AstraZeneca Aşısını Durduran Ülkelere İrlanda da Eklendi

AstraZeneca Aşısını Durduran Ülkelere İrlanda da Eklendi

ABONE OL
20:54 - 15/03/2021 20:54
AstraZeneca Aşısını Durduran Ülkelere İrlanda da Eklendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İrlanda, İngiliz ilaç firması AstraZeneca’nın Oxford Üniversitesi’yle ortak geliştirdiği Corona virüsü aşısını yaptıran bazı kişilerde ciddi kan pıhtılaşması vakalarının bildirilmesi üzerine “önlem almak” amacıyla AstraZeneca aşılarının uygulanmasını geçici süreliğine askıya alan son ülke oldu.

Cumartesi günü Norveç sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ülkede kısa süre önce AstraZeneca aşısını yaptıran üç sağlık çalışanının kanama, kan pıhtılaşması ve düşük trombosit seviyesi nedeniyle hastanede tedavi altına alındıkları bildirilmişti.

İrlanda Ulusal Bağışıklık Danışma Komitesi, önümüzdeki günlerde Avrupa İlaç Dairesi’nden gündem veriler alınıncaya kadar AstraZeneca aşılarının kullanımının geçici olarak askıya alınmasını tavsiye etti.

AstraZeneca’dan Pazar günü yapılan açıklamadaysa Avrupa Birliği ve İngiltere’de aşılanan 17 milyondan fazla kişide kan pıhtılaşması riskinin arttığına ilişkin herhangi bir kanıt elde edilmediği kaydedildi.

Danimarka, Norveç ve İrlanda; AstraZeneca aşısını kan pıhtılaşmasıyla ilgili sorunlar nedeniyle askıya alırken Tayland, Avrupa kıtası dışında AstraZeneca aşısının uygulanmasını erteleyen ilk ülke oldu.

İtalya’nın kuzeyindeki Piedmont bölgesinden yapılan açıklamada da bir öğretmenin aşı olduktan sonra Cumartesi günü hayatını kaybetmesi üzerine AstraZeneca aşılarının kullanımının durdurulacağı bildirildi. Avusturya da geçtiğimiz hafta belirli bir miktar AstraZeneca aşısının kullanımını durdurmuştu.

Avrupa İlaç Dairesi’nden (EMA) Cuma günü yapılan açıklamada pıhtılaşma vakalarının aşıdan kaynaklandığına ilişkin herhangi bir belirti olmadığı kaydedilmiş, Dünya Sağlık Örgütü de aynı yönde açıklama yapmıştı.

‘Fazla tepki veriyor olabiliriz’

İrlanda Baş Tabip Vekili Ronan Glynn, ülkedeki yetkililerin geçen hafta diğer Avrupa ülkelerindekilere benzer pıhtılaşma vakalarından haberdar olduğunu, ancak bunların Norveç’teki kadar ağır olmadığını söyledi.

Glynn, Norveç’te 30 ila 40’lı yaşlardaki kişilerin beyninde meydana geldiği anlaşılan olağandışı dört pıhtılaşma vakasının kaygı seviyesini arttırdığını söyledi.

İrlandalı yetkili, önümüzdeki haftadan itibaren başka ciddi sağlık sorunları olan benzer yaş gruplarındaki kişileri aşılamaya başlamayı planlandıklarını, ancak önlem olarak uygulamayı durdurduklarını kaydetti.

Ulusal RTE televizyonuna konuşan Glynn, “Belki hiçbir şey yoktur, aşırı tepki veriyor da olabiliriz, samimiyetle umuyorum ki bundan bir hafta sonra aşırı temkinli olmakla suçlanalım. Birkaç gün içinde içimizi rahatlatacak verileri elde etmeyi ve aşılama çalışmalarına yeniden başlamayı umuyoruz” dedi.

4 milyon 900 bin nüfuslu İrlanda’da uygulanan 590 bin doz aşının yüzde 20’sini AstraZeneca aşıları oluşturuyor. Bu aşıların büyük çoğunluğu, 70 yaş üzerindekilere tavsiye edilmemesi üzerine sağlık çalışanlarına yapıldı. AstraZeneca, Avrupa Birliği’ne, birlikle yapılan anlaşmada kararlaştırılan miktarın altında aşı tedarik etti.

İrlanda’da şimdiye kadar 4 bin 534 kişi Corona enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitirdi. Ocak ayında 100 bin kişi içinde vaka sayısı bin 500 olarak kaydedilen ancak son 14 günde bu sayının 151’e düştüğü İrlanda’da yetkililer, son günlerde yeni vaka sayılarının yeniden artış göstermesinden endişe ediyor.

Kuzey İrlanda Birinci Bakan Yardımcısı Michelle O’Neill, AstraZeneca aşılarının bazı ülkelerde askıya alınmasına ilişkin kaygılarını dile getirdi. İngiltere ilaç denetim kurumu, İrlanda’nın AstraZeneca aşılarının kullanımını durdurmasına yanıt olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini, mevcut verilerin aşının pıhtılaşmaya neden olduğu yolunda herhangi bir ipucu vermediğini kaydetti.

İngiltere gibi Kuzey İrlanda da diğer ülkelere kıyasla kitlesel aşılamada hızlı ilerliyor. Yetişkin nüfusunun yüzde 40’ını aşılayan Kuzey İrlanda, çoğunlukla AstraZeneca aşılarını kullanıyor.

“Pıhtılaşma nedeniyle yaşamını yitiren Danimarkalı kadının ‘olağandışı belirtileri’ vardı”

Danimarka İlaç Dairesi, AstraZeneca’nın Corona aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşması nedeniyle yaşamını yitiren 60 yaşındaki kadının ‘olağandışı’ belirtiler sergilediğini bildirdi.

Açıklamada, kanındaki trombosit seviyesi düşük olduğu belirlenen kadının hem ince hem de kalın damarlarında pıhtılaşma gözlendiği ve kanamasının olduğu kaydedildi.

Danimarka İlaç Dairesi, birkaç benzer vakaya Norveç’te ve Avrupa İlaç Dairesi’nin ilaç yan etkileri veritabanında da rastlandığını belirtti.

Pazar geç saatlerde Danimarka İlaç Dairesi’nden yapılan açıklamada “Ölüme neden olan olağandışı hastalık seyri nedeniyle harekete geçildiği” belirtildi.

VOA tarafından geçilen AstraZeneca Aşısını Durduran Ülkelere İrlanda da Eklendi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AstraZeneca Aşısını Durduran Ülkelere İrlanda da Eklendi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AstraZeneca Aşısını Durduran Ülkelere İrlanda da Eklendi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.