DOLAR

32,5920

0.35%
EURO

34,7589

-0.03%
ALTIN(gr)

2.497,29

0,54%
BİST 100

9524.59

0,54%
Antalya Serbest Bölgesi yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor

Antalya Serbest Bölgesi yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor

ABONE OL
22:45 - 15/12/2020 22:45
Antalya Serbest Bölgesi yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Süper lüks yat üretimiyle dünya markası haline gelen Antalya Serbest Bölgesi pandemi sürecinde yabancı yatırımcıların da ilgi odağı haline geldi. Katar, Malezya ve Moritanya’dan yatırımcılar lüks yat üretimi ve bakım onarımı yapmak için fırsat arıyor.

Hisselerinin yüzde 44’ü kamu, yüzde 56’sı özel sektörde olan ve en büyük hissesi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölgesi’nin 1987 yılında faaliyete başladığını anımsattı.

Ticaret hacmi yüzde 6 arttı

ASBAŞ’ın pandemi sürecindeki performansını değerlendiren Gürses, koronavirüs salgınının tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilerken, Antalya Serbest Bölgesi’nin bunu fırsata çevirdiğini söyledi.

Antalya Serbest Bölgesi ticaret hacminin yılın 10 aylık döneminde 677 milyon dolar gerçekleştiğini ifade eden Zeki Gürses, 2020 yılını ise yüzde 6 artış ile 820-830 milyon dolar arasında kapatacağını kaydetti.

Geçen yıl 5 bin 91 olan istihdam sayısını pandemide bile artırdıklarını ifade eden Gürses, ‘’Bölgemizde faaliyette bulunan firmalarımız pandemi sürecini iyi yönetti. İstihdam sayısı Serbest Bölge dışındaki sektörlerde azalırken Antalya Serbest Bölgesi’ndeki firmalarımızda ise çalışan sayısı 309 arttı’’ dedi.

Yabancı sermaye lüks yat üretimine ilgi gösteriyor

Antalya Serbest Bölgesi’nin 33 yılda büyük başarı yakaladığını, süper lüks yat üretiminde de dünyada ‘Antalya Markası’’ yaratıldığını anlatan Gürses, yılın 10 aylık döneminde 88,5 milyon dolarlık lüks yat ihracatı gerçekleştiğini kaydetti. Gürses, şöyle devam etti.

‘’Yılsonu itibariyle toplam 36 ultra lüks yat ihracatından 100 milyon dolar döviz girdisi sağlanacak.  ASBAŞ pandemi sürecinde yatırım hızını kesmedi. Yat sektörü için çok önemli sorun olan rıhtım düzenlemesi ve büyük boy teknelerin denize indirilmesi amacıyla 110 milyon liralık yatırıma başladık.

Rıhtım yatırımları planlandığı gibi devam ediyor. Yatırımlar tamamlandığında 2021 yılı ve sonrasında bakım ve onarım için daha çok yat gelecek. Yat üretimi katma değer yaratıyor. Yatırımlara başlamamızla birlikte Antalya Serbest Bölgesi Uzak Asya, Afrika ve Arap yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Malezya, Moritanya ve Katar gibi ülkeleri yatırımcıların ilgisini çekti. Yabancı yatırımcılar, bölgemizde yat üretimi ve yat bakım onarımı fırsatlarını değerlendirmek istiyor.’’

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.