Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 84. yılında tüm Türkiye’de düzenlenen törenlerle anıldı.
Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca yurttaş, saat 9.05’te bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
İlk tören her zaman olduğu gibi Ankara’da yapıldı.
Başkentteki devlet töreni, Anıtkabir’de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki kortejde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile kabine üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları ve diğer bürokratlar yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arslanlı Yol’dan Anıtkabir’e kortejle yürüdükten sonra kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk’ün mozolesine bıraktıktan sonra Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Erdoğan, deftere “Aziz Atatürk, ebediyete irtihalinizin 84’üncü yıldönümünde zatıalinizi, kahraman silah arkadaşlarınızı ve canları pahasına istiklalimize sahip çıkan aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. ‘En büyük eserim’ dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti’ni 85 milyon olarak ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla geleceğe daha güçlü, daha itibarlı bir şekilde hazırlıyoruz. Milletimizin asırlık hayallerini gerçeğe dönüştürene kadar durmayacak, saldırılar karşısında yılmayacak, mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ruhun şad olsun” yazdı.
Cumhurbaşkanı, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 9’uncu Zirvesi’ne katılmak üzere Özbekistan’ın Semerkant kentine gitmek üzere Anıtkabir’den ayırılırken bir grup, “her yer Tayyip her yer Erdoğan” şeklinde tezahürat yaptı. Devlet töreninin ardından Anıtkabir halkın ziyaretine açıldı. Öğle saatlerine kadar binlerce kişi ellerinde çiçekler ve bayraklarla Anıtkabir’e gitti.
İstanbul’daki ilk tören ise Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda yapıldı. Törene, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ile birlikte siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Saat 9.05’te saygı duruşunda bulunan katılımcılar, daha sonra Cumhuriyet Anıtı’na çelenkler bıraktılar.
Aynı saatlerde Beşiktaş’tan Dolmabahçe Sarayı’na kadar Atatürk’e Saygı yürüyüşü düzenlendi. Ellerinde karanfiller ve Türk bayrakları bulunan yurttaşlardan bazıları ağladı.
Türkiye’nin birçok kentinde gün boyunca törenler düzenlenecek.
Birçok siyasi parti, belediye ve sivil toplum kuruluşu 10 Kasım’da Atatürk’le ilgili hazırladıkları videoları sosyal medya platformlarından paylaştı.
Bu arada hükümete yakın İslamcı Yeni Akit gazetesinin “10 Kasım: Mustafa Kemal alkole bağlı sirozdan hayatını kaybetti. İşte hayatı boyunca geçirdiği hastalıklar” haberi ve saat 9.05’e saygı duruşuna geçirilmesini eleştiren “Şu Atatürk istismarcılarını anlamak imkansız. Hani ‘kul olmak’tan çıkmıştık” başlıklı analizi sosyal medyada eleştirildi.
VOA tarafından geçilen Atatürk Ölümünün 84. Yılında Tüm Türkiye’de Anıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Atatürk Ölümünün 84. Yılında Tüm Türkiye’de Anıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Atatürk Ölümünün 84. Yılında Tüm Türkiye’de Anıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
ALMANYA
3 saat önceALMANYA
4 saat önceALMANYA
4 saat önceGÜNCEL
4 saat önceALMANYA
7 saat önceALMANYA
9 saat önceALMANYA
9 saat önce