Avrupa Birliği Refah misyonunu görüşmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği Refah misyonunu görüşmeye hazırlanıyor

ABONE OL
13:04 - 27/05/2024 13:04
Avrupa Birliği Refah misyonunu görüşmeye hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birliğin Refah’ta bir AB sınır misyonu kurulması konusunda anlaşmaya varmayı hedeflediğini söyledi.

AB dışişleri bakanlarının aylık toplantısı öncesinde konuşan Borrell ayrıca, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu, antisemitizm iddialarını Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne karşı, kendi siyasi amaçları doğrultusunda kullanmakla suçladı.

Birlik, Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü tamamen ele geçirdiği 2007’den bu yana faaliyet göstermeyen Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) Refah’ı yeniden canlandırmayı düşünüyor.

Gazze Şeridi’nin güneyinde olan ve Mısır’dan gelen yardımların ana giriş noktası olan Refah Sınır Kapısı, İsrail güçlerinin yaklaşık üç hafta önce Gazze tarafının kontrolünü ele geçirmesinden bu yana kapalı.

Borrell gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün siyasi bir karar alabiliriz, ancak bunun teknik olarak uygulanması gerekiyor” dedi ve bunun için İsrail, Mısır ve Filistinliler’in onayının gerektiğini sözlerine ekledi.

Sivil misyonun kabul edilmesi için 27 AB ülkesinin oybirliğiyle onay vermesi gerekiyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, misyonla ilgili herhangi bir kararın uygulamaya konulmasının zaman alacağını söyledi. Diplomatlar, görevin Refah’taki çatışmalar durmadan önce yerine getirilmesinin pek mümkün olmadığı görüşünde.

Savaş planlamasının hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmamasını isteyen İsrailli bir yetkili, Reuters’a “İsrail henüz Gazze için bir ‘ertesi gün’ planı oluşturmadı, dolayısıyla bu girişimle ilgili resmi bir pozisyon yok” dedi.

Yetkili “Ancak İsrail Savunma Bakanı’nın 4 Ocak’taki önerisinde, Hamas yenildikten sonra Gazze’yi yönetmek için dört ayaktan biri olacak çok uluslu bir gücün ana hatlarını çizdiğini hatırlamakta fayda var. Refah’taki bir AB misyonu potansiyel olarak bununla örtüşebilir” diye ekledi.

Netanyahu’ya eleştiri

Her ikisi de Lahey’de bulunan iki uluslararası mahkeme geçtiğimiz haftalarda İsrail’in karşı çıktığı kararlar aldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı, Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı ile Hamas liderlerinin savaş suçu işledikleri iddiasıyla tutuklanmalarını isterken, devletler arasındaki anlaşmazlıklara bakan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) da İsrail’in Refah’a yönelik saldırısını durdurmasını talep etti.

İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni “haydut bir mahkeme” olarak kınadı ve müttefiklerine mahkemeyi reddetmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca Refah’a yönelik saldırısının UAD kararı doğrultusunda durdurulmasına gerek olmadığını çünkü sivillere yönelik yasadışı bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

İsrail hava saldırıları bugün Refah bölgesinde en az 35 Filistinli’nin ölümüne ve onlarcasının yaralanmasına neden olurken Borrell, İsrail’i UAD kararına rağmen Gazze’nin güneyinde askerî harekâta devam etmekle suçladı.

Borrell, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan’ın kendisi ve Savunma Bakanı hakkında tutuklama emri çıkarma kararını “yeni antisemitizm” kanıtı olarak nitelendirmesi üzerine Netanyahu’yu eleştirdi.

Josep Borrell bu yorumu gözdağı olarak nitelendirdi ve “Netanyahu’nun hoşuna gitmeyen bir şey yapan” her kişi için antisemitizm suçlamasında bulunulduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen Avrupa Birliği Refah misyonunu görüşmeye hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa Birliği Refah misyonunu görüşmeye hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa Birliği Refah misyonunu görüşmeye hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.