Anadil Anayurttur

Anadil Anayurttur

ABONE OL
23:37 - 21/02/2023 23:37
Anadil Anayurttur
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Anadili gününde Almanya’nın farklı Eyaletlerinde faaliyet gösteren beş öğretmen derneği günün anlamını belirten bir açıklama yaptı.

Unesco’ nun araştırmalarına göre bizde biliyoruz ki bugün Dünya Anadil Gününde Dillerin yüzde 40’ı  ne yazıkki yok olma tehlikesi altındadır.

Dil insanın kültürel kimliğinin en büyük bir parçasıdır. Anadilinizi kaybettiğinizde asimilasyon süreci hızlanır. Dil, bir toplumun inanç ve kültürünü yani gelenek, görenek ve adetlerini, sevinçlerini, hüzünlerini bir sonraki kuşaklara, nesillere aktaran önemli bir araçtır.

Dünya anadil günü kutlu olsun

Beş Öğretmen Derneğinin Dünya Anadil günüyle ilgili aşağıdaki açıklamasında şu görüşlere yer verildi;

 

21 Şubat Ana Dili Günü Bildirisi!

„Konuşuyorum öyleyse varım!“

Kültürel ve dilsel çeşitliliğin gelecekteki toplumlar açısından önemini vurgulayan UNESCO, bu ilkeler temelinde kendini kültürel çeşitliliği korumaya, diğer dilleri tanıma ve saygıya adamıştır.

Eğer bir toplumun dili kaybolursa; sanatı, müziği, edebiyatı, kültürü ve sözlü gelenekleri de kaybolur. Bu, biz insanların da kimliğini kaybetmesi anlamına gelir.

Bizler, ebeveynler, bilim ve iş dünyası dillerin çeşitliliğinden daha çok yararlanılması ve geliştirilmesi konusunda hemfikiriz. Herkesin ana diline ihtiyacı olduğu gibi, ana dili gibi konuştuğu ikinci bir dile de ihtiyacı vardır. Ana dili dersi okullarda çok dilli çocuklar ve gençler için bir eğitim fırsatıdır. Öğrenciler birlikte getirdikleri ana dillerini okullarda daha da geliştirebilirler. Eğitim kurumlarında dillerin öğretilmesi ve tanınması gerekmektedir. Almanya’daki okullarda kaliteli ve yaygın bir ana dili öğretimi oluşturmak hâlâ zaman alan uzun bir süreçtir.

Dil sadece bir ifade aracı değil, aynı zamanda bilgi, birikim aktarma ve dolayısıyla kültürel çeşitliliği sağlama aracıdır. Bu nedenle dil katılımın anahtarıdır. Öğrencilerimiz artık iki dilli veya çok dilli büyümektedirler. Bu dilsel ve kültürel kaynaklar birer potansiyeldir ve okulların rengarenk görünümüne katkıda bulunur!

Ana Dili Günü’nde, bu dilsel çeşitliliğin ve bireysel çok dilliliğin tanınmasının sosyal uyumun merkezi olduğunu vurguluyoruz! Bundan, demokrasiyi güçlendirmek isteyen herkesin dilsel çeşitliliği vazgeçilmez bir kaynak olarak kabul edip desteklemesi gerektiği sonucu çıkar.

Biz dilsel çeşitliliğin soyut bir kavram olmadığına inanıyoruz: Küreselleşen dünyada, ana dili birçok insanın kimliğini oluşturur.

 

Orhan Güner ASTÖB

ASTÖB Aşağı Saksonya Türk Öğretmenler Birliği

 

Zülfü Gürbüz NRW TÖB

NRW TÖB Türkiyeli Öğretmenler Birliği

 

Ayla Erfidan NRW TÖD

NRW TÖD Türk Öğretmenler Derneği

 

Bilge Yörenç TÖDER

TÖDER Hamburg Türk Öğretmenler Derneği

 

Hikmet Cenger-Doğan TÖDER

TÖDER Rheinland-Pfalz/ Saarland Türk Öğretmenler Derneği

 

‘’Ana dili kaybolmaması gereken bir hazinedir!’’

 

ha-ber.com/Mehmet Tanlı/ Berlin
Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.