da başlamayacak.

Batılı ülkelerin açıkladıkları gibi Rusya’ya karşı çok sert yaptırımları hayata geçirmeleri durumunda bu Rusya’yı çok olumsuz etkileyecek ama aslında sadece Rusya değil dünya ekonomisi de bundan olumsuz etkilenecek.

Batılı ülkeler, açıklamalarına bakılırsa bunu göze almış gibi, soru Putin’in göze alıp almadığı.

VOA tarafından geçilen Avrupa’nın Doğal Gaz Endişesi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa’nın Doğal Gaz Endişesi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa’nın Doğal Gaz Endişesi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.