Avrupa’da Elektrik Kesintileri Mobil İletişimi Vurabilir

Avrupa’da Elektrik Kesintileri Mobil İletişimi Vurabilir

ABONE OL
21:19 - 29/09/2022 21:19
Avrupa’da Elektrik Kesintileri Mobil İletişimi Vurabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası ortaya çıkan enerji krizi, Avrupa’da mobil iletişim ağlarını da olumsuz etkileyebilir. Doğalgaz sorunları nedeniyle ortaya çıkabilecek enerji kesintilerinin, cep telefonu santrallerini de vurabileceği belirtiliyor.

Rusya’nın Avrupa’ya giden doğalgazda çeşitli nedenlerle kısıntıya gitmesi Avrupa ülkelerinde bir yandan tasarruf tedbirlerinin hayata geçmesine neden olurken diğer yandan da bu kışın zor geçeceği yönündeki değerlendirmeleri ön plana çıkarıyor.

Uzmanlar yaşanacak kesintiler nedeniyle oluşacak elektrik kesintilerinin cep telefonu santrallerini ve dolayısıyla Avrupa genelinde mobil iletişimi de olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Doğalgaz konusundaki sıkıntılar devam ederken Fransa’da birkaç nükleeer santralin de bakıma girmesi elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi konusundaki kaygıları daha da arttırdı.

Telekom uzmanları ve şirket yetkilileri Avrupa genelinde yeterince yedek elektrik sistemi bulunmadığına dikkat çekerek, bu durumun cep telefonu ve mobil internet hizmetlerinde kesintilere neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Aralarında Fransa, İsveç ve Almanya’nın da bulunduğu Avrupa Birliği ülkeleri olası mobil iletişim kesintilerine engel olmak için önlemler geliştirmeye çabalıyor.

Avrupa genelinde yaklaşık 500 bin cep telefonu sinyali üreten anten bulunduğu ve bunların büyük çoğunluğunda ancak yarım saat yetecek kadar süre kendi enerjisini sağlayacak kesintisiz güç kaynakları bulunduğu belirtiliyor.

Fransa

Fransa’nın iki saate kadar uzanabilecek elektrik kesintilerine dair bir yedek plan üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Elektrik dağıtım şirketi Enedis’in en kötü durum senaryolarına karşı hazırlıklar yaptığı ifade ediliyor. Fransa genelinde kış aylarında bazı bölgelerde iki saatlik elektrik kesintileri olabileceği ifade ediliyor. Bu tarz kesintilerin mobil şebekeleri de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiliyor.

Fransız hükümetinden bir yetkili konuyla ilgili olarak, Fransız telekom şirketleriyle elektrik dağıtıcısı Enedis’in yaz aylarından bu yana çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Fransız telekom şirketleri, baz istasyonlarının elektrik kesintileri kapsamının dışında tutulmasını talep ediyorlar. Fransız elektrik dağıtım şirketi Enedis şu aşamada konuya dair herhangi bir açıklama yapmayı reddediyor.

Fransa’da toplam 62 bin civarında anten bulunduğu ve bunların tamamına yedek batarya üniteleri yerleştirmenin mümkün olamayacağı ifade ediliyor.

İsveç, Almanya ve İtalya

Almanya ve İsveç’teki telekomünikasyon şirketleri de benzer şekilde elektrik kesintileri konusunda kaygılarını dile getiriyorlar.

İsveç’te hükümet, telekom şirketleri ve konunun diğer muhatabı kurumların olası sorunlara çözümler üretmek adına çalışmalar yaptıkları belirtiliyor. Üzerinde çalışılan çözümlerden birinin de baz istasyonlarına gidebilecek jeneratörleri besleyecek taşınabilir yakıt araçları ve mobil baz istasyonları olduğu ifade ediliyor.

Almanya’da da Deutsche Telekom şirketinin 33 bin mobil radyo verici anteni bulunduğu ve acil durum sistemlerinin bunların çok azını aynı anda destekleyebilecek kapasitede olduğu ifade ediliyor.

İtalya’da da telekom şirketleri olası kesintilerden muaf tutulmak istediklerini belirtiyor. Şirketlerin bu yöndeki taleplerini yeni hükümete de ilettikleri ifade ediliyor.

Telekom cihazları üreticisi Ericsson ve Nokia şirketlerinin de elektrik kesintilerinin etkilerini azaltacak bazı çalışmaları operatörlerle birlikte yaptıkları ifade ediliyor.

Sektör temsilcileri bu noktada firmaların da aşırı enerji tüketen sistemleri değiştirmeleri ve cihazlarını modernize etmeleri gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Yeni geliştirilen yazılımlar ve teknolojilerle o an kullanılmayan baz istasyonlarının uyku moduna geçerek enerji tasarrufuna gitmesi, iletişim trafiğinin daha etkili şekilde yürütülmesi de üzerinde çalışılan önlemler arasında yer alıyor.

VOA tarafından geçilen Avrupa’da Elektrik Kesintileri Mobil İletişimi Vurabilir haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa’da Elektrik Kesintileri Mobil İletişimi Vurabilir haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa’da Elektrik Kesintileri Mobil İletişimi Vurabilir haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.