Avrupa Merkez Bankası 11 Yıl Sonra Faiz Arttırdı

Avrupa Merkez Bankası 11 Yıl Sonra Faiz Arttırdı

ABONE OL
22:34 - 21/07/2022 22:34
Avrupa Merkez Bankası 11 Yıl Sonra Faiz Arttırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Merkez Bankası ECB politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 0,5’e çıkardı. Banka böylece faizde 11 yıl sonra yukarı yönlü adım attı.

ECB, Rusya-Ukrayna savaşının Mayıs ve Haziran ayında Euro Bölgesi‘nde enflasyonun büyük hızla artmasına neden olması sonrasında, faiz arttırım mesajı vermişti. Ancak bu artışın ne oranda olacağı konusunda piyasalarda değişik faiz oranları konuşuluyordu. Bunun yanında geçen hafta Euro/dolar paritesi son 20 yılın dibine, yani 1’in altına indi.

Analistler, son günlerde Avrupa Merkez Bankası‘nın 25 baz puan faiz artırımına gideceğinden yola çıkarken, ECB bugün sürpriz bir kararla merkezi faizleri 50 baz puan artırdı. Euro Bölgesi’nde 19 ülkenin para birimini idare eden ECB, böylece Amerikan Merkez Bankası FED’e ayak uydurarak, faiz artırım sürecine dahil oldu.

Son aylarda Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında kopma noktasına gelen ilişkiler ve gaz tedariki konusunda yaşanan zorlukların sonucunda Euro Bölgesi’nde enflasyonun yüzde 8’in üzerine çıkması ECB’yi faiz konusunda hareket etmeye zorlayan bir diğer gelişme oldu.

Euro Bölgesi’nin Haziran ayı enflasyon rakamları dün açıklandı. Buna göre, enflasyon yıllık bazda yüzde 8,6 seviyesine yükselerek tarihi rekor kırdı. Ekonomistler, Euro’nun değer kaybının da sürmesi durumunda sonbahar ve kış ayları için ekonomik sıkıntıların artacağından, konjonktürün ağır darbe alacağından yola çıkıyordu. Ancak ECB’nin faiz artırımının Euro’yu yeniden güçlendirmesi bekleniyor.

Euro geçtiğimiz hafta Salı günü, 20 yıl aradan sonra ilk kez dolar ile eşitlenmişti. Euro faiz arttırım beklentisiyle yeni haftaya yükselişle başlarken; bugünkü işlemlerde dolar karşısında 1,02 seviyesinin üzerine çıktı. Rusya’nın Avrupa’ya sevk ettiği doğal gazı yeniden açması da, Avrupa ekonomisini biraz da olsa rahatlatacak ve euroyu destekleyecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa’ya yapılan Rus doğalgaz akışı bugün sabah yeniden başladı. Rusya, 11 Temmuz‘da boru hattında 10 günlük bakım yapılacağını açıklayarak, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya’ya gaz akışını kesmişti. Rusya’nın enerji devi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, bugün akışın başladığı ilk saatte sisteme 48 milyon metreküp doğal gaz verildiği belirtildi. Günde 160 milyon metreküplük kapasiteye sahip boru hattı üzerinden 11 Temmuz öncesinde günde 60 milyon metreküp gaz iletiyordu.

VOA tarafından geçilen Avrupa Merkez Bankası 11 Yıl Sonra Faiz Arttırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa Merkez Bankası 11 Yıl Sonra Faiz Arttırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa Merkez Bankası 11 Yıl Sonra Faiz Arttırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.