Antalya organik tarımın da merkezi

Antalya organik tarımın da merkezi

ABONE OL
00:20 - 27/07/2020 00:20
Antalya organik tarımın da merkezi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Tüketici bilincinin gelişmesiyle birlikte güvenli gıda tüketimini sağlamak amacıyla örtü altı (sera) üretim bölgesi Antalya aynı zamanda organik tarımın da merkezi oldu.

Antalya Tarım ve Orman il Müdürlüğü tarafından 2013 yılında başlatılan ”Antalya İli Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” başarılı şekilde sürdürülüyor.

Antalya Tarım İl Müdürü Gökhan Karaca, Antalya’nın coğrafi konumu ve ekolojik koşulları itibariyle, organik tarım açısından çok özel bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Antalya’nın kıyı şeridinde subtropik ve bazı tropik bitkiler, iç kısımlarda ise ılıman iklim bitkilerini organik olarak yetiştirme olanağı bulunduğunu ifade eden Karaca, şunları kaydetti.

”Ayrıca, bazı bölgelerde doğal olarak yetişen defne, keçiboynuzu, kekik, adaçayı vb. ürünler ilimiz bitki örtüsünde önemli bir potansiyeldir. Ancak, uygun ekolojisi sayesinde dört mevsim tarım yapılan ve doğal olarak yoğun kimyasal gübre ve ilaç kullanımı yaşanan alanlar ilimizde organik tarım faaliyetini kısıtlamaktadır. Bu nedenle, ilimizde organik tarım çevresel korunaklı alanlarda ve doğadan toplama alanlarında sınırlı olarak yapılabilmektedir.”

38 bin dekar alanda organik tarım

Antalya’da organik tarım alanlarının çoğunluğunu doğadan toplama alanları oluşturduğunu vurgulayan Karaca, Antalya’da 2019 yılı itibariyle 104 organik tarım sertifikalı üretici ve işletme bulunduğunu, 38 bin 40 dekar alanda organik tarım faaliyeti yapıldığını bildirdi.

Organik tarım yapılan bu alandan 44 bin 679 ton organik meyve, sebze, süs, tarla ürünleri ve benzeri ürünler üretildiğine dikkat çeken Karaca, şöyle devam etti.

”Organik olarak üretilen ürünlerin başında; Nar, Portakal, Limon, Keçiboynuzu, Elma, Domates, Kekik, Biberiye, Adaçayı, Defne üretimi gelmektedir. Antalya İli Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi 2013 yılında başladı.

Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden bitki hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyarak, organik ürünlerin üretimini artırıp tüm gurupların tüketebileceği kaliteli organik tarımsal üretimi ve gıdayı sağlamak amacıyla uygulanan proje kapsamında, 2018 yılında ilimiz Kemer ilçesinde 17 üreticinin yaklaşık 146 dekar üretim alanında ‘Antalya İli Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ uygulanmıştır.”

Gökhan Karaca, 2019 yılından itibaren proje kapsamında organik tarım ürünlerinden numuneler alınarak denetim faaliyetine ağırlık verildiğini ifade ederek, ayrıca organik tarım bilinci oluşturulması amacıyla öğrencilere ve tüketicilere yönelik eğitim ve görünürlük faaliyetlerini de yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.