“Algı Operasyonlarının Baş Hedefi ABD”

“Algı Operasyonlarının Baş Hedefi ABD”

ABONE OL
22:25 - 26/05/2021 22:25
“Algı Operasyonlarının Baş Hedefi ABD”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sosyal medya devi Facebook’un yayınladığı bir rapora göre, Amerika ülke dışından gelen yanıltıcı algı operasyonlarının hedefi olan ülkelerin başında geliyor. Ülke içinden gelen müdahale girişimlerinde de Amerika ikinci sırada.

Bugün yayınlanan rapor 2017 ile 2020 yılları arasında yapılan araştırmaların sonuçlarını kapsıyor. Bu yıllar arasında, özellikle 2020 yılı başkanlık seçimleri öncesinde Rusya ve İran’dan yapılan müdahalelerin yanı sıra, Amerika içinde yürütülen algı operasyonları da dikkat çekiyor.

Rapora göre, ülke içinden en fazla algı operasyonu yürütülen ülke Myanmar.

Raporun sonuçları, stratejik bir şekilde toplumsal konularda etki gücü yaratmak amacıyla açılan ve “koordinasyon içinde sahte eylem yürütülmesi” nedeniyle de Facebook yönetimi tarafından kapatılan hesapların sayılarına dayanıyor. 2017 yılından bu yana koordineli sahte eylem yürüttükleri belirlenen ve ağları kapatılan grupların sayısının 150’nin üzerinde olduğu belirtildi.

Facebook, eski Başkan Donald Trump’ın kazandığı 2016 seçimlerine Rusya’dan müdahale edildiği yönünde ABD istihbaratının raporlarının ardından, algı operasyonu yürüten sahte hesapların kaldırılmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Facebook’un bugün yayınladığı raporda, Rusya’dan sonra Amerika’yı en fazla hedef alan yabancı siber saldırganların İran’dan olduğu belirtildi. Rapora göre, ülke dışından müdahalelere en fazla hedef olan diğer ülkeler Ukrayna, İngiltere, Libya ve Sudan.

Diğer taraftan, algı operasyonu yürüttükleri gerekçesiyle kaldırılan sahte hesapların yaklaşık yarısının ülke içinden geldiği bilgisi de raporda yer alan ayrıntılar arasında. Amerika’ya yönelik ülke içi müdahalelerin çoğunlukla komplo teorilerini ya da marjinal siyasi aktörleri savunanlarla bazı danışmanlık firmaları ve haber sitelerinden geldiği bildiriliyor.

“Algı operasyonu yürütenler para peşinde”

Raporla ilgili olarak gazetecilerle konuşan Facebook’un güvenlik politikasından sorumlu yetkilisi Nathaniel Gleicher, “Algı operasyonları başta elit bir eylem olarak başladı. Bu teknikleri kullanan küçük bir grup ülke vardı. Ancak zamanla çok daha fazla kişinin bu oyuna dahil olduğunu gördük” dedi.

Sosyal medya üzerinden algı operasyonu yürütenlerin önemli bir bölümünün siyasi çıkarları olmadığını, para kazanmak için bu yola başvurduklarını söyleyen Gleicher, “Bunlar dolandırıcılar, yalan habere dayalı iş yürütme çabasında olan pazarlama firmaları” ifadelerini kullandı.

Raporu hazırlayan uzmanlar ayrıca algı operasyonu yürütenlerin taktik değiştirmesi nedeniyle, tehdit unsuru olan hesapların belirlenmesinin zorlaşacağı yönünde de uyarıda bulundu.

VOA tarafından geçilen “Algı Operasyonlarının Baş Hedefi ABD” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Algı Operasyonlarının Baş Hedefi ABD” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Algı Operasyonlarının Baş Hedefi ABD” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.