Almanya Riskli Ülkelerden Gelenlere Corona Virüsü Testi Yapacak

Almanya Riskli Ülkelerden Gelenlere Corona Virüsü Testi Yapacak

ABONE OL
20:32 - 24/07/2020 20:32
Almanya Riskli Ülkelerden Gelenlere Corona Virüsü Testi Yapacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da eyaletlerin sağlık bakanları, riskli bölge olarak ilan edilen ülkelerden dönen herkese Corona virüsü testi uygulanması konusunda uzlaşmaya vardı.

Yurtdışından giriş yapılabilen tüm havalimanlarına kurulacak test istasyonlarında, yolcuların uçaktan indikten sonra Corona virüsü testine tabi tutulması planlanıyor. Almanya, Türkiye’yi de riskli ülkeler listesine almıştı. Söz konusu uygulamayla Corona virüsü testi negatif çıkanlar için riskli ülkelerden dönenlere şimdiye dek uygulanan 14 günlük karantina zorunluluğu kalkmış olacak.

Yetkililer, bir süredir karantina uygulamasının pratikte takibinin çok zor olduğunu, karantinada kalması gereken kişilerin bu kurala uyup, uymadığının yeterli sayıda personel bulunmadığı için kontrol edilemediğini dile getiriyordu. Corona virüsü testlerinin havalimanlarında hangi koşullar altında yapılacağı konusundaysa son çerçeve henüz belirlenmedi. Testin nasıl ve kimler tarafından yapılacağı, ücretli olup, olmayacağı ve bu ücreti test yapılanın mı yoksa Sağlık Bakanlığı’nın mı karşılamak zorunda kalacağı gibi bir çok sorunun yanıtı bilinmiyor.

Türkiye’de yapılan testler kabul edilecek mi?

Testi pozitif çıkanlara uygulanacak prosedür de henüz belli değil. Eyaletlerin sağlık bakanlarının bugün tekrar bir araya gelerek bu sorulara yanıt bulması ve özellikle mali ayrıntıları karara bağlaması bekleniyor. Bu uygulamanın başlatılması sonrasında Türkiye’de yapılan testlerin kabul edilip edilmeyeceği de henüz belirsizliğini koruyan bir konu.

Türkiye, Alman Robert Koch Enstitüsü tarafından da tanınan PCR testinin Türkiye’de yaptırılması durumunda Almanya’da tanınacağını açıklamıştı. Ancak son günlerde çok sayıda vatandaş, Almanya’ya girişte Türkiye’de yaptırdıkları testin çeşitli gerekçeler gösterilerek kabul edilmemesinden şikayetçi oldu.

Yapılan değerlendirmelerde, Corona virüsü testinin sadece riskli ülkelerden dönenlere uygulanacak olması eleştiriliyor ve güvenli ülkeler listesinde yer alan İspanya, İtalya ve Hırvatistan gibi ülkelerindeki vaka sayısında artış yaşandığına dikkat çekiliyor. Bu ülkelerden dönenlerin, yaz tatilinin sona ermesiyle Almanya’daki Corona virüsü sayısını yükselteceği tahmin ediliyor. Nitekim tatilini İspanya’da yaptıktan sonra dönen dört kişilik bir ailenin bütün fertlerinde Corona virüsü tespit edilmesi, bu endişeleri doğrular nitelikte. Özellikle Alman turistlerin sıklıkla tercih ettiği İspanya’nın Mayorka adasında, eğlence yerlerinde, sahillerde sosyal mesafe sağlamadan, maske takmadan tatil yapan Almanları gösteren video paylaşımları endişeleri artırıyor.

Türkiye riskli ülkeler sınıfında kalmaya devam edecek mi?

Almanya, riskli ülkeler listesinde olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzatmıştı. Ankara seyahat uyarısının kaldırılması ve Türkiye’nin riskli ülkeler listesinden çıkarılması için pek çok girişimde bulundu.

İki ülkenin dışişleri bakanları Çavuşoğlu ve Maas’ın sadece bu konuyu ele almak için iki hafta önce Berlin’de yaptıkları toplantından da bir sonuç çıkmadı. Türkiye’nin talebinin, Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Merkel arasında yapılan telefon görüşmesinde de ele alındığı belirtildi. Bu arada Alman hükümetinin turizm sorumlusu Thomas Bareiss, dün verdiği bir demeçte, seyahat uyarısının kısmen ve adım adım kaldırılabileceğini söyledi.

Bareiss “Ege, İzmir, Antalya ve Bodrum gibi yerlerde vaka sayısının azalması durumunda, buralara adım adım seyahat olanaklarının açılması söz konusu olacaktır“ şeklinde konuştu. Bareiss, 6 Temmuz’da da bir açıklama yapmış ve seyahat uyarısının yakın bir tarihte kaldırılacağını öne sürmüştü.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.