DOLAR

32,3795

0.15%
EURO

35,0349

-0.16%
ALTIN(gr)

2.323,07

0,19%
BİST 100

9079.97

0,19%
Antalya ekonomisi yüzde 80 çöktü

Antalya ekonomisi yüzde 80 çöktü

ABONE OL
07:33 - 03/08/2020 07:33
Antalya ekonomisi yüzde 80 çöktü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya Ekonomik Afet Bölgesi ilan edilmesini istiyor.

Ekonomisi turizme bağlı olan ve pandemi sürecinde ağır hasar alan Antalya iş dünyası, Antalya’nın ”Ekonomik Afet Bölgesi” ilan edilmesini istiyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile  Manavgat Sanayi ve Ticaret Odası (MATSO) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB),  tarım ve hizmet sektöründe istihdamın çok gerilediğini, turizmde çok büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek Antalya’nın bir an önce ”Ekonomik Afet Bölgesi” İlan edilmesini istedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Üyelerinin Antalya ve diğer turizm bölgelerinin ”Ekonomik Afet Bölgesi” ilan edilmesini talep ettiğine dikkat çeken Davut Çetin, meslek komitelerinin oteller içinde yer alan işletmelerin SGK primleri, stopaj ve her türlü vergi borçlarından 2020 yılı için muaf tutulmasını talep ettiklerini belirtti.

Kitap-kırtasiye sektörünün de destek kredilerinin tekrar verilmesini, kira stopaj vergisi ile diğer vergilerden muaf tutulmasını, oteller ve benzer konaklama yerleri, E-Arşiv Fatura uygulamasının ertelenmesini istediğini anlatan Çetin, şöyle devam etti.

”Restoran  yiyecek içecek ve eğlence hizmetleri,  Okul kantini, nargile kafe, okullara yemek hizmeti veren işletmelerin stok kayıplarının telafi edilmesi, kira, elektrik, su ve personel maaşlarına destek, personel maaşlarının ödenmesi veya işletmelere personel çıkartma hakkı verilmesi, Kira stopaj vergisi vb. vergilerden muaf tutulması, hedef ülkelerde tanıtım faaliyetlerinin, özellikle kongre ve fuar turizmi tanıtımlarının devamı, taşıt kiralama ve ilgili hizmetler, havalimanı kira ve diğer ödemelerde indirim yapılmasını,  KDV’nin süresiz olarak veya 2 yıllığına yüzde 1’e indirilmesini, SPA işletmeleri de yabancı personel çalışma izni talep ediyor.”

Antalya ekonomisi yüzde 80 çöktü                                                                                   

ATB Başkanı Ali Çandır da,  korona  virüs salgını nedeniyle Antalya’da istihdamın  büyük bir yara alındığını belirterek, ”Antalya Afet Bölgesi ilan edilmeli” dedi.

Pandemide Antalya  iş dünyasının ilave kredi yükleri altına girmek durumunda kaldığına dikkat çeken Çandır, en önemli ve kalıcı tahribatın istihdamda yaşandığını vurguladı. Çandır, şunları kaydetti.

”Pandemide Antalya istihdamı için tam bir yok oluş durumu ortaya çıkmıştır.Türkiye’deki istihdam kaybının yüzde 30’undan fazlası tek başına Antalya’da yaşandı. Bu bile kentimizin bir afet bölgesi ilan edilmesi için yeterlidir.  Adeta afet bölgesi konumundayız.  Antalya ekonomisinin en az yüzde 80’i çöktü.  Antalya, ülkemizin dünyaya açılan penceresidir. Antalya durursa Türkiye durur.  Ülkemizde salgın afet bölgesi ilan etmek, içinde bulunduğumuz dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olmalıdır. Antalya, afet bölgesi olarak ilan edilmelidir.”

Boztaş: Bakanlar Kurulu Antalya gündemli toplanmalı

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ise Antalya’daki işletmelerin büyük sıkıntı içerinde olduğuna dikkat çekerek ”Bakanlar Kurulu Antalya gündemli toplanmalıdır” dedi. Boztaş, şöyle devam etti.

”Antalya sanki bir afet yaşıyor.  Antalya hakikaten bir afetten geçiyor. Sanki yağmur yağdı, bütün işletmelerimizin içerine sel aktı. Talebimiz Antalya ve turizm gündemli Bakanlar Kurulu Toplantısı yapılmasıdır. Şimdi Antalya zamanı, Manavgat zamanı, Bakanlar Kurulunun mutlaka Antalya gündemli toplanarak içinde bulunduğumuz durumu ele alınması ve destek paketi açıklanmasını bekliyoruz.”

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.