Atatürk Bremen`de anıldı

Atatürk Bremen`de anıldı

ABONE OL
19:07 - 12/11/2020 19:07
Atatürk Bremen`de anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 82.yıldönümünde, Bremen Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Oberneuland  semtindeki Achterdiek Gölü kenarında yapılan anma toplantısına vatandaşlarımız yakalarında Atatürk resimli kokartlar, ellerinde Türk Bayrakları, Atatürk resimleri ve karanfillerle katıldılar. Yapılan konuşmalarda, bizlere manevi miras olarak aklı ve bilimi ve en değerli eser olarak ta Cumhuriyeti armağan eden Atatürk´ün unutturulmayacağı vurgusu yapıldı. Atatürk´ü anarken içimizin burukluğundan, özlem duygularımızdan arınamıyoruz.

Ama, ezilmiş, mazlum bir toplumdan bağımsız, demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti yaratan bir lidere de sahip olmanın onurunu taşıyoruz. Kalbimizde Atatürk sevgisi, aklımızda fikirleri hep yaşayacak. Cumhuriyet değerlerini koruyacak, öz benliğimizi kaybetmeden içinde yaşadığımız topluma uyum sağlayacak, Türkiye´mizi en güzel şekilde temsil etmeyi bir ödev bilerek, yurtta ve dünyada barış ilkesinden vazgeçmeyeceğiz. Bu anma, aynı zamanda O´nun arkadaşlarını ve şehitlerimizi anmadır. Bu görüşlerin belirtilmesinden sonra, Türkiye saati ile 19:19´da başlayan anma etkinliği 19:38´de yapılan saygı duruşu ile sonlandırıldı.

ATATÜRK´ÜN  KATAFALKINI YAPAN MİMAR UNUTULMADI

Nazi zulmünden kaçıp Türkiye´ye sığınan ünlü Alman mimar ve şehir planlayıcısı Bruno Taut´un Bremen yakınlarındaki Worpswede kasabasında tasarlayıp planını çizdiği ev ziyaret edildi. Bruon Taut, hasta olmasına rağmen Atatürk´ün katafalkını yapma görevini kabul ederek,10 gün içinde yapmış ve bir ay sonrada vefat etmişti. Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Trabzon Lisesi ve İzmir Kız Enstitüsü yanı sıra birçok esere imza atan Türkiye ve Atatürk sevgisi ile dolu Bruno Taut, Edirnekapı Şehitliği´nde mezarı olan tek gayrimüslimdir.

10 Kasım´dan bir gün önce Bruno Taut´un yapıtı, şimdi ´´Käseglocke´´ olarak bilinen müze-evi ziyaret edilerek, onu da vefa duygularıyla hatırladık.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.