Aşağı Saksonya’da bu pazar seçim var

Aşağı Saksonya’da bu pazar seçim var

ABONE OL
23:44 - 07/10/2022 23:44
Aşağı Saksonya’da bu pazar seçim var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Aşağı Saksonya`da bu pazar Eyalet Parlamentosu seçimleri var. Birçok göçmen Türkiye kökenli aday da yarışacak.

Başkenti Hannover olan Eyalette 9 Ekim Pazar günü yapılacak seçimlerde 135 yeni Milletvekili seçilecek. Eyalet Parlamentosu seçimleri Aşağı Saksonya’ da her 5 yılda bir yapılıyor. Beş yıl önce yapılan seçimlerde Hristiyan Demokratlar (CDU) yüzde 33,6, Sosyal Demokratlar (SPD) yüzde 36,9, Yeşiller yüzde 8,7, Hür Demokratlar (FDP) yüzde 7,5, Sol Parti yüzde 4,6, Irkçı sağcı Parti AfD ise yüzde 6,2 oranında oy almışlardı. Bu oy oranlarına göre CDU 50, SPD 55, Yeşiller 12, FDP 11 ve AfD 9 sandalye kazanmışlardı. Aşağı Saksonya Eyaleti 5 yıldan beri ikinci kez SPD li Stephan Weil’ in Başbakanlığında bir SPD-CDU hükümeti tarafından yönetiliyor.

Eyalette yapılan son Kamuoyu yoklamalarında SPD %31 ile, CDU’ nun %28 önünde gidiyor. Yeşiller Partisi ise %16-20 Bandında, AfD %11, FDP ise %5 te kalmış görünüyor ve barajı aşıp aşamayacağı söz konusu. Eyalet Başbakanı Stephan Weil seçimlerden sonra Yeşiller Partisi ile bir Koalisyon kurmayı planlıyor.

Türk-Kürt ve Göçmen Adaylar da Listelerde

Yeşiller Partisinden Eyalet Listesinin 6. Sırasında bulunan, seçilmesi garanti görünen Antakya- İskenderunlu bir ailenin çocuğu, Yakın ve Uzakdoğu Bilimler mezunu olan Evrim Camuz Türkiye kökenlileri bu pazar yapılacak seçimlere katılmaya davet ederek her iki oyunda partisine verilmesini istiyor.

Camuz,  ‘’ Bizler nihayetinde tekrar insanlara odaklanmamız gerekiyor. Ben insanların yarattıklarına, ürettiklerine saygı duyulmasını ve onlara eşit haklar, fırsatlar verilmesinden yanayım. Kökenine bakılmaksızın herkes için eşit fırsatlar yaratılmalı’’ dedi.

Yeşiller Partisinin Cloppenburg Nord’ tan adayı Meslek okulu öğretmeni Maraş doğumlu kendisi 1979 yazında Maraş olayları sonrası , annesi 1972 yılında babası ise 1980 de öğretmen olarak gelen Begüm Langefeld ise seçilirse İnsan, Kadın Hakları, Eğitim, kaliteli İşgücü, Zanaatkar yetiştirilmesi, Göç ve Mülteci gibi konularda hizmet götürmek istediğini söylüyor.

Diğer adaylar ise Eyalet seçimlerinde farklı Partilerden ama hepsi eğitimli 3. Kuşaktan Türk, Kürt, İranlı, Arap ve Afrika kökenli Adaylar Eyalet Parlamentosuna seçilmek için mücadele veriyorlar.

Yeşiller, Sol Parti ve SPD’ de Türkiyeli Adaylar Partinin Eyalet Listelerinde üst sıralarda seçilecek yerlerde yer alırken bunu sağ partiler olan CDU, FDP Listelerinde göremiyoruz. Sol Partilerde özellikle Yeşiller Partisi ve Sol Partinin Adaylarında Ana konular olarak Çevre koruması, Yenilebilir Enerji, Sosyal Dayanışma, Sosyal Adalet, İnsan ve Kadın Hakları, Irkçılıkla mücadele ön plana çıkıyor.

Pazar günkü seçimlerde Aday Listelerde adı bulunan göçmen Milletvekilleri şu isimlerden oluşuyor;

Yeşiller Partisi

Evrim Camuz, 6. Sıra , Hannover-Merkez ( seçim bölgesi)

Djenabou Diallo Hartmann , 7. Sıra , Garbsen

Faruk Maulawy, 32. Sıra, Bremervörde

Tuğba Bıyıklı-Wiesemann ,41. Sıra , Bassum, Syke, Stuhr, Wehye

Mesut Ercik,  44. Sıra, Lilienthal

Begüm Langefeld, 49. Sıra, Cloppenburg Nord

SPD

Alptekin Kırcı, 43. Sıra, Hannover

Deniz Kurku , 51. Sıra yeniden Aday, Delmenhorst

Sol Parti

Amira Mohamed Ali, 1. Sıra , Oldenburg

Mizgin Çiftçi, 4. Sıra  Osterholz-Verden

Behiye Uca, 6. Sıra , Celle

CDU

Sepehr Sardar Amiri, 43. Sıra , Laatzen , CDU Listesinde Türk kökenli Aday yok

 FDP

Ali Nemir, 14. Sıra, Osnabrück

Murat Kalmış, 16. Sıra, Delmenhorst

Yılmaz Mutlu 56. Sıra , Cloppenburg

Toprak bakımından 47.709,82 km² `yle Almanya’ nın 2. Büyük Eyaleti olan ve  8.027.031 nüfusa sahip  (31. Dezember 2021) Aşağı Saksonyada Pazar günü 6 Milyon seçmen sandık başına gidecek. Eyalet’in Başkenti Hannover ise Türk kökenli Politikacı, Yeşiller Partisinden Belit Onay tarafından yönetiliyor.

ha-ber.com/Mehmet Tanlı
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.