Almanya’da Corona Önlemleri Sıkılaştırıldı

Almanya’da Corona Önlemleri Sıkılaştırıldı

ABONE OL
21:26 - 16/03/2020 21:26
Almanya’da Corona Önlemleri Sıkılaştırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çin’den başlayarak dünyaya yayılan Corona virüsü salgınında, Almanya’da tespit edilen vaka sayısı ise 5 bin 833’e ulaştı. Şimdiye kadar 15 Alman yaşamını yitirdi. Uzmanlar, rakamların her dakika artığına ve önümüzdeki günlerde, muhtemelen bu hafta sonunda kadar vaka sayısının ikiye, ölü sayısının ise dörde katlanacağını tahmin ediyor.

Temel ihtiyaç satışı yapanlar dışında her yer kapatılıyor

Corona virüsü salgınına karşı ilk başta sıkı tedbirler almakta geciken Almanya’da son 72 saatte bir dizi önlem alındı. Alınan önlemler ve yasak kararları bugünden itibaren uygulanmaya başlandı; amaç kamuda insanların buluşmasını en aza indirip virüsün yayılmasını en az seviyeye çekmek. Bu kapsamda neredeyse tüm okullar ve yuvalar kapatıldı. Müzeler, kütüphaneler, tiyatrolar ve barlar da artık açık değil. Alınan önlemler arasında bakım evleri ve yurtlara ziyaretçi kabul edilmemesi de var. Toplu taşıma metro, otobüs ve banliyö trenleri çalışacak. Ama sefer sayıları düşürülecek. Bundan sonraki aşamada, tüm mağazaların ve AVM’lerin kapatılmasının planladığı belirtiliyor. Buna karşılık, gerekli gıda ürünü satan mağazalar ve eczaneler açık kalacak.

Berlin’de boş sokaklar

Kara sınırı kapatıldı, geçici ziyaret eden Türkler gönderiliyor.

Almanya, Fransa, Danimarka, İsviçre, Lüksemburg ve Avusturya sınırlarını mal akışı harici bu sabah saat 08.00’den itibaren kapattı. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Alman vatandaşlarının ise ülkelerine girme hakkı olduğunu söyledi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), yaptığı açıklamayla kendisine bağlı yaklaşık 900 camide vakit namazlarına ara verildiğini duyurdu. Öte yandan Almanya’da iş ziyareti, akraba ziyareti ya da öğrenci statüsünde geçici olarak bulunan Türk vatandaşların büyükelçilikle bağlantı kurup, isimlerini bildirdikten sonra, yarından itibaren Türkiye’ye geri dönebilecekleri açıklandı.

3 milyon Türk kökenli göçmenin bir milyonu 65 yaş üstü

Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dönüş ve tahliyesi gerçekleşecek kişi sayısı Almanya’da birkaç bin kişiyi geçmeyecek” dedi, ancak şu an için tam anlamıyla kesin bir sayı vermek mümkün değil. Bilindiği gibi Türk Hava Yolları iki gün önce Almanya uçuşlarını durdurdu. Buna rağmen dün örneğin Berlin’den üç uçuş yapıldı. Yarın ve çarşamba için de planda şu an itibarıyla toplam sekiz uçuş görünüyor. Bu sadece Berlin Havalimanının durumu. Köln ve Frankfurt gibi diğer kentlerden de tahliye amaçlı uçuşlar söz konusu. Almanya’da 3 milyona yakın Türkiye kökenli göçmen yaşıyor. Bunların yaklaşık bir milyonu ilk kuşaktan yani 65 yaş üstünde ve bu açıdan doğal olarak coronavirüsle bağlantılı en riskli gruplar arasında yer alıyor. Yetkililer, Almanya’dan tahliye edilecek Türklere ilişkin, uçuş kısıtlaması getirilen Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye dönen Türk vatandaşlarının 14 gün karantina altına alınacağını belirtti.

Trump’ın aşı geliştiren firmaya yaptığı teklife tepki büyük

Bu arada ekonomik olarak Corona virüsü krizinin üstesinden gelmek için planlanan önlemler paketi netleşti. Buna göre hükümet, iflasları ve iş yeri kayıplarını önlemek amacıyla şirketlere 500 milyar Euro kredi ayırdı. Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, “Şirketler ve çalışanlar için geniş bir koruyucu kalkan oluşturuyoruz. Gerekirse teşvikler artacak. Stratejik öneme sahip şirketlere devlet sermaye katılımında bulunabilir ve devletleştirebilir. Özellikle ilaçları ihraç eden ilaç sanayisine destek çıkarak yeniden bağımsızlığı sağlayacağız” şeklinde bir açıklama yaptı. Bu kapsamda Almanya ve ABD arasında yaşanan bir gerilim de Berlin’de kızgınlığa yol açtı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Corona virüsüne karşı aşı geliştiren bir Alman şirketine yüksek miktarda para teklif ettiği, fakat lisansı alması durumunda aşının “yalnızca ABD için” üretilmesini önerdiği haberi, Alman siyasetçilerden sert tepki gördü. Ekonomi Bakanı Altmeier, CureVac adlı şirkete mali teşvik paketi sunulanacağını ve Başkan Trump’ın girişminin kabul edilemez olduğunu söyledi. Şirket, aşı için çalışmalara başladıklarını, bunlardan en çok ümit vadeden ikisinde klinik test aşamasına geçileceğini belirtmişti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.