Almanya’da Adım Adım Normalleşme İçin Yeşil Işık

Almanya’da Adım Adım Normalleşme İçin Yeşil Işık

ABONE OL
21:12 - 15/04/2020 21:12
Almanya’da Adım Adım Normalleşme İçin Yeşil Işık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başbakan Angela Merkel’in başkanlığında bir araya gelen toplam 16 eyaletin başbakanları, 3 Mayıs’a kadar kamuya açık yerlerde sosyal mesafenin en az bir buçuk metre olması koşuluyla adım adım yeniden normal hayata geçilmesine yeşil ışık yaktı.

Hijyen kurallarının ve sosyal mesafenin korunması koşuluyla 800 metrekareye kadar büyüklükte olan mağaza, dükkan ve kitapçıların gelecek Pazartesi yani 20 Nisan tarihinden itibaren yeniden açılacak olması, alınan en önemli kararlardan biri oldu.

800 metrekareden daha büyük olan işyerleriyle kuaförler ise 4 Mayıs’tan itibaren tekrar açılacak. Bundesliga, yani Alman Futbol Ligi’ndeki maçlar muhtemelen 2 Mayıs tarihinden itibaren seyircisiz yapılacak. Tüm kitlesel açık hava etkinlikleri ve konserler 31 Ağustos tarihine kadar yapılamayacak.

İlkokul ve liselerin son sınıfları 4 Mayıs’tan sonra açılacak

Kamuya açık alanda, toplu taşımada ve dükkanlarda koruyucu maske takılması tavsiye edilirken, en merakla beklenen konulardan biri olan eğitimin devamı konusunda alınan karara göre anaokulları, okullar, üniversiteler 4 Mayıs’a kadar kapalı olacak. Ardından ilk etapta ilkokullarla liselerin son sınıfları eğitime yeniden başlarken, diğer sınıfların ve üniversitelerin durumu 29 Nisan’da yapılacak başka bir toplantıda karara bağlanacak. Kiliseler, havralar ve camilerde toplu ibadet yasağı sürecek. Restoranlar, gece kulüpleri, tiyatrolar, sinemalar, müzeler ve spor salonları kapalı kalmaya devam edecek.

Sınır kontrolları 20 gün daha uzatılacak

Aynı şekilde ülke içinde turistik seyahatler de 4 Mayıs’a kadar yapılamayacak. Bir ay önce başlatılan sınır kontrollarının 20 gün daha uzatılması da kararlaştırıldı. Almanya; Avusturya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Danimarka sınırlarında bir aydır kontrollar yapıyor. Önlemlerdeki yumuşamayı değerlendiren Merkel, ”Vaka sayısındaki başarıyı koruyabilmek için her şeyi yapmak zorundayız. Önlemleri azaltıyoruz. Ancak durumun çok kırılgan olduğunu da biliyoruz” dedi.

Önlemlerin gevşetilmesinde nasıl bir strateji izleneceği ve öncelikli olarak okulların ne zaman açılacağı, ülkede özellikle eyaletler arasında günlerdir tartışma konusuydu. Çok sayıda uzman ve siyasetçi de 22 Mart’tan bu yana yürürlükte olan önlemlerin gevşetilmesini çok erken olarak değerlendiriyor ve Almanya’da vaka sayısının hızla yeniden artması halinde Alman resmi makamlarının çok daha sert önlemler almak zorunda kalacağı uyarısını yapıyor.

Bu arada Almanya’da Corona virüsüne yakalananların sayısı Çarşamba sabahı 127 bini geçti. Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre ülkedeki vaka sayısı son 24 saatte 2 bin 486 artarak, 127 bin 584 olarak tespit edildi. Ölenlerin sayısı 285 kişi artarken, salgının başlamasından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 381’e çıktı. Hastalığı atlatarak iyileşenlerin sayısıysa 72 bin 600 olarak açıklandı. Almanya’da bulaştırma oranıysa yüzde 1,1’e indi. Vakaların sadece yüzde 14’ü hastalığı ağır geçirirken, diğerlerinin hafif atlattığı belirtiliyor.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.