Antalya, turizmde yeni açılımla kruvaziyer liman ve yeni marinalar istiyor

Antalya, turizmde yeni açılımla kruvaziyer liman ve yeni marinalar istiyor

ABONE OL
19:26 - 26/12/2021 19:26
Antalya, turizmde yeni açılımla kruvaziyer liman ve yeni marinalar istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’nin Rivierası olarak kabul edilen ve turizm gelirleriyle bütçede cari açığın giderilmesine büyük katkı koyan Antalya, turizmde yeni açılımlarla öncelikle kruvaziyer liman ve yeni marinaların yapılmasını, Noel Baba Kilisesi, Saint Paul gibi antik ve tarihi değerlerin tanıtımı ile sağlık turizminin daha da geliştirilmesini, yeni büyük kent meydanları istiyor.

Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) Turizm Platformu tarafından düzenlenen çalıştay sonuç raporu Belediye Başkanı Ümit Uysal’a verildi.

Antalya’nın turizm alanındaki ‘think tank’ kuruluşu olabileceğini belirten Başkan Uysal, ASSİM’de yer alan 15 dernek ve sektörden gönüllü katılımlarla kurulan Turizm Platformu tarafından düzenlenen çalıştayın raporunun tamamlandığını belirtti. Uysal şunları kaydetti.

‘’Çalıştay raporunun yerel ve genel kamu yöneticilerine karar alma süreçlerinde doğru ve gerçekçi politikalar belirleyebilmeleri konusunda yol gösterici olacak. Çalıştayda istihdamdan lojistiğe, seyahat acentelerinin yaşadığı sıkıntılardan kültür varlıklarının korunmasına ve kruvaziyer turizmine kadar birçok başlıkta sektörün yaşadığı sorunlar ele alındı.’’

Turizm raporunda neler var?

Başkan Ümit Uysal’a sunulan raporda, Antalya turizminde yeni açılım ve strateji oluşturulması önerildi.

Turizmin çeşitlendirilmesi amacıyla kongreler (MICE) (Meetings, incentives, conferencing, exhibitions) düzenlenmesini, kongre merkezi ve çok amaçlı tesislerin yapılması gerektiği belirtilen raporda, sağlık, medikal, SPA turizmi geliştirilmesini, yaşlı bakımı ve engelli turizmi oluşturulması vurgulandı.

Spor turizmi geliştirilmeli

Raporda Antalyalı sporcu ve takımların ulusal ve uluslararası başarıları artırılması ve uluslararası mega etkinliklerin düzenlenmesi, Dünya Turizm Çalışanları Günü, Yörük festivali, yürüyüş, arkeoloji, spor, yemek, müzik, etkinlik festivalleri düzenlenmesi önerildi.

Doğa ve kültür turizminin geliştirilmesi, yeni müzelerin açılarak kültür mirası korunarak kullanılmasını ve yerel yönetimlerin etkisinin artırılması gerektiği belirtilen raporda Kent turizminin geliştirilmeli istendi. Raporda, şu görüşlere yer verildi.

‘’İçinde binlerce yıllık medeniyeti barındıran antik Kaleiçi’nin gastronomi ve eğlence ile çeşitlendirilmesi istenilen raporda, ‘’Temalı parklar (botanik bahçesi, safari parklar, Arboretum) açılmalıdır. Çok kültürlü kent yaşamı geliştirilmelidir. Otantik öğeler öne çıkarılmalıdır. Farklı kültürler öne çıkarılarak turizm amaçlı kullanılmalıdır. Alışveriş Festivali (Shopping Fest) düzenlenmelidir. Gençlik ve eğitim turizmi geliştirilmelidir.’’

Noel Baba tanıtımı

Yeni tanıtım ve pazarlama stratejileri geliştirilmesi gerektiği ifade edilen raporda şu önerilerde yer aldı.

‘’Noel Baba, Saint Paul, Likya, Pamfilya, Teke Yöresi, Yaratıcı endüstriler (tasarım, yaratıcılık) geliştirilmelidir. Turizm dijitalleşmelidir. E-kent uygulaması yaratılmalıdır. Bir veri tabanı oluşturulmalı.

Eski Antalya kent merkezi yeniden düzenlenmeli, düzgün mimari, sokak düzenlemesi, festival ve etkinliklerle yaşayan bir hale getirilmeli. Eski binalar yıkılarak meydan ve açık-yeşil alanlar kazandırılmalıdır. Kültür ve sanat aktivitelerinin yapılacağı alanlar planlanmalıdır.

Kentin her bölgesinden kent merkezine toplu ulaşımı sağlayan çözümler üretilmelidir. (shuttle, trafiğe kapalı yollar)

Kamu ve özel sektör tarafından yatırımlar yapılmalıdır. Bunun için kültürel, sanatsal müzeler, butik oteller-marka ticari işletmeler, kent merkezine Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmalıdır.’’

Yeni Antalya yaratılmalı

Dönüşüme en çok ihtiyaç duyulan bölgelerde kentin bütününe ve eski Antalya’nın kimliğine uygun iyileştirme ve sağlıklaştırma yapılması istenilen raporda, şöyle denildi.

‘’Kentin bütününde görsel kirlilik sona erdirilmeli, özgün-estetik görünüm kazandırılmalı, yeni meydanlar kente kazandırılmalıdır. Kültür-sanat-festival-kongre-spor merkezleri projelendirilmeli ve müzik-tiyatro-bienal, vb. organizasyonlar düzenlenerek (ulusal ve uluslararası) yaşayan kentin ruhu ortaya çıkarılmalıdır.

Kentsel açık ve yeşil alanlar (yeşil kuşaklar, kent ormanı, Vakıf Çiftliği, Lara Kumul Ormanı gibi büyük yeşil alanlar), kentsel peyzaj planı ile oluşturularak entegrasyon sağlanmalıdır.’’

Antalya yeni liman ve marinalar istiyor

Şehir merkezine ulaşım kolaylığı sağlanması, alt geçitlerin artırılması, kent içi çevre yolları yapılması, İstanbul, Ankara ve İzmir ile otoyol bağlantısı yapılması, kent içi ulaşımda raylı sistem etkin olarak kullanılması gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi.

‘’Denizyolunun etkin olarak kullanılması için gerekli altyapı yatırımları yapılmalıdır. Kurvaziyer liman yapımı ya da Kurvaziyer gemilerin yat limanına yanaşması sağlanmalıdır. Kurvaziyer turisti getirmek için gerekli bağlantılar kurulmalıdır. Çok ortaklı bir kurvaziyer gemi işletmesi kurulmalıdır. Yeni yat limanları yapılmalıdır.

Antalya Havalimanı uluslararası aktarma merkezi haline gelmelidir. Bilişim teknolojileri ulaşımda etkin şekilde kullanılmalıdır.

Antalya, yük ve yolcu taşımasında lojistik merkezi haline getirilmelidir.

Şoförlük mesleğinin güncelleştirilmeli ve yasal süreç revize edilmelidir.

Ulaşımda hız sınırı kontrol altına alınmalıdır.

Bölgede sivil havacılığın artırılması ve bölgeden tüm uçuşların sağlanması gerekmektedir.’’

Antalya üniversiteler ve AR-GE kenti olmalı

Antalya’nın, üniversiteler ve enstitüler kenti olması gerektiği vurgulanan raporda, özetle şu görüşlere yer verildi.

‘’Okulların modern, estetik dönüşümü sağlanmalıdır. Gurme akademisi kurulmalıdır (yarışmalar düzenlenmelidir). Yeni mesleklerin eğitimi verilmelidir. Turizm öğrencilerinin staj problemleri çözülmelidir. Ara eleman ihtiyacına yönelik alternatif eğitimler düzenlenmelidir. Değerler eğitimi özendirilmelidir.

Ürün ve hizmetlerin akredite kuruluşlar tarafından belgelendirilmesi özendirilmelidir.

Kentte vakıf yüksek öğretim kurumları arttırılmalıdır. Üniversitelerin kurumsal sayı ve kapasiteleri arttırılmalıdır. Yüzde 20’si yabancı olmak üzere 120 bin öğrencinin yer alacağı Uluslararası üniversiteler kurulmalıdır.

Sektörlerin ihtiyacı olan kalifiye iş gücü ihtiyacı için eğitim programları yapılmalıdır. Ar-Ge’ye / inovasyona yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Antalya, kültür / sanat başkenti olmalıdır. Sanatsal eğitim arttırılmalıdır. Güzel sanatlar fakültesi açılmalıdır. Yerel sanatçılara ağırlık verilmelidir. Yerel sanatlar akademisi kurulmalıdır. Opera-bale gösterileri düzenlenmelidir.                                      Uluslararası diyalog merkezi kurulmalıdır. Uluslararası eğitim fuarlarına katılım sağlanmalı ve bu fuarlar Antalya’da yapılmalıdır.’’

Sağlık Turizmi

Raporda, sağlıkta hedef pazarların oluşturulması, medikal turizm (estetik, spa, diş, göz vs) geliştirilerek sağlık sektörünün yaratılması, yaşlı ve engelli bakım merkezleri ile rehabilitasyon merkezlerinin kurulması, alternatif tıbbın geliştirilmesi ve halk sağlığının iyileştirilmesi istendi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.