Anadolu Ateşi'ne yoğun ilgi

Anadolu Ateşi'ne yoğun ilgi

ABONE OL
21:11 - 08/08/2019 21:11
Anadolu Ateşi'ne yoğun ilgi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anadolu Gösteri Eğitim Prodüksiyon ve Danışmanlık Hiz. Ltd. Şti. (Anadolu Ateşi) Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, muhabirimize yaptığı açıklamada, Anadolu Ateşi’nin gelişim sürecini anlattı.
Anadolu Ateşi’nin temel konseptinin ‘Medeniyetler buluşması’ olduğunu, Doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, evrensel barış mesajları veren bir dans portresi olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti.

”Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya modern standartlarda bir gösteriyi, bir kültürel şöleni sunuyoruz.  Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi hemen hemen her yöreden derlenmiş 3 bin halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Anadolu Ateşi Projesi, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir.”

HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Hayalini gerçekleştirmek üzere 1999 yılında çalışmalara başladığını anlatan Erdoğan, ilk gösterilerine eski adı Sultan’s of the Dance ile başladıklarını söyledi. Mustafa Erdoğan, şöyle devam etti.
” Önce gazetelere ‘dansçı aranıyor’ ilanları verdik. 750 aday arasından 90 genç seçildi ve bir buçuk yıl sürecek zorlu bir çalışma temposu başladı. Günde 8, zaman zaman 16 saat süren çalışmalar oldu. Kostümler hazırlandı, müzikler tamamlandı. Hatta estetik egzersiz, diyetisyen ve masaj uzmanları ile çalıştık. Halk dansları adımları, bale ve modern dans konularında yoğunlaştık. Dansçılar Anadolu ritmlerinin notasyonu konusunda dersler aldı.”

KRALLAR, DEVLET BAŞKANLARI AYAKTA ALKIŞLADI

İlk gösterinin 3 Mayıs 2001 tarihinde başladığını, 3-4 gösteri sonrası yurtdışında sahne almayı planladıklarını ifade eden Mustafa Erdoğan, yoğun ilgi üzerine Türkiye’deki programlarını uzatmak zorunda kaldıklarını belirtti.

2002’de dünya turnesine başlayarak Anadolu Ateşi ve Troya gösterisiyle Türkiye’de ve 104 Ülkede 47 milyon sanatsever ve izleyiciye ulaştıklarını vurgulayan Erdoğan, ”Yurtdışı turneleri ve tanıtım çalışmalarıyla dünyanın sayılı dans toplulukları arasında gösteriliyoruz. Anadolu Ateşi, ulusal kültürümüzün gücüyle, evrensele ulaşan en görkemli projedir” dedi.

Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından Eurovision 2004, Formula 2005 ve Universiade 2005 gibi etkinliklerde sahne alan Anadolu Ateşi’nin dünya basını tarafından da ilgiyle izlenildiğini aktaran Erdoğan, Amerika’da New York Madison Square Garden, Chicago’da Chicago Theater, Fransa’da Bercy, Çin’de Çin Halk Parlamento Binası, Moskova’da Kremlin Palace, Mısır’da tarihi Muhammet Ali Camisi ve Piramitlerin Önü gibi dünyanın en önemli  merkezlerinde gösteri yaptıklarını bildirdi.

Mustafa Erdoğan, ”Yurtiçi ve yurtdışı gösterilerimizde cumhurbaşkanları, başbakanlar, krallar olmak üzere ülke liderleri tarafından ayakta alkışlandık” dedi.

DEV KADRO

Anadolu Ateşi’nin düzenli olarak her yıl Nisan-Kasım arası yaz döneminde kendi gösteri mekanı Antalya Aspendos Arena’da haftada 2 gün sahne aldığını, Türkiye’ye gelen turistlere de Türkiye’nin kültürel zenginliğini gösterdiklerini anlatan Mustafa Erdoğan, ”250 kişilik dansçı kadromuzla aynı anda dünyanın farklı 3 yerinde gösteri yapabilmekteyiz” diye konuştu.

Bakanlıktan destek almadıklarını vurgulayan Erdoğan,”Anadolu Ateşi”, Düşlerin Kenti İstanbul Bir Doğu Masalı olarak yorumladığı ”İstanbul Dreams” ve ”Troya” adlı oyunu ile yurtiçinde ve yurtdışında gösteri sanatları dünyasına başarılarını altın harflerle yazdırdığını söyledi.

Türkiye’nin dünya standartlarında sanatsal eserler üretebilen bir ülke olduğunu göstermeyi hedeflediklerini dile getiren Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı.

”İstanbul Projesinin ulusal ve uluslar arası festival programlarına, tanıtım kataloglarına girmesini sağlayarak, Türk kültür turizmine katkıda bulunmak istiyoruz.  Turizm teşviklerinin ve bakanlık projelerinin sanat ve kültürel acıdan tanıtım yapılması teşviklerin arttırılması sanat için yapılacak aktivitelere deniz, kum, güneş turlarına göre ilaveten kolaylıklar sağlanması önemli katkı sağlayacaktır.”

ha-ber.com/Fikri CİNOKUR/Antalya
 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.