Arnavutluk Askeri Fabrikaya Girenleri Soruşturuyor

Arnavutluk Askeri Fabrikaya Girenleri Soruşturuyor

ABONE OL
23:54 - 21/08/2022 23:54
Arnavutluk Askeri Fabrikaya Girenleri Soruşturuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Arnavutluk’tan bugün yapılan bir açıklamada iki Rus ve bir Ukraynalı’nın bir askeri fabrikaya girmeye çalıştığı, polisin bir başka askeri fabrika yakınlarındaysa dört Çek Cumhuriyeti vatandaşını gözaltına aldığı bildirildi.

Arnavutluk Savunma Bakanlığı, dün gece geç saatlerde Gramş askeri fabrikasına giren ve fotoğraf çekmeye çalışan 24 yaşındaki bir Rus vatandaşını gözaltına alırken iki Arnavutluk askerinin hafif yaralandığını kaydetti. Fabrikaya giren Rus vatandaşının gözaltına alınırken direndiği ve Arnavutluk askerlerine sprey sıktığı ayrıntısı da açıklamada yer aldı.

33 yaşında bir Rus kadınla 25 yaşındaki Ukraynalı bir erkek de gözaltına alınanlar arasındaydı.

Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleşi, askeri fabrikaya girenlerin amacının ne olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu söyledi, ancak bazı jeopolitik sebeplere atıfta bulundu. Arnavutluk hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini eleştiren bir tutum sergiliyor.

Bakan Peleşi, yaralanan askerleri hastanede ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, “Geniş kapsamlı bölgesel ve jeopolitik bağlama baktığımızda bu olayın basit, sıradan bir sivil girişim olduğunu söylemek zor. Ancak bazı sonuçlara varmak için de aceleci davranamayız” dedi.

Gramş fabrikası komünist rejim sırasında AK 47 imal ediyordu

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da dünkü açıklamasında, göz altına alınan iki Rus ve bir Ukraynalı’nın “casusluk yaptığından şüphelenildiğini” söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Arnavutluk medyasıysa üç şüphelinin, farklı ülkelerde terk edilmiş askeri üslere ve büyük fabrikalara giren blogcular olduğunu belirtti.

Başbakan Peleşi, bu kişilerin blogcu olup olmadığının ve amaçlarının ne olduğunun soruşturma sonucu anlaşılacağını söyledi.

Arnavutluk’un komünist rejimle yönetildiği yıllarda Gramş askeri fabrikasında Rus tasarımı AK 47 silahları üretiliyordu.

Arnavutluk Savunma Bakanlığı’nın internet sitesi, fabrikanın günümüzde savunma sanayiine imalat hizmeti sunduğunu bildirdi. Fabrika, geçmişte küçük silah ve mühimmatın parçalanması işlemlerinde de kullanılıyordu.

Polican askeri fabrikası da yabancıların hedefi oldu

Arnavutluk polisi, benzer bir başka olayda da dört Çek Cumhuriyeti vatandaşının Polican askeri fabrikasında gözaltına alındığını bildirdi.

Polis, Çek Cumhuriyeti vatandaşı iki kadının fabrikanın dışında, iki erkeğin de fabrikanın içindeki tünellerde görüldüğünü kaydetti.

Arnavutluk medyası, dört kişinin de turist olduğunu bildirdi.

Polican fabrikası da komünist rejim sırasında AK 47 silahları için mühimmat, el bombası, tank savar mayınları imalatında kullanılıyordu. Daha önce fabrikaya ve mühimmatın imal edildiği tünellere girmeyi başaran bazı yabancı turistler, çektikleri fotoğrafları internette yayınlamıştı.

Fabrikanın terk edilmiş olduğunu gösteren bu fotoğraflarda ayrıca eski makinalar ve mermiler de gözüküyordu.

2009 yılından bu yana NATO üyesi olan Arnavutluk, Amerika ve diğer Batılı ülkelerle birlikte Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini kınamış ve Moskova’ya karşı alınan yaptırım kararlarına katılmıştı.

VOA tarafından geçilen Arnavutluk Askeri Fabrikaya Girenleri Soruşturuyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Arnavutluk Askeri Fabrikaya Girenleri Soruşturuyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Arnavutluk Askeri Fabrikaya Girenleri Soruşturuyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.