ASKON: Vatandaş gıda enflasyonuna daha fazla ezdirilmemeli

ASKON: Vatandaş gıda enflasyonuna daha fazla ezdirilmemeli

ABONE OL
15:08 - 07/02/2021 15:08
ASKON: Vatandaş gıda enflasyonuna daha fazla ezdirilmemeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anadolu Aslanları Derneği İş Adamları Derneği (ASKON) Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, gıda enflasyonunun aşağıya çekilmesi için öncelikle tarım alanları ve lojistiğinin yeniden planlaması gerektiğini bildirdi

ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, TUİK tarafından açıklanan Ocak ayı 2021 enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Urfan, ‘’Vatandaşlarımız daha fazla gıda enflasyonuna ezdirilmemeli. Bunun için tarım alanlarının ve lojistiğin yeniden planlanması gerek’’ dedi.

TÜİK’in Ocak 2021 döneminde tüketici fiyatlarının yüzde 1,68 arttığını, yıllık enflasyonun yüzde 14,97 olarak açıkladığını anımsatan Urfan, şöyle devam etti.

‘’Üretici ve tüketici enflasyonuna baktığımızda fiyat enflasyonu görmekteyiz. Gıda ürünlerinde çok ciddi artışlar görülmektedir. Vatandaş hanelerine aşmada zorluklar yaşamaktadır. Bir an önce gerekli tedbirler alınarak bu işe bir çare bulunmalıdır. Vatandaşlarımız gıda enflasyonuna daha fazla ezdirilmemeli. Bunun için tarım alanlarının ve lojistiğin yeniden planlanması gerek.’’ Gıdada maliyet enflasyonu yaşanmaktadır. Bu da gösteriyor ki temiz tarım politikalarının revize edilmesi gerekiyor. Tarım iklim koşullarından etkilenmemesine, seracılığın maliyetlerinin düşürülmesine, tarladaki ürünün bozulmasına kadar kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasına kadar tarım alanlarının ve lojistiğinin yeniden yapılandırılması gerekmektedir.”

Başka ülkelere bakıldığında, ürünün üretildiği noktadan satış noktasına kısa yoldan nasıl gideceğine, lojistik çalışmaların ve  ağının alt yapısına dikkat edilerek bakılması gerektiğini vurgulayan ahit Urfan, şunları kaydetti.

‘’Türkiye’nin aynı şekilde özellikle gıda ürünlerinde soğuk hava depoları oluşturulmuş, lojistik hatlarına bir önce kavuşması gerekli. Üreticiden hale, halden hale, halden markete manava gidene kadar tonlarca yaş sebze ve meyve israf oluyor, bu da maliyetlere yansıyor. İklim değişikliği de gıda sektörünü de tetikliyor.  Tarım ve gıda ürünlerinin kıymetini bilmeli ve israfını önleyecek tedbirleri bir önce almalıyız’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.