Antalya tarımına dijitalleşme desteği

Antalya tarımına dijitalleşme desteği

ABONE OL
09:01 - 16/12/2020 09:01
Antalya tarımına dijitalleşme desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Vodafone Türkiye işbirliği ile Antalya tarımına dijitalleşme desteği sağlanacak.

ATSO ile Vodofone arasında yapılan ve Antalya’da dijital tarımın yaygınlaşmasını amaçlayan Dijital Tarım Projesi işbirliği protokolü ATSO Başkanı Davut Çetin ile Vodafone Türkiye Kurumsal Satış Direktörü Ender Özgün tarafından imzalandı.

ATSO ile Vodafone Türkiye arasında yapılan işbirliği projesine göre, tarım alanında oluşabilecek sorunları önceden bildiren, riskleri öngören ve üreticinin ihtiyaç duyduğu raporları araziye özel olarak sunan dijital altyapının talep eden şirketlere kurulması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Dijital Tarım uygulamaları, sıklıkla yaşanan sel, hortum, don gibi doğa olaylarına karşı çözümler sunuyor. Verileri Vodafone Dijital Tarım Çözümleri mobil uygulaması ve web platform üzerinden anlık izleyebilmesine olanak sağlayan sistem sayesinde, üreticiler yaşanabilecek doğa olaylarını önceden haber alabiliyorlar. Yüzde 25-40 arasında gübre ve ilaç maliyet avantajı sağlayan sistem, hastalıktan kaynaklı kayıpları da yüzde 20 düzeyinde azaltıyor.

ATSO Başkanı Davut Çetin, tüm sektörlerde, özellikle ülkemizin lokomotifi turizm ve tarımda Antalya’nın dijital dönüşümde öncü olması, dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanarak örnek uygulamalarla fark yaratması hem Antalya’yı hem de Türkiye’yi bir adım daha ileriye taşıyacağını belirtti. Çetin, şöyle devam etti.

‘’ ATSO ve Vodafone Business iş birliği kapsamında belirli dönemlerde çiftçilerimize dijital tarım eğitimleri de verilerek bilinçlenmeleri hedefliyoruz. Odamız bünyesinde eğitim faaliyetleri veren ATSO Akademi ve Vodafone işbirliğinde kurulacak Dijital Tarım Akademisi tarafından online ve yüz yüze eğitimler gerçekleştirilecek. ‘Tarımda yeni nesil dijital teknolojiler, Tarımda erken uyarı sistemleri, Dijital Tarım okur yazarlığı, Sensörler ve iklim erken uyarı sistemleri, Dijital Tarım Nedir? Dijital Tarımın girdi maliyetlerine etkisi, Sürdürülebilirlik ve kıt kaynak yönetimi ile dijital tarım’ konu başlıklarında üreticilerimizin yanı sıra, yeni mezun ziraat mühendislerinin güncel teknolojilerden bilgi sahibi olmaları da sağlanacak.”

Vodafone Türkiye Kurumsal Satış Direktörü Ender Özgün de, dijitalleşme ile tarımda kaynakları doğru ve etkin kullanma fırsatı sunduklarını kaydetti. Özgün, şöyle devam etti.

‘’ Pandemi sürecinde tarım sektörünün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğu görüldüğü.  Tarımda çağı yakalamanın anahtarı teknolojidir. Teknolojideki gelişmeler, kalite ve verimlilik artışının gerekliliği, gıda güvenliği, insan sağlığı, doğal kaynakların etkin kullanılması gibi hususlarla artık tarımda dijitalleşme kaçınılmaz. ‘’

İki yıl sürecek projenin pilot uygulamasında ATSO üyesi Eli Belinde – Asparagus Tarım A.Ş. ve Kaltun Organik Tarım Ürünleri Ltd. Şti. dijital tarım uygulamasına geçti.

Kadın girişimci Aslı Aksoy tarafından Aksu’daki TİGEM Arazisi’nde 250 dönüm açık arazide kuşkonmaz üretimi yapılırken, Kaltun Tarım Firması Serik’te 50 dönüm kapalı alanda topraksız tarım yöntemiyle domates üretiyor.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.