Almanya'da Suriye Rejimine Karşı İlk 'İşkence Suçu' Davası

Almanya'da Suriye Rejimine Karşı İlk 'İşkence Suçu' Davası

ABONE OL
23:10 - 23/04/2020 23:10
Almanya'da Suriye Rejimine Karşı İlk 'İşkence Suçu' Davası
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat yönetimindeki güvenlik güçlerine bağlı iki Suriyeli, Almanya’da işkence suçundan yargılanıyor. Hukukçular davayı, Suriye rejimi yetkililerine karşı yürütülecek ‘savaş suçu davalarının’ ilki olarak nitelendiriyor.

Davalılardan Enver R. isimli Suriyeli eski istihbarat yetkilisi, 2011 ve 2012 yıllarında Şam’daki bir cezaevinde, rejim karşıtı 58 muhalif mahkumun öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Davayı yürüten Alman savcılar, söz konusu cezaevinde o dönemde en az 4 bin siyasi tutuklunun işkence gördüğünü iddia ediyor.

Enver R. bundan altı yıl önce Suriye’den kaçarak Almanya’ya sığınma talebinde bulunmuştu.

Davada hakim karşısına çıkan ikinci sanık Eyad A. ise 2011 yılında Esat rejimi karşıtı gösterilere katılmalarının ardından gözaltına alınan en az 30 muhalif aktiviste işkence uygulama suçuyla yargılanıyor. Eyad A.’nın 2018 yılının Nisan ayında Almanya’ya geldiği belirtiliyor.

Arapça çevirmenler aracılığıyla yürütülen duruşmanın, süregelen salgın kapsamında alınan uygulamalar çerçevesinde yürütüldüğü de dikkat çekti.

Suriye Devlet Başkanı Esat liderliğindeki hükümet, öne sürülen işkence suçlamalarını reddediyor. Esat hükümeti yetkililerince işkenceye uğradıklarını söyleyen binlerce Suriyeliyi destekleyen hak savunucularıysa Almanya’daki davayı adaletin sağlanması için ilk adım olarak görüyor.

Batılı ülkelerin, Suriye’deki savaş suçları iddialarıyla ilgili uluslararası mahkeme kurulması yönündeki çağrıları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya ve Çin tarafından reddedilmişti.

Alman savcılarsa bugün ilk duruşmasına başlanan davayı, herhangi bir yerdeki insanlık suçunu yargılama yetkisi kapsamında Almanya’da başlattı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.