Almanya’da Beş Türk Daha Hayatını Kaybetti

Almanya’da Beş Türk Daha Hayatını Kaybetti

ABONE OL
23:38 - 30/03/2020 23:38
Almanya’da Beş Türk Daha Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da Corona virüsü vakalarının sayısı Cumartesi gününden bu yana 8 bin artışla 62 bine yükseldi. Aynı sürede hastalık nedeniyle 99 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle virüs nedeniyle ölenlerin sayısıysa 507’ye çıktı.

Ölenler arasında Türkler’in sayısı da artıyor. Son olarak 5 Türk vatandaşı daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Söz konusu ölenlerin erkek olduğu ve bazılarının eş ve çocuklarında da virüse rastlandığı öğrenildi. Bu ölümlerin ardından Almanya’da Corona virüsü sebebiyle hayatını kaybeden Türkler’in sayısı 12’ye yükseldi.

Önlemler ne kadar süreyle uygulanacak?

Bu arada Corona virüsüne karşı başlatılan ikiden fazla kişinin bir araya gelmesini yasaklayan sosyal temas yasağı ve gıda satışı dışında neredeyse tüm mağazaların kapalı olması gibi önlemler bir haftayı; okulların kapalı kaldığı süre ise üç haftayı doldurdu. Bazı büyük sanayi şirketleri dahil birçok yerde üretim durdu. Şimdi en merak edilen sorular, alınan önlemlerin Corona virüsünün yavaşlatılması konusunda ne kadar başarılı olduğu ve daha ne kadar uygulanacağı.

Başbakan Angela Merkel’in Çarşamba günü eyalet başbakanlarıyla bir telekonferans görüşmesinde önlemlerin etkilerini değerlendireceği öğrenilirken, sözcüsü Steffen Seibert “Virüsün yayılma hızı şu an halen çok yüksek. Şu anda virüsün yayılması 5 günde ikiye katlanıyor. Biz ikiye katlanma süresini en az 10 güne yaymalıyız. Bunu başardığımızda oturup ondan sonraki aşamaları konuşabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Berlin’de yapılan yorumlarda, hükümetin aldığı tedbirlerin 20 Nisan’a kadar uygulanmasına devam edileceği belirtiliyor.

Bu arada Avusturya’da alınan alışverişte maske mecburiyeti kararının da Alman hükümetinin olası yeni önlemler paketinde yer aldığı haber verildi. Avusturya hükümetinin Çarşamba günü başlayacak uygulamasına göre tüm marketler müşterilerine kapıda maske vermek zorunda olacak. Hükümet mümkün olan herkesin evde çalışmasını sürdürmesini de karara bağlamış, iki hafta önce sokağa çıkmayı da oldukça kısıtlamıştı. Alınan önlemler sonrasında ülkede hastalığın yayılma oranının frenlendiği belirtiliyor.

Yardım paketi kapsamında ödemeler başladı

Öte yandan Alman hükümetinin geçen hafta kararlaştırdığı, serbest meslek sahipleri, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile büyük işletmelerin iflas etmesini önlemeyi hedefleyen mali yardım paketininin ödenmesine başlandı. Hükümetin açıkladığı paket kapsamında beş kişiye kadar çalışanı bulunan küçük firmalara 9 bin euroya kadar karşılıksız para yardımında bulunuluyor. 10 kişiye kadar çalışanı olanlara yapılacak yardım ise 15 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor. Ödeme miktarı şirketin ödediği kira ve çalışanlara verdiği maaşlara göre değişebiliyor. Ancak bu yardımların iflasları önleyip önlemeyeceği tartışma konusu oldu.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından yapılan açıklamada, çok sayıda serbest çalışanın ve küçük işletmenin söz konusu yardımla en fazla bir ay dayanabileceği, şu anki kriz durumunun uzaması halinde, büyük bir iflas dalgasının geleceği öne sürüldü. Hükümetin ekonomi uzmanlarından oluşan ‘Danışmanlar Grubu’ da bir rapor hazırladı. Rapora göre, Alman ekonomisi Corona virüsünün etkisiyle bu yıl en iyi şartlarda, yani normal üretime 20 Nisan sonrasıda geçilmesi durumunda, yüzde 2,8 oranında daralacak. En kötü şartlarda, ki bu önlemlerin yaz sonuna kadar sürmesi anlamına geliyor, yüzde 25 daralacak.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.