Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala Kararı

Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala Kararı

ABONE OL
14:54 - 03/10/2020 14:54
Avrupa Konseyi’nden Osman Kavala Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekle görevli Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, tutuklu işadamı Osman Kavala ile ilgili yeni bir karar aldı.

Komite, Ankara hükümetinden Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına ilişkin AİHM kararının hızla uygulanmasını istedi. Bir sonraki komite toplantısına kadar Kavala serbest bırakılmazsa “bir ara karar hazırlanacağı” uyarısında bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Strazburg’da devam eden toplantısında, Osman Kavala dosyasının Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelmesinden mutluluk duyduklarını, ancak Kavala’nın halen tutuklu bulunmasının AİHM kararına aykırı olduğunu belirtti. Kavala hakkındaki hukuki süreçlerin bir an önce son bulmasını ve serbest bırakılmasını istedi.

Bakanlar Komistesi kararında, AİHM’in “Kavala’nın bir suç işlediğinden şüphelenmek için makul nedenler bulunduğunu gösteren herhangi bir delil olmadığı ve tutukluluğunun makul sürelerin ötesinde gerçekleştiğine ilişkin” tespitlerine atıfta bulunuldu. AİHM kararında yer alan, “Kavala’nın yargılanma sürecinin, işadamını susturmak ve diğer insan hakları savunucularını caydırmak gibi gizli bir amaç taşıdığı ve böylece AİHS’in 18’inci maddesinin ihlal edildiğinin” de altı çizildi.

Anayasa Mahkemesi’nin itirazları incelemek için 1 yıl 5 aylık sürenin “uzun olduğu ve kabul edilemeyeceği” de belirtilen Bakanlar Komitesi kararında, Kavala’nın hala başka gerekçelerle tutuklu bulunmasının AİHM tarafından alınan karara açıkça aykırı olduğu belirtildi:

“Komite, Türk yetkililerin bir önceki Komite kararını hızla tercüme edip Anayasa Mahkemesi dahil ilgili kurumlara yaymasını memnuniyetle karşılamıştır. Ancak Komite’ye verilen bilgilere göre, Anayasa Mahkemesi’nin Kavala’nın talebine ilişkin incelemesini 29 Eylül 2020’den ileri bir tarihe ertelediği tespit edilmiştir. Komite, Anayasa Mahkemesi’nin incelemesini en kısa sürede tamamlamasını ve Mahkeme’nin kararını uygulaması yönündeki güçlü ümidini ifade etmektedir. Komite, bu konudaki açık göstergelere rağmen, ‘şikayetçinin’ halen serbest bırakılmamış olmasından duyduğu derin endişeyi dile getirir ve yetkilileri derhal Kavala’nın serbest bırakılmasını garanti etmeye çağırır.”

3 Aralık’a kadar süre

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM tarafından alınan kararın ‘ihlalin olumsuz sonuçlarının bir an önce silinmesi’ gerektirdiğini hatırlatarak, “Bu nedenle, 2013’te Gezi Parkı’nda yaşanan olaylarla illgili beraat ettirilmesi için bekleyen temyiz başvurusunun sağlanması, Temmuz 2016’daki darbe girişiminin Mahkeme’nin bulgularına dayanılarak daha fazla geciktirilmeksizin sonuçlandırılması gerekir. Komite bu konudaki gelişmeleri 1-3 Aralık tarihinde ele alacaktır. Bu tarihe kadar Kavala serbest bırakılmazsa, Sekretarya’ya karar taslağı hazırlama talimatı verecektir” uyarısı yaptı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde Ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.