DOLAR

32,4889

0.12%
EURO

34,7800

0.13%
ALTIN(gr)

2.490,53

1,16%
BİST 100

9530.99

1,16%
Antalya Ekonomik Afet Bölgesi ilan edilmeli

Antalya Ekonomik Afet Bölgesi ilan edilmeli

ABONE OL
13:40 - 01/11/2020 13:40
Antalya Ekonomik Afet Bölgesi ilan edilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, ekonomisi pandemi ve doğal afetler nedeniyle büyük zarara uğrayan Antalya’nın Ekonomik Afet Bölgesi ilan edilmesini istedi.

Ekim ayı Meclis toplantısında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, Covid-19 salgınıyla ilgili kaygılarını dile getirdi. Salgına karşı alınacak önlemlerin salgının hızını kesebileceği gibi ekonomik hayatın devamı için de önemli olduğunu vurgulayan Çandır, ‘’Bir kez daha ekonomiyi kapatmaya ne gücümüz vardır ne de halimiz’’ dedi.

Mart ayından itibaren alınan 6 ay ödemesiz kredilerin ödeme zamanının geldiğini,  ertelenen vergi ve SGK ödemelerinin de birikimli olarak ödenmeye başlanacağını anımsatan Çandır,  şöyle devam etti.

‘’Hem cari dönem ödemelerinin hem de bu ertelenmiş ve birikmiş borçların birlikte ödenmesi için gerekli iş hacmi artışı da yaşanmamaktadır. Kur artışları da ilave bir maliyet artışı olarak önümüzdeki dönemde karşımızda duracaktır. Atalya ekonomisi için yaşananlar iki açıdan daha ağır seyredecek. Bunlardan biri borçlanma yükümüzdeki nispi ağırlığımızdır. Diğeri ise başta turizm olmak üzere kentimiz ekonomisinin hizmet sektörü ağırlıklıdır. Yılın ilk yarısında Antalya’nın ticari kredi büyümesi yıllık yüzde 35, Türkiye geneli yüzde 28 oldu.’’

Antalya’nın tarımsal kredilerdeki büyümesinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu anlatan Çandır, “Türkiye genelinde yüzde 12 artan borçlanma, kentimizde yüzde 30 artmıştır. Tarımsal kredilerdeki bu hızlı artış, uzun yıllar ortalaması olan yüzde 4,2’lik Türkiye kredi payımızı yüz de 4,7’ye yükseltmiştir. Hayatta kalabilmek için borçlandık. Kent ekonomisinin yüzde 75’ini oluşturan hizmet sektörü ve turizmin neredeyse tamamen kapanması Antalya ekonomisini adeta felç etti’’ dedi.

Tarım sektörünün bu dönemde Antalya ve ülke için can simidi görevini üstlendiğini ifade eden Çandır, şöyle konuştu.

‘’Ancak yüzde 75’lik felç durumunu düzeltmesi doğal olarak mümkün olamamıştır. Ama daha kötüye gidişi kesinlikle frenlemiştir. Yıllardır her fırsatta ve ortamda tarımın stratejik sektör olduğunu neden bıkmadan usanmadan dile getirdiğimiz bu dönemde açıkça anlaşılmıştır diye umuyoruz. Antalya ekonomik afet bölgesi ilan edilsin. Bu yıl turizmden yaklaşık 40 milyar dolarlık giriş bekleniyordu. Ekim ayı itibariyle yılı yaklaşık 5 milyar dolarlık girişle kapanacak gibi görünüyor. Ülkemiz turizminin yaklaşık yüzde 40’ı kentimizde oluşmaktadır. Yani kentimizde 15 milyar dolarlık turizm girişi beklentisi, 2 milyar dolar gibi son derece güdük bir miktarda kalmaktadır. Dolayısıyla salgın başta olmak üzere yaşanan sıkıntıların merkez üssü kentimiz ve bize benzeyen kentler olmuştur. O yüzden ekonomik afet bölgesi ilan edilmek istedik.’’

Çandır, sıkıntıların hafifletilmesi için öncelikle daha önce ertelenmiş olan vergi ve SGK ödemelerimiz, 2020 ve 2021 yıllarını da kapsayacak şekilde 5 yıl boyunca ertelenmesini, ödemeleri gelen banka kredilerinin aynı faizlerle yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydetti.

Dolu zararı büyüyor

ATB Başkanı Ali Çandır, geçen hafta Kumluca ve Finike ilçelerinde şiddetli yağış, dolu ve fırtınada zararın boyutunun büyüdüğünü bildirdi.  Çandır, ‘’Resmi olmayan rakamlara göre zararın 500 dekarı cam ve 3 bin 500 dekarı plastik sera, bin – bin 500 dekarı portakal bahçesi olmak üzere 5 bin 500 dekar civarında bir alanda hasar bulunuyor’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.