ALMAN ŞANÖLYE FRENE BASTI…

ABONE OL
14:25 - 22/01/2023 14:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumartesi itibariyle Ukrayna’daki savaşın 332. günü… Savaşın ilk yılının yıldönümü yaklaşırken, her iki taraf da muhtemelen belirleyici olabileceği düşünülen üçüncü safha için hazırlanıyor. Baharla birlikte savaşın yeni bir safhasının başlaması bekleniyor… Bunu ABD savunma bakanı Lloyd Austin söylüyor… ‘Ukrayna’ya ekstra ekipman sağlamak için ‘uzun bir süre‘ yok… Şimdi ile bahar arasında bir fırsat penceremiz var‘ diyor…
* * * *
Şöyle geçen yıla genel bir bakarsak, ilk haftalarında Batı, Ukrayna’ya onbinlerce omuzdan atılabilen tanksavar ve uçaksavar silahları verdi. Bunlar, Rusya’nın Kiev’deki ilerleyişini durdurmaya ve ardından geri püskürtmeye yardımcı oldu. Mart 2022’de Rus ordusu, Kiev önünde önemli kayıplar vererek Donbas’a doğru geri çekilmek zorunda kaldı.
* * * *
Nisan ayından itibaren ABD tarafından güçlü bir şekilde yeniden silahlandırılan Ukrayna ordusu, bir çifte taarruz gerçekleştirmeyi başardı. Harkiv ve Herson çevresindeki geniş toprakları yeniden ele geçirdi, Rusya’ya ağır kayıplar verdirdi.  Ancak Ukrayna silah, cephane stoklarının çoğunu tüketti ve yoğun bir Rus füze harekatı, Ukrayna’nın savunma endüstrisinin çoğunu da yok etti. Ukrayna hberler bakılırsa şimdi ciddi mühimmat kıtlığıyla karşı karşıya… Ukrayna için ufuk yeniden kararıyor gibi görünüyor bu durumda maalesef…
* * * *
Şimdiye kadar Batılı hükümetler Ukrayna’ya Batı tasarımı tanklar ve piyade savaş araçları sağlamayı reddettiler. Ama artık işler değişiyor… Savaşın bu üçüncü safhasında Ukrayna’nın yenilgiye uğraması istenmiyorsa silahlı kuvvetlerinin manevra savaşı için donatılması gerektiği söyleniyor. Dolayısıyla ağır zırh, savaşın bu aşamasında vazgeçilmez çok önemli unsur… NATO, Ukrayna’ya hava gücü konusunda yardıma isteksiz olduğundan, çare, Batı’nın sağlayacağı ağır zırhlı tankta yatıyor.
* * * *
Çünkü Ukrayna‘nın zırhlı piyade araçları ve ana muharebe tanklarıyla, Rus hatlarını yarıp geçmesini sağlayan bir zırhlı tugay oluşturmaya çalıştığı söyleniyor… Rusya’nın işgal ettiği topraklarını geri almak istiyorsa, savaşın üçüncü aşamasında Rusya’ya karşı manevra savaşı, stratejik bir saldırı yürütmesi gerektiği biliniyor… Rusya’nın son altı ayda elde ettiği kazanımları tersine çevirmek için bu şart… Bu yüzden Ukrayna sürekli olarak 300 ana muharebe tankı ile 500 kadar piyade zırhlı araca ihtiyacı olduğunu söylüyor
* * * *
Cuma günü Almanya’daki Ramstein ABD hava kuvvetleri üssünde Ukrayna Temas Grubu’nun sekizinci toplantısında ağırlıklı olarak tank konusu konuşuldu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ramstein’daki toplantının açılışında video aracılığıyla yaptığı konuşmada, Almanya ve batılı müttefiklere muharebe tanklarını Kiev’e göndermeleri için yalvardı.
* * * *
Almanya, Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya verilip verilmeyeceği konusunda bir karar almayı reddetti.  ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, toplantıdan sonra ‘Almanlar Leopard tanklarına karar vermediler‘ dedi. Almanya’nın en azından Polonya ve Finlandiya gibi ülkelerin sahip olduğu Leoparların yeniden ihraç edilmesine izin vermesi umuluyordu, ancak Berlin’in yeni atanan savunma bakanı onun için de nihai bir kararın alınmadığını söyledi.
* * * *
Leopard tanklarının Ukrayna’ya teslimi konusunda Ramstein’da bir anlaşmaya varılamaması ABD ve müttefiklerinde hayal kırıklığı yarattı. Ancak son birkaç gündeki tartışmalardan sonra bu karar pek de şaşırtıcı değil… Bunun sebepleri var… Çünkü Almanya’da iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti içinde Atlantikçi şahin kanat olsa da Sosyal Demokratlar genel ve geleneksel olarak savaşlara derinden şüpheyle yaklaşan bir tutum içinde… Bu belki de İkinci Dünya Savaşı’ndan duyulan suçluluk duygusu üzerine inşa edilen normlar ve politikalardan kaynaklanmakta… Bu yüzden Almanya güvenlik ve dış politika çevrelerinde genellikle pasifist olarak tanımlanıyor.
* * * *
Tank konusunda frene basan Alman Şansölye Olaf Scholz, Moskova’nın Ukrayna’da gerilimi daha da artırmasına neden olabilecek ani hareketlere karşı temkinli davranıyor uzun bir süredir… Pozisyon olarak yalnızca müttefiklerle uyum içinde hareket edeceği konusunda ısrar ediyor… Alman Şansölye geçen hafta Davos’ta yaptığı konuşmada da, batılı müttefikler arasındaki koordinasyona ve tırmanma riskine bir kez daha değindi.  ‘Ukraynalılar cesur mücadelelerinde bizim desteğimize güvenebilirler, ancak Rusya ile NATO arasında bir savaştan kaçınmak istediğimiz de açık‘ dedi.
* * * *
Zaten yeni Alman savunma bakanı da bunu ‚‘Tank teslimatları için iyi nedenler var ve buna karşı iyi nedenler var ve neredeyse bir yıldır devam eden bir savaşın tüm durumu göz önüne alındığında, tüm artılar ve eksiler çok dikkatli bir şekilde tartılmalıdır” diyerek dile getiriyor… Şimdilik durum böyle… ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley de ‘Askeri açıdan, bu yıl içinde Ukrayna’nın Rus güçlerini Ukrayna’nın tamamından çıkarması çok ama çok zor olacaktır. Bu, olmayacağı anlamına gelmez, ancak çok, çok zor olacak‘ dediğini unutmayalım.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.