ANTBİRLİK ürün çeşitliliğini genişletiyor

ANTBİRLİK ürün çeşitliliğini genişletiyor

ABONE OL
23:21 - 12/08/2020 23:21
ANTBİRLİK ürün çeşitliliğini genişletiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Kuruluş amacı pamuk ve narenciye üreticisine destek olan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) son yıllarda gerçekleştirdiği yatırım ve yeni stratejilerle hububat, zeytinden sonra susam ve yerfıstığını da katarak ürün çeşitliliğini genişletiyor.

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin bölgede susam ve yer fıstığı üreticisinin güç şartlarda üretim yapabildiğini ve tüccara bağımlı hale geldiğini belirterek ANTBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz’a susam ve yer fıstığı alımı konusunda öneride bulundu.

Bunun üzerine ANTBİRLİK ve Serik Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yavuz,  Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp bir araya gelerek susam ve yer fıstığı üreticisinin sorunu masaya yatırdı.

Üreticiye her zaman destek vereceğini belirten ANTBİRLİK Başkanı Yavuz, ilk kez üreticiden susam ve yer fıstığı alımı gerçekleştireceklerini bildirdi.

-Ürün çeşitliliği artıyor

Kuruluş sözleşmesinde pamuk ve narenciye üreticisine destek vermeyi amaçlayan ANTBİRLİK son yıllarda yaptığı yatırımlar ve stratejik planlama ile ürün alımlarına hububat, slajlık mısır ve zeytinden sonra Manavgat üreticisi için ”Altın” ürün olan susam ve yer fıstığını da ekledi.

-Üreticinin pazar sorunu var

Antalya çiftçisinin en büyük sorununun ürününü satacak pazar bulamaması olduğunu vurgulayan Mustafa Yavuz  şunları kaydetti.

”Çiftçilerimizin  talebi üzerine susam ve yer fıstığı alımına da başlıyoruz.  ANTBİRLİK olarak bu yıl ilk kez bu iki ürünü alacağız. Çiftçimizin ürettiği ürünlerin hak ettiği değeri bulması için elimizden geleni yaptık. Susam ve yer fıstığı üreticimizin daha kolay pazar bulması ve ürünlerinin değerinde satılması için de elimizden geleni yapacağız.”

Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin de,  maliyeti düşük, hasadı ise oldukça zahmetli olan Manavgat’ın altın ürünü olan susamın bu yıl üreticisinin yüzünü güldüreceğini söyledi. Metin, şunları kaydetti.

”Üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda bölgemizin yer fıstığı ve susamının değerinde satılabilmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu yıl hasat mevsiminden itibaren ANTBİRLİK üreticimizin susamını ve yer fıstığını almaya başlayacak. Bölgede susam ve yer fıstığında fiyatları birkaç tüccar belirliyordu. ‘Bundan böyle piyasayı üreticinin kooperatifi ANTBİRLİK belirleyecek. Geçtiğimiz yıllarda özellikle susam fiyatları 8 TL ile 9,5 TL arasında alıcı buluyordu. Birçok üreticimiz banka borçlarından dolayı bu fiyatlara ürünlerini vermek zorunda kaldı.”

Geçen yıl Tarım Kredi Kooperatifiyle birlikte devreye girerek fiyatların yükselmesini sağladıklarını anlatan Metin, şöyle konuştu.

”Geçen yıl susam fiyatları 15,5 TL ile 16 TL ye kadar yükseldi. Yükselen fiyat üreticimizi motive etti. Bu yıl susam ve yer fıstığı ekim alanları daha da arttı.  ANTBİRLİK piyasa şartlarının ve tüccarların fiyatlarının üzerinde alım yapacak.  ANTBİRLİK’in açacağı yeni pazar üreticimizin malının değerinde karşılık bulmasını ve çiftçimizin kazançlı çıkmasını sağlayacak.”

Bölgede 11-12 bin dönüm alanda yer fıstığı, 45 bin dönümde de susam üretimi gerçekleştiriliyor.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.