Alanya Güneşi ile büyüyen Avrupalı çocukları Alanya geri getirmeniz lazım

Alanya Güneşi ile büyüyen Avrupalı çocukları Alanya geri getirmeniz lazım

ABONE OL
15:44 - 24/06/2021 15:44
Alanya Güneşi ile büyüyen Avrupalı çocukları Alanya geri getirmeniz lazım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Sektörün Rus turistlerle nefes almaya başladığı gün Alanya turizmindeki eksikliklere

11 MART 2020 itibariyle pandemi ilan edilen koronavirüs salgını, hiç şüphesiz en çok turizm sektörünü etkiledi. Pandemi nedeniyle birçok havayolu firmasının uçuşlarını durdurması ve birçok ülkenin sınırlarını kapatması turizmi durma noktasına getirdi. Yaklaşık 16-17 aydır çıkmazda olan turizm sektörü deyim yerindeyse can çekişirken imdada Rus turistler yetişti.

Alanya dostu duayen turizmci Hüseyin Baraner, pandemi dönemindeki tecrübelerini ve turizmin geleceğine yönelik öngörülerini Yeni Alanya’ya anlattı. Baraner, Alanya’da turizm gelişim stratejisinin ve turizm kalkınma planının olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çekti.

‘GÜZELLİK GERİ PLANA KAYDI, SAĞLIK ÖN PLANA ÇIKTI’

Pandemiyle birlikte güzel yada çirkin destinasyon kavramının geri planda kalarak, yerini temiz ve sağlıklı destinasyona bıraktığını belirten Baraner “Dünya turizm pazarları Kasım 2019’dan bugüne kadar çok zevksiz ve durgun. 2019 kış sezonuyla pandemi geldi ve her şeyi batırdı. En az 16-17 aydır turizm yok, dibe vurdu. Bütün dünyadaki turizmciler de ciddi oranda birikimlerini, varlıklarını kaybettiler. Pandemi insanlara ve pazarlara birçok şeyi öğretti. Hiçbir sektör bu saatten sonra alıştığı gibi devam edemez. Bunun başında turizm geliyor. Turizm doğa, hava temizliği, deniz temizliği ve bozulmamış çevre ile çok bağlantılı. İnsanlar önceden güzel ya da çirkin destinasyonlar diye ayırım yaparlardı ancak şimdi öyle değil. Güzellik arka plana kaydı. Sağlık ve temizlik ön plana çıktı. Gelecek nesil Alanyalı turizmcilerin pandemi sonrası çok ciddi bir şekilde cadde ve sokakları ağaçlandırması ve bina çiçeklendirmesine gitmesi lazım. Örneğin Alanya’nın 10-15 metre uzayan sarmaşıklarla, havadaki tozu alan, rüzgârı temizleyen, çirkin betonları kaplayan çok güzel çiçeklerle kenti sağlıklı, hoş atmosfere kavuşturan sistemler yapması lazım. Yani sadece oda fiyatı ve aşırı yatak kapasitesiyle bir yere varılmaz. Neticede turizmin geleceği bir devlet başkanının iki dudağının arasına sıkışabiliyor. ‘Hayır’ deyince kimse gelmiyor, ‘Evet’ deyince her yer doluyor. Bu şekilde ticaret yapamayız. Turizm ticareti sürdürülebilirliğini kaybetti” dedi.

‘AVRUPALI SAYISI ARTTIKÇA ALANYA’YA RUS SAYGISI ARTAR’

Alanya’da batı Avrupalı turist sayısı arttıkça Rusların da Alanya’ya daha çok saygı duyacağını belirten Baraner, “Antalya ve Alanya özellikle batı Avrupa’dan gelen turist sayısını 3 katına çıkartabilir. 30 yıldır Almanya’dan sadece 5 milyon turist getiriyoruz. Bu sayıyı hiç büyütemedik. Aynı şekilde İskandinavya, Almanya ve İsviçre için şimdi bir çalışma yapılsa Alanya en az 1 milyon daha turist kazanabilir. Almanya, Avrupa’nın kalesi ve ticari hamisi. Para Almanya’da ve Almanya’da Alanya’yı seven çok insan var. Ama Alanya bu insanları geri kazanmak için hiçbir çaba harcamıyor. Siyaset de bu insanları Alanya’dan uzaklaştırıyor. Bizim Alanya meraklısı batı Avrupalıları geri getirmemiz lazım. Alanya’da batı Avrupalı turist sayısı arttıkça Ruslar da Alanya’ya daha çok saygı duyacaktır, ilgi gösterecektir ve daha çok para ödeyecektir. Bir destinasyonda otellerin tümünün boş kalması ve tek bir devletten turist beklemesi fiyatları hemen kırıyor. Denge yok. O nedenle yeni pazarlar ve yeni müşteriler yaratmamız şart. Ama bunu artık sadece oda ile ya da tanıtımla başaramayız” diye konuştu.

‘ALANYA’NIN YENİDEN GİYDİRİLMESİ LAZIM’

Alanya’da turizm gelişim stratejisinin ve turizm kalkınma planının olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Baraner, “Alanya’nın yeniden giydirilmesi lazım. Alanya’nın yeni bir botanik etkiye ihtiyacı var. Alanya tarihini ve doğasını şu anki haliyle turiste yansıtmıyor. Alanya’da doğa ile anılan aynı anda ismini söyleten hiçbir doğa yatırımı yok. Bu kilit nokta. Bizim insanımız hemen her şeyi bir sezonda tamir edip bir sezonda para kazanmak istiyor. Böyle yaptığımız için de her sezon kaybediyoruz. Alanya turizm gelişim stratejisi olmayan bir kent. Bunun bir an önce değişmesi lazım. Alanya’nın en az 5-10 senelik gelişim stratejisi olması gerekiyor. Neden Alanya’da belediyenin, otelciler birliğinin, esnafların, rehberlerin, ticaret odalarının birleşip altına müşterek imza attığı 10 yıllık turizmde kalkınma planı yok? Her sezon tesadüfen ya çok iyi geçiyor, ya da çok kötü geçiyor. Bu şekilde turizm olmaz” diye konuştu.

‘ALANYA GÜNEŞİYLE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR GERİ GETİRİLMELİ’

Yıllar önce Alanya’da tatil yapmış çocuk turistlerin tekrar Alanya’ya gelmesini sağlamanın mümkün olduğunu ifade eden Baraner, “Alanya güneşi ile büyümüş çok sayıda batı Avrupalı var. Bunlar 30 yıl önce çocuk yaşta Alanya’ya gelmişler ve daha sonra Alanya’ya hiç gelmemişler. O insanları yeniden Alanya’ya getirmek için kampanya başlatmamız lazım. Ben 20 yıl evvel Alanya güneşiyle büyüyen çocuklar diye bir kampanya yapmıştım. O dönem çok ilgi görmüştü. Buna benzer projeler geliştirilebilir. Alanya’da yeni hikâyeler yazmamız lazım” dedi. (Yenialanya)

TOUREXPI tarafından geçilen Alanya Güneşi ile büyüyen Avrupalı çocukları Alanya geri getirmeniz lazım haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Alanya Güneşi ile büyüyen Avrupalı çocukları Alanya geri getirmeniz lazım haberi web sayfamıza otomatik olarak TOUREXPI sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Alanya Güneşi ile büyüyen Avrupalı çocukları Alanya geri getirmeniz lazım haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.