“Almanya çifte vatandaşlığı Türklere yasaklıyor”

“Almanya çifte vatandaşlığı Türklere yasaklıyor”

ABONE OL
14:38 - 06/02/2022 14:38
“Almanya çifte vatandaşlığı Türklere yasaklıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman hükümeti, “çifte vatandaşlığın ileriki nesillere aktarılmaması için “yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili 200 sayfalık koalisyon anlaşmasını inceleyen ve haberi yapan Sözcü Gazetesi Avrupa Temsilcisi Ali Gülen, haberi “Almanya çifte vatandaşlığı Türklere yasaklıyor” başlığı ile duyurdu.

Buna göre Sosyal demokrat Parti ile Yeşiller ve Liberal Parti FDP`den oluşan Koalisyon hükümetinin anlaşması yasalaşırsa, Alman ve Türk vatandaşlığı bulunan Türk ailenin, çocukları sadece Alman vatandaşı olacak.

Çifte vatandaşlık ise sadece birinci kuşağa tanınan bir hak olarak kalacak ve gelecek nesillerde tanınmayacak. Şu ana kadar bir tasarı yok ancak, koalisyon protokolünde yer alan, “Gelecek nesillere çifte vatandaşlığın aktarılmaması için çalışılıyor” hükmüne göre partiler, Alman vatandaşlığına geçmiş Türk anne ve babanın çocuğunu “sadece Alman vatandaşı saymak “için çalışıyor.

Yapılan haberde, Koalisyon protokolündeki bu madde “tuzak madde” olarak tanımlanırken, ileriki nesillere çifte vatandaşlığın aktarılmasının önleneceğinin altı çiziliyor. Alman vatandaşlığına geçmiş anne ve babadan doğan çocuklar ve onların çocukları “sadece Alman vatandaşı” olacak. Çifte vatandaşlık ise sadece şu anda 70 ile 90 yaşı arasında olan 1. kuşağa verilecek ve ileriki nesillere aktarılması yasaklanacak.

Daha önce de SPD-Yeşiller koalisyon hükümeti yaptığı değişiklikle 1999 yılı sonuna kadar, Alman olup da Türk vatandaşlığını alanlar çifte vatandaş olurken, 2000 yılından sonra Alman olup da Türk vatandaşlığını alanlar, Alman vatandaşlığını “otomatikman “kaybetmişti.

Haberde bu duruma atıfta bulunularak “yine benzer tuzak kurulmuş ve ayni oyun sahneye konuldu, “sadece 1. Kuşak Türklere çifte vatandaşlık” verilmesinden, sonraki kuşakların çifte vatandaşlığının engellenmesinden söz edilmeye başlandı. Hıristiyan Demokrat Parti’nin getiremeyeceği yasağı, Türkler ‘in yoğun oy verdiği SPD ve Yeşiller şimdi getirmeye çalışıyor” deniliyor.

Almanya, her ne kadar koalisyon protokolüne hızlı vatandaşlığı alsa da “çifte vatandaşlığı engelleyeceğini” de ilan ederken, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre gibi ülkelerde tersi durum söz konusu.

Özellikle ABD ve İngiltere’de, kuşaklar boyu çifte vatandaşlık devam edebiliyor. Almanya’nın uygulayacağı sistemde ise, bir kişi çifte vatandaş olabilecek ancak onun çocuğu veya torunları ileride çifte vatandaş olamayacak.

Alman anne ve babadan olmuş sayılacaklar ve tek vatandaş kalacaklar. İmzalanan koalisyon yasalaştığında bir anlamda zoraki Almanlaştırma yürürlüğe girecek.

IPN INTERNATIONAL PRESS NEWS AGENCY® tarafından geçilen Almanya’da Türk vatandaşlarına yasak çifte vatandaşlığın ileriki nesillere aktarılmaması için yasa haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da Türk vatandaşlarına yasak çifte vatandaşlığın ileriki nesillere aktarılmaması için yasa haberi web sayfamıza otomatik olarak youtube’dan geldiği şekliyle yer almaktadır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.