Antalyalı müteahhitler ‘’Yağmur Suyu Toplama’’ Sistemini tartışacak

Antalyalı müteahhitler ‘’Yağmur Suyu Toplama’’ Sistemini tartışacak

ABONE OL
10:44 - 28/01/2021 10:44
Antalyalı müteahhitler ‘’Yağmur Suyu Toplama’’ Sistemini tartışacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalyalı müteahhitler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni binalarda ‘Yağmur Suyu Toplama Sistemi’ni tartışacak.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çatıda toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” oluşturma zorunluluğu getirildiğini belirtti.

Bakanlığın aldığı bu kararı desteklediklerini ifade eden Sert,. Gelecek nesillere sağlıklı ve kullanılabilir su kaynağı bırakmak, biz yetişkinlerin en büyük görevlerinden biridir” dedi.

Yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğunun, 2 bin metrekareden büyük parsellerde yapılacak tüm binaları kapsadığını, ruhsat vermeye yetkili kurumlara da daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilme yetkisi verildiğine dikkat çeken Sert, şöyle devam etti.

‘’Bu uygulama doğru ancak, bunun teşvik edilmesi maksatlı. Bu tesisi kuran abonelerin su faturaları daha düşük değerden alınmalıdır. Antalya özelinde ani ve kuvvetli yağışlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ortalama bir yağışta 100-150 kg metrekareye yağmur yağmaktadır. Antalya’ya 1 yılda metrekareye ortalama 1068 kg yağmur yağmaktadır. Bu kadar yağmuru depolamak için ciddi ve büyük depolar yapmamız gerekmektedir.’’

Depolar dolduktan sonra, fazla yağmur suyunun akıtılacağı yağmur toplama alt yapısı gerektiğini belirten Atılgan Sert, şunları kaydetti.

‘’Maalesef şehrimizin tam anlamıyla böyle bir sistemi yoktur. Resmi kurumlar bizden istedikleri hassasiyeti kendileri de göstermeli, cadde ve sokaktan akan yağmur sularını sevk etmek ve depolamak amaçlı çalışmalar başlatmalı… Bu sistem daha çok tropikal iklimler için uygundur. Kurulan sistemler, Antalya da ilk yağan yağmurda dolacaktır. Şehrimizde uygulanması gereken, doğal depolama alanı olan yer altına bu suların inişini kolaylaştıran drenaj sistemleri kurmak olmalıdır.’’

Yönetim kurulunda bu konuyu tartışacaklarını ifade eden Sert, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Antalya şartlarında bunun ne kadar gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini konuşacağız.  Yağmur şebekesi temiz suların biriktiği bir yerdir. Devasa yeraltı ünitelerde bu toplanır. Avrupa da örnekleri var.  Avrupa, kentleşmeler ve kentler oluşturma aşamasında bunu alt yapısını kurmuş ve yeraltı sularının biriktirildiği üniteler oluşturmuş. Yağmur sularının boşa akmaması için drenajlar kurulması ve binalarda biriktirilen bu suların da yeraltı havzalarına gitmesini sağlanmalı.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.