Antalya OSB’nin atığı enerjiye dönüştüren inovasyonu

Antalya OSB’nin atığı enerjiye dönüştüren inovasyonu

ABONE OL
22:48 - 17/01/2021 22:48
Antalya OSB’nin atığı enerjiye dönüştüren inovasyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) tarafından 5 yıl önce işletmeye açılan ve Türkiye’de ilk olan Solar Çamur Kurutma Tesisinde 2 bin 645 ton atık çamurunu değerlendirerek çimento fabrikaları ya da enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirildi. Böylece atığın hem doğaya karışmasını engelledi hem de alternatif enerji kaynağına dönüştürüldü.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Solar Çamur Kurutma Tesisinde 5 yılda 2 bin 645 ton atık çamurunu yüzde 90 oranında kurutarak çimento fabrikaları veya enerji geri kazanım tesislerinde ek yakıt olarak kullanılabilir hale getirdiklerini belirtti.

Tesisin, arıtma çamuruna çözüm bulmanın yanı sıra, atığı alternatif bir enerji kaynağına dönüştürerek ülke ekonomisine ve doğaya sağladığı katkı ile Türkiye’ye örnek olduğunu ve iyi inovasyon örneği olduğunu ifade edn Bahar, şunları kaydetti

‘’Atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamuru yüksek oranda su içermesi nedeniyle, katı atık depolama tesislerinde yüksek hacimler oluşturuyor ve depolama alanları yetersiz kalıyor. Lisanslı bertaraf tesisi sayısı az olması nedeniyle de atık çamuru doğa için bir tehdide dönüşüyor. AOSB olarak bu tehdidi bertaraf etmeyi başardık.’’

Tesiste kurutulan atık çamurunun ek yakıt olarak kullanılmak üzere çimento fabrikaları veya enerji geri kazanım tesislerine gönderildiğini anlatan Bahar, şöyle devam etti.

‘’Tesisimiz enerjiyi güneşten sağlamaktadır. Atığın bertaraf edilmesinde kullanılacak enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi suretiyle, doğaya karşı ikinci bir saygı duruşunda bulunmak istedik. Güneşli olmayan günlerde ihtiyaç duyulan kuruluk oranının sağlanabilmesi için doğalgazlı yerden ısıtma sistemi ile donatılan tesis, bu özelliği ile hibrit bir projedir. Ancak 5 yıl içerisinde hiç kullanma ihtiyacı doğmamıştır.”

1 milyon Euro yatırımla kurulan tesisin 4 yılda kendini amorti ettiğini vurgulayan Ali Bahar, ‘’Çamurun kaynağında azaltılmasıyla birlikte, katı atık depolama tesisine gönderilmesine gerek kalmıyor. Böylece nakliye giderlerinde beşte bir oranında azalma sağlandı. Atık çamurdan 2 bin 500-3 bin kcal enerji içeriğine sahip bir ek yakıt elde ettik’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.