Avrupa İlaç Dairesi’nden AstraZeneca’ya Yeşil Işık

Avrupa İlaç Dairesi’nden AstraZeneca’ya Yeşil Işık

ABONE OL
20:18 - 18/03/2021 20:18
Avrupa İlaç Dairesi’nden AstraZeneca’ya Yeşil Işık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa İlaç Dairesi (EMA) AstraZeneca aşısı olan hastalarda da kan pıhtılaşması ve tromboz vakalarının görülmesi üzerinde AB ülkelerinin birbiri ardına askıya aldığı aşı üzerindeki incelemesini tamamladı. EMA Başkanı Emma Cooke, Amsterdam’da düzenlediği basın toplantısında, Avrupa genelinde bildirilen ciddi yan etkileri ayrıntılı olarak incelediklerini ve aşının güvenli olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Cooke, tromboz vakaları ile aşı arasında bir bağlantı bulunmadığının da altını çizdi: “Yapılan incelemeler sonunda, AstraZeneca’nın tromboz riskini artırmadığını tespit ettik. Ancak nadir kanama bozuklukları ile bir bağlantının varlığını kesin olarak dışlayamayız. Bu izole vakaları anlamaya çalışmak için derinlemesine çalışmalar başlatacağız. Ancak bu vakalar son derece ender. AstraZeneca Covid 19’a karşı güvenilir ve etkili bir aşıdır” dedi.

Avrupa’da 7 milyon, İngiltere’de 11 milyon kişinin bu aşıyı olduğunu ve yalnızca 7 kan pıhtılaşması, 19 tromboz vakasının kendilerine ulaştığını belirten Cooke, “Komite, bu vakaların son derece ender görüldüğü ve AstraZeneca’nın güvenilir ve etkin bir aşı olduğu sonucuna ulaştı” dedi.

İlaç Güvenliği Komitesi Başkanı Sabine Straus da, “aşının faydalarının, son derece ender görülen risklerden çok daha fazla olduğunu” dile getirdi. Sabine Straus, “Aşı ile kan pıhtılarının oluşma riskinde bir artış yok ancak bazı belirsizlikler var. Dolayısıyla derinlemesine incelemeler devam edecek” dedi.

Aşının yan etkileri üzerine, geçtiğimiz hafta önce Danimarka, İzlanda, Norveç, İrlanda, Avusturya ve Bulgaristan ardından Hollanda, İtalya, Almanya, Fransa, Portekiz, İspanya, Slovenya, Litvanya, İsveç ve Lüksemburg aşıyı askıya aldı.

Avrupa’da yalnızca, aşının üretici ülkesi İngiltere ile Belçika, kamuoyu baskısına rağmen bu kararı almadı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, ülkesinin yarın AstraZeneca aşısını yeniden kullanmaya başlayacağını bildirdi.

Fransa Başbakanı Jean Castex ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson da yarın AstraZeneca aşısını olacaklarını açıkladı.

VOA tarafından geçilen Avrupa İlaç Dairesi’nden AstraZeneca’ya Yeşil Işık haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa İlaç Dairesi’nden AstraZeneca’ya Yeşil Işık haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa İlaç Dairesi’nden AstraZeneca’ya Yeşil Işık haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.