Antakyalılar Berlin’de tek yürek oldular

Antakyalılar Berlin’de tek yürek oldular

ABONE OL
09:53 - 07/02/2024 09:53
Antakyalılar Berlin’de tek yürek oldular
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Berlin Antik Antakya Derneği   yönetim kurulu üyesi Antakyalılar 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenler için Anma Töreni düzenledi.

Büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren vatandaşlarımız Berlin`de 20 yıl önce kurulan Antik Antakya Derneği’nin düzenlediği etkinlikte anıldı.

Antik Antakya Dermeği Başkanı Nihat Sorgeç’in sahibi olduğu Meslek Eğitim Merkezi BWK salonlarında yapılan anma törenine Türkiye Cumhuriyeti Berlin Muavin Konsolosu Müslime Azra İlhan,  Antakya`dan Edebiyatçı Araştırmacı Yazar Müslüm Kabadayı, Eski Federal Almaya Parlamentosu Milletvekili Prof. Dr. Hakki Keskin, Berlin Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Olcay Başeğmez ile bazı yönetim kurulu üyeleri, Antik Antakya Dermeği üyeleri, BETAK Başkanı Hatice Selçuk ve vatandaşlar katıldı.

Anma töreni depreminde hayatını kaybedenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Berlin Yerel Televizyonu rbb tarafından yayınlanmak için çekilen anma töreninin açılış konuṣmasını yapan Antik Antakya Dermeği Başkanı Nihat Sorgeç, “Deprem yıkımında kaybettiğimiz tüm canlarımızı saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. 50.000 vatandaşımızın hayatını yitirdiği depremin ilk gününden itibaren şok olduk ve yıkıldık. Sevdiklerimizi ve yakınlarımızı kaybettik. Dünya’nın her tarafında olduğu gibi biz de burada Berlin`de deprem bölgesine yardım toplayarak destek verdik. Üç TIR dolusu malzeme gönderdik. Topladığımız 300.000 Euro maddi destekle 400 aileye yardımcı olduk. Bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da deprem bölgesindeki halkımıza destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Anma töreninde, deprem gecesini birebir canlı olarak benliğinde yaşayan ve deprem sonrası kendisine verilen bir yıllık vize ile Berlin`deki çocuklarının yanına gelen Cemile Gürbüz korkunç deprem gecedeki yaşadıklarını anlatırken salonda duygulu anlar yaşandı.

Önümüzdeki Mayıs ayında Almanya`da oturma vizesi biteceğin belirten Cemile Gürbüz, “Bütün yakınlarımı depremde kaybettim. Kimsem kalmadı. Evim yıkıldı. Yaşlıyım, şeker hastasıyım. Ben şimdi nereye gideceğim? Çocuklarımın yanında kalmak istiyorum. Alman yetkililerden yardım bekliyorum” dedi.

Antakyalı Eğitimci-Yazar Müslüm Kabadayı ise yaptığı konuşmada, “Hatay ve Deprem Gerçeği” konulu sunumunda “Türkiye’de çeyrek yüzyıldır uygulanan yağma ve yıkım düzeninin ekonomi politiğini kavramadan depremin neden bu kadar yıkıma yol atiğini kavramak mümkün değildir. Doğanın can damarı olan ormanların, toprakların ve suların paranın saltanatına terk edildiği her ülkede büyük yıkımlar yaşanmaktadır. Bugün ormanlarımız, zeytinliklerimiz maden ve inşaat holdinglerinin rantına dönüştürülüyorsa, deprem bölgesindeki enkaz ve molozlar sağlık kurallarına aykırı biçimde müteahhitlerin çıkarına terk ediliyorsa bunun temel nedeni yağma ve yıkım düzenidir. Bunu, Hatay topografyasında 120-150 yıl arasında 7,0 üzerinde büyük deprem gerçekleştiği bilindiği halde hiçbir önlem alınmamasında, Antakya’da en çok ölüme neden olan binaların yarısından fazlasının ruhsatsız olmasında görüyoruz. Bu acı gerçek karsısında üç büyük zonun birleştiği Amik Ovası’nda yapılaşmaya son verecek ve bu verimli ovanın tar.im ve gıda sanayi alanı olarak koruyacak kamucu-toplumcu bir politika hayata geçirilmek zorundadır. Gılgamış destanındaki Humbaba’nın sedir ormanlarını koruduğu Amanoslarımızı, Akdeniz’in bize sunduğu sahillerimizi, bir kıtaya adını veren Fenike tanrıçası Evropa’nın yaşadığı Keldağımızı (Cacius) gözümüz gibi kollamalıyız.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Berlin Muavin Konsolosu Müslime Azra İlhan yaptığı kısa konuşmada, depremin verdiği zararın boyutlarına dikkat çekip, yardımlarından dolayı Federal Almanya Hükümetine, Federal Almanya Dışişleri Bakanlığına, Berlin Eyalet Hükümetine, Berlin`deki Sivil Toplum Kuruluşlarına ve desteklerini esirgemeyen tüm Berlinli vatandaşlara teṣekkür etti.

Anma töreni depremde yaşamlarını kaybeden vatandaşlarımız anısına yakılan mumlarla son buldu.

ha-ber.com/Haber ve Fotoğraflar/Hüseyin İşlek

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.