Avrupa Parlamentosu’ndan Brexit'e Gözyaşları İçinde ‘Evet’ Oyu

Avrupa Parlamentosu’ndan Brexit'e Gözyaşları İçinde ‘Evet’ Oyu

ABONE OL
22:18 - 29/01/2020 22:18
Avrupa Parlamentosu’ndan Brexit'e Gözyaşları İçinde ‘Evet’ Oyu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Parlamentosu (AP), İngiltere’nin AB’den 31 Ocak Cuma gecesi çıkmasını öngören Brexit Anlaşması’nı onayladı. AP Genel Kuulu’nda duygusal anlara sahne olan görüşmelerin ardından anlaşma, İngiliz milletvekillerinin gözyaşları içinde, 49’a karşı 621 oyla kabul edildi. AP’nin kararı Avrupa Konseyi tarafından da Perşembe günü onaylandıktan sonra ayrılık anlaşması resmen 31 Ocak Cuma gecesi yürürlüğe girecek.

AP milletvekilleri, Brexit Anlaşması’nın ele alındığı AP Genel Kurulu’ndaki görüşmelere, futbol maçlarında görülen atkılara benzer bir atkı ile salona geldi. Atkıların üzerinde “Her zaman birlikte” ve “40 yıldan fazla AB üyeliği (1973-2020)” yazdığı görüldü.

“Bu bir elveda değil”

Parlamento binasının oylama sonuçlarını gösteren tabelasının üzerinde “Bu bir elveda değil ” sözleri yazıldı.

Son kez Avrupa Parlamentosu’nda oturan İngiliz milletveklillerinin son kararı da ülkelerini AB’den çıkaracak olan Brexit Anlaşması oldu. Ayrılmak istemeyen İngilizlerin duygulu vedaları, AP üyesi diğer vekilleri de göz yaşlarına boğdu.

Von der Leyen’den şiirli veda

Avrupa Komisyonu Başkanı Alman siyasetçi Ursula Von Der Leyen, ünlü İngiliz şair George Elliot’ın dizeleri ile İngiliz parlamenterlere seslendi. Von Der Leyen’in, “George Elliot, ‘Sadece ayrılık acısı sırasında sevginin derinliğini hissederiz’ diyor. Sizi her zaman seveceğiz ve asla uzakta olmayacağız. Sizi özleyeceğiz” sözleri de salonda duygulu anlar yaşanmasına yol açtı.

Von der Leyen, bundan sonraki süreci de, “Hiçbir yeni ortaklık aynı birliğin parçası olmanın faydalarını sağlayamayacak. Ancak Brexit sonrası bir dünyada, İngilizler ve Avrupalılar için en iyisini arama görevimiz var” sözleriyle özetledi.

AP Başkanı David Sassoli de, “Bugün parlamentomuz için çok üzücü bir gün. Böyle günlerde daha çok birlik içinde olmalyız” dedi. İngiliz parlamenterlere kendi dili İtalyanca ile “Arrivederci” sözüyle veda etti.

Brexit müzakerlerini yürüten ve İngiltere ile AB’nin gelecekteki ilişkilerini belirleyecek müzakereleri de yürütmekle görevlendirilen “Bay Brexit” adlı Michel Barnier de, “İngiltere dayanışma yerine ayrışmayı ve yalnız olmayı seçtiği için çok üzgünüm. Bugün elbette üzücü ve kötü bir gün. Bu her iki taraf için de bir güç kaybı” dedi.

Brexit raportörü Guy Verhofstadt, “Bugün İngiltere’nin kalıp kalmayacağına ilişkin oy vermeyeceksiniz. Anlaşmasız Brexit’e karşı anlaşmalı bir ayrılık için oy vereceksiniz” dedi. Belçikalı politikacı Verhofstadt, Brexit’in AB’nin de bir başarıızlığı anlamına geldiğini belirterek, AB’nin oy birliği ile karar alma ve istisnai rejim gibi kurallardan arndırılan daha etkin işleyen bir reformdan geçmesi gerektiğini savundu.

Yeşiller Grubu’na mensup milletvekili Philippe Lambert de, “Eğer insanlar Avrupa projesine sırtını dönüyorsa, AB politikalarının onların çıkarlarını korumadığı, geniş kitleleri tahrip etmek pahasına küçük bir grubun çıkarlarının korunduğuna inandığı içindir. Brexit hepimiz için bir ders olmalıdır” dedi.

Nigel Farage’dan şov

Brexit’in mimarı İngiliz aşırı sağ politikası AP milletvekili Nigel Farage’ın hararetli konuşması sırasında milletvekili sıralarından tepkiler yükseldi. Farage’ın partisine mensup milletvekilleri ayağa kalkarak İngiliz bayrağını sallayınca, oturumu yöneten AP yönetimi İngiliz milletvekillerini uyardı. Milletvekili sıralarından da “Alın bayrağınızı ve gidin” sesleri yükseldi.

Şarkılarla elele vedalaştılar

Oylamanın ardından elele veren milletvekilleri gözyaşları içinde İskoçyalı şair Robert Burns’un şiirinden esinlenerek bestelenen “Bu bir elveda değil, bu sadece hoşçakal” anlamına gelen “Auld Lang Syne” şarkısını el ele söyleyerek İngiliz meslektaşlarına veda ettiler.

Oylamadan sonra, İngiliz parlamenterler için bir resepsiyon verildi. Resepsiyona Brexit karşıtı milletvekilleri katılırken, ayrılık yanlısı milletvekilleri ise kararı kutlamak için ülkelerine dönmeyi tercih etti.

İlk kez bir üye AB’den çıkıyor

Avrupa Birliği İngiltere’nin birlikten ayrılması nedeniyle önemli bir darbe aldı. İlk kez bir AB üyesi, bütün çağrılara rağmen birlikten ayrıldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Charles Michel, ayrılık anlaşmasını gazetecileri davet etmeden imzaladı. İngiliz bayrağının AB binası önünden çekilmesi için de bir tören öngörülmedi.

Brexit anlaşmasıyla AB’de bir dönem kapanırken, AB-İngiltere ilişkilerinin geleceğini belirleyecek zorlu müzakerelere geçilecek. Taraflar, Aralık 2020’ye kadar müzakereleri sürdürecek. Eğer yeniden uzatma istenirse, İngiltere bunu Haziran ayı sonuna kadar AB’ye bildirecek.

İngiltere’nin AB temsilcisi Tim Barrow, Çarşamba sabahı Londra’nın AB’den ayrılma konusundaki tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini gösteren resmi belgeyi Avrupa Konseyi’ne sundu. AP’nin onayının ardından son kez Avrupa Konseyi de Perşembe günü anlaşmayı onayladıktan sonra, İngiltere 47 yıldır üye olduğu AB’den Cuma günü çıkacak.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.