DOLAR

32,5739

0.09%
EURO

34,9705

0.35%
ALTIN(gr)

2.425,89

0,12%
BİST 100

9722.09

0,12%
Antalya sera deneyimini Şırnak’a aktaracak

Antalya sera deneyimini Şırnak’a aktaracak

ABONE OL
12:45 - 26/07/2020 12:45
Antalya sera deneyimini Şırnak’a aktaracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Başta örtü altı olmak üzere tarımsal üretimde Türkiye’nin merkezi olan Antalya, seracılık deneyimini, Ortadoğu pazarına hâkim olan Şırnak’ta üreticilere aktaracak.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği yaparak, sera üretimindeki deneyimini Şırnak’ta üreticilere anlatacak ve destek verecek.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebi üzerine Antalya Tarım İl Müdürlüğü ve ATSO üyesi tarım sektör temsilcilerinden oluşan ATSO heyeti, seracılıkta gelişime açık ve Orta Doğu pazarına hakim olan Şırnak, Silopi, İdil, Güçlükonak ve Cizre’ye ziyaret düzenledi.

Antalya heyeti, Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş’in ev sahipliğinde bölge yatırımcılarıyla buluştu. Silopi’de kurulu orta ölçekli bir serayı yerinde ziyaret eden ATSO heyeti Antalya’nın seracılık deneyimlerini aktardı.

ATSO heyeti İdil, Güçlükonak ve Cizre’de Dicle Nehri boyunca uzanan ve seracılık faaliyetleri için uygun olduğu düşünülen verimli araziler üzerinde incelemelerde bulundu.

Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca’yı da ziyaret eden Antalya heyeti ATSO ve Şırnak TSO işbirliğindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Şırnak TSO’da ‘Antalya – Şırnak Sera Kardeşliği’ konulu toplantıya Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, STK temsilcileri, Kadın ve Genç Girişimci Kurulları üyeleri ile kalabalık yatırımcı grubu katıldı.

Antalya heyeti bölgede kurulması planlanan sera yatırımları, devlet destekleri, sera kurulumu teknik bilgiler, seralarda yetiştirilen meyve ve sebzeler ile bitki bakım ürünleri hakkında bilgi verdi.

Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş, Antalya’nın tarım sektöründeki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini belirterek, seracılığın hayata geçirilmesi ile birlikte en önemli sorun olan işsizliğin önlenmesine de ciddi katkı sağlanacağını söyledi.

İki ülkeye komşu olan Şırnak’ta pazar sorunu olmadığı, Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerine, bölgede üretilen yaş meyve ve sebzenin ihraç edilebileceği vurgulandı.

ATSO Başkanı Davut Çetin

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yaptıklarını belirterek, ”Antalya’nın tarım sektöründe özellikle de seracılıktaki tecrübesini ve bilgi birikimini başta Şırnak ve Cizre olmak üzere bölgeye aktaracağız” dedi.

Ülke kalkınmasının her bölgenin kalkınmasına bağlı olduğunu vurgulayan Çetin, şunları kaydetti.

”Aksi halde ekonomik ve sosyal sorunları önleyemeyiz. Geçen yıl TOBB adına Şırnak ve Cizre’de oda ve borsaları ziyaret etmiştim. Şırnak ve Cizre TSO’larımızla neler yapabileceğimizi konuşmuş, Antalya’daki mantar üreticiliği ve seracılık konusunda tecrübe paylaşımı yapmayı kararlaştırmıştık. Bu düşüncemizin yaşama geçmesinden dolayı çok mutluyum. Önümüzdeki süreçte Şırnak ve bölgesinde seracılık faaliyetleriyle ilgili her konuda Oda olarak destek sağlayacağız. Hem Antalya hem Şırnak hem de ülkemiz için hayırlı olsun.”

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.